PROJEYİ YÜRÜTEN MİMARLAR : TEZCAN KARAKUŞ CANDAN
TÜLAY ÖZEK
AYŞEN BAYAZIT
HARE KÜÇÜKKILIÇ
PROJENİN YÜRÜTÜLDÜĞÜ OKUL : GAZİ OSMAN PAŞA NECLA İLHAN İPEKÇİ
İLKÖĞRETİM OKULU
PROJENİN UYGULANDIĞI YAŞ GRUBU : 11 YAŞ (5. SINIF ÖĞRENCİLERİ)
PROJENİN BAŞLAMA TARİHİ : 03.12.2003
PROJENİN BİTİŞ TARİHİ : 24.04.2004
PROJE KONUSU : “BEN HERŞEYİN FARKINDAYIM”
Projenin Adı : “BEN HERŞEYİN FARKINDAYIM”
Projenin Amacı :Kentte yaşayan bir birey olarak çocuğun yaşadığı ortamın farkında olması üzerine kurgulan projede duyarlılıkları artırmak ve bunların sürdürülebilirliğini sağlamak.
Projenin Araçları :Yaka Kartı tasarımı , Anket, Harita Okuma, , Çevre Algılama, Mekan okuma, Gazete çıkartma, , Maket yapma, Canlı Kent Yerleşimi, Çevre Eylemliliği, Kent Gönüllüleri örgütlenmesi,
Okul :Gaziosmanpaşa Necla İlhan İpekçi İlköğretim Okulu
Sınıf :5-A ve 5-B
Yaş Grubu :11 Yaş
Katılan öğrenci sayısı :80 Kişi
Proje uygulama süresi :Hafta da 1 gün iki sınıfta 1’ er saat.
Projeyi Yürütenler :Tezcan KARAKUŞ CANDAN, Tülay ÖZEK, H.Ayşen BAYAZIT, Hare KÜÇÜKKILIÇ.
Projeye Katkı koyanlar :E.Devrim KISAALİOĞLU, Sevgi BÖLÜCEK, Semra SANITÜRK, Zuhal AYANOĞLU, Fatma CEBECİ, Yıldız ÖZTÜRK, Hülya YEREBASMAZ, Ayşen YAYLA, Sevgi Nur ŞAHİNER, Başak DEMİREL, Nilay ÖZGELDİ, Sercan KAYA.
Okulla ilk Görüşme : 13 Kasım 2003
Öğrencilerle İlk tanışma : 17 Kasım 2003
Projenin Başlangıç Tarihi : 03 Aralık 2003
Projenin Fiilen Bitiş Tarihi: 24 Nisan 2004
Projenin Son Vedası : 10 Haziran 2004
İLK TANIŞMA.................................................................................17 Kasım 2003
Sınıflar oldukça heyecanlı bizimle ne yapacaklarını bilmiyorlar. Mimarız diyoruz ve çocuk mimarlık çalışmasını anlatıyoruz.Hayretler içerisinde bütün gözler üzerimizde, gözlerindeki sevinci görmemek mümkün değil. Sınıflar kalabalık 40 kişi aynı sınıfta mekan dar. İlk ders olduğu için öğretmenlerinde kalmasını istiyoruz. Malum sınıfı susturmak kolay olmayacak bunu fark ediyoruz.
Bizlerde çok heyecanlıyız acaba yapabilecek miyiz? Birbirimizle tanışıyoruz isimleri aklımızda kalmıyor, bir yaka kartı tasarımı yaparsak daha kolay öğrenebiliriz diye düşünüyoruz. Bize isimlerimizle hitap etmelerini istiyoruz. Çünkü biz onlarla arkadaş olmaya geldik. Kocaman, heyecanlı yüzlerce gözle karşılaşıyoruz ve her gözün enerjisi bizi ayakta tutuyor...
İlk sorular ve cevaplar
“Mimarlar Odasından geldik mimarlar odasını duyan, bilen var mı?” diyoruz.
Parmaklar kalkıyor bir iki derken 6 ya kadar yükseliyor sayı ve hemen cevaplar geliyor. Söz verdiğiniz için teşekkür ederim sözleriyle başlıyorlar ve devam ediyorlar...
“bence mimarlar odası mimarların toplandıkları yer”
“mimarların toplantı ve geziler yaptıkları yer”
“mimarların basın açıklaması yaptıkları yer”
“Mimarlar Odasını bir akrabamızdan duymuştum orada hep toplantılar oluyordu. Kendiside orada müdürlük gibi bir şey yapıyormuş”
“Mimarlar odası mimarların yaptıkları projeleri inceleyen bir yer galiba”
Cevapların arkasından öğretmenleri şaşkın ,dönüp soruyor bize: “söyledikleri doğrumu ben bile bilmiyorum bunları” diyor.
sorular cevapları cevaplarda soruları kovalıyor.
Ankara’yı seviyor musunuz?
Seviyorsanız neden ? sevmiyorsanız neden ?
sorularını iki sınıfa da ayrı ayrı yöneltiyoruz.
Yine parmaklar havada neden sevdiklerini anlatıyorlar...
Ankara’yı seviyorum çünkü diye söze başlayanlar var..
“çünkü eğlence merkezleri fazla”
“internet kafeler var”
“Ankara özel bir yer onun için seviyorum. Anıtkabir sadece Ankara’da var. Özel bir yer olmasa Atatürk burayı başkent yapmazdı”
“Eğitim olanakları iyi onun için seviyorum”
“Ankara güvenli bir kent İstanbul gibi değil”
Ankara’yı sevmiyorum diye başlayanlar devam ediyorlar.
“çok kalabalık bir kent”
“hava kirliliği var”
“büyüklere kızıyorum her yer beton”
“bize oynayacak yer yok bizde bilgisayarlarımızın başına tıkılıyoruz.”
“Ankara’da değil köy de yaşamak isterdim, orada her yer yeşil ve trafik yok”
SONUÇ :Sıcak bir karşılaşma idi, birbirimize anlata anlata bitiremedik. Heyecanlıydık. Pozitif enerji dolmuştuk. Öğrenciler derslerin başlamasını merakla bekliyorlardı. 5-B sınıfı diğer sınıfa göre biraz daha ilgili. Çalışmalar 5-A sınıfı ile biraz daha zor yürüyecek gibi görünüyor.
I. BULUŞMA........................................................................03 Aralık 2003
Sohbet-Harita okuma-Grup Oluşumu - Anket
Amaç : Çocukların yaşadıkları çevreyi iki boyutta ne kadar algıladıklarını ve sokakların ne kadar farkında olduklarını açığa çıkartmak.
Çalışma Yöntemi : Bireysel ve Kolektif çalışma
Malzemeler : Büyütülmüş Çankaya haritası, çıkartma, anket dokümanları
· Bugün öğrencilerle daha sıcak ilişkiler kurmak için sohbetle başladık ,sohbet sırasında fonda müzik dinlemeyi tercih ettik. Öğrenciler adlarını soyadlarını söyleyerek ilerde ne olmak istediklerini ve neden olmak istediklerini ifade ettiler.Daha çok hukukçu olmak istiyorlar.
· Daha önceden büyütülmüş Çankaya haritası üzerinde okulun yerini yani röper noktası belirledik. Röper noktasını ilk defa duydular ve herhalde bir daha hiç unutmayacaklar. Öğrencilerden harita üzerinde oturdukları sokakları bularak , çıkartmalar üzerine ad ve soyadlarının baş harflerini yazıp yapıştırmalarını istedik.
· Sınıflarda birliktelik ortamı yaratmak ve bir sonraki derste yaka kartı tasarımında kullanılması için grup adı belirleyelim istedik. Grup adı için tartışmalar yapıldı ve değişik önermeler geldi. Grup adları zorlu tartışmalardan sonra oy birliğiyle belirlendi.
· Öğrencilerin var olan durumlarını tespit etmek için , çalışmanın başında ve sonunda aynı soruların olacağı anket çalışması için hazırladığımız soruları dağıtarak bir sonraki derste getirmelerini istedik.
SONUÇLAR:
5-B Grup adı : Dünya Güzeli (hep birlikte dikip büyüttükleri ağacın ismi imiş)
Harita okumaya ilgi yoğun, sınıftan iki görevli seçildi, tamamlanmak üzere harita onlara teslim edildi...anket dokümanları dağıtıldı.
Öğrenciler ilginç sorular sordular.
“Ben okuldan eve giderken evimiz sağda kalıyor, peki harita üzerinden neden solda?” Haritayı birlikte çevirdik ve Selen’in evi okula göre sağda kaldı.
5-A Grup adı : Çalışmaya daha çekinik duruyorlar grup adı belirlemekte çok zorlandık.İlgi dağınıklığı yaşıyoruz,öğrencileri susturmak çok zor. Sınıftaki bazı öğrenciler kendilerine kızmamızı aksi durumda bu gürültünün bitmeyeceğini söylüyorlar. Bizim onlara iyi davrandığımız için böyle olduğunu söylediler.Hayretler içerisinde kızmanın doğru olmadığını anlatmaya çalıştık. Grup adını belirlemeyi daha sonraki derslere bıraktık.Kısa süreli birbirimiz anlama sürecinden sonra harita okuma işlemine başladık. Harita okumaya ilgi yoğundu. Herkes kendi sokaklarını bulmaya çalışıyordu. Haritayı iki öğrenciye teslim ettik ve anket dokümanlarını dağıttık.
ÜRÜNLER :
Flash Haber – Ege SÖNMEZ- 5-B
Sinan NÖBETCİGİL kendini tanıtırken yanlışlıkla Elif iye tanıttı.Hakan cem yılmaz olduğunu açıkladı.Dakikçi belirlendi.dersin bitmesine kaç dakika kalacağını haber vermekle görevlendirildi.Müzik çaldı ve herkes savaş duygusuna kapıldı.Herkes mimarlara teyze abla v.b iltifat ettiler. Ama mimarlar isimleriyle iltifat edilmesini istediler.Harita açıldı. Harita sokakları gösteriyordu. Mimarlar kimseye kızmıyor. Grup adı düşünüldü. Röper noktası belirlendi. Okul. Kentin sorunları tartışıldı.Grup adı tartışıldı.Harita iki kişiye
teslim edildi.1.kişi Eda 2.kişi Ege seçildi. Grup adı dünya güzeli oldu.
Öğrencilerin harita üzerinde sokak işaretleri ve uygulanan anket örneği
II. BULUŞMA.......................................................................10 Aralık 2003
Yaka Kart Tasarımı- Haritaların ve Anketlerin toplanması – Ankara Üniversitesi Çocuk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi’ nden Uzmanların Katılımı
Amaç : Çocukların ilk tasarımları ve el becerilerini açığa çıkartmasını sağlayarak kendilerinin kullanabileceği bir ürünü tasarlayarak özgüven sağlamak.
Çalışma Yöntemi : Bireysel çalışma
Malzemeler : Renkli kağıtlar, makas, yapıştırıcı, renkli kalemler, renkli çıkartmalar
· Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nden temin edilen malzemeler çocuklara dağıtılarak istedikleri şekilde grup adlarının ve kendi adlarının olacağı bir yaka kart tasarımı yapmaları istenildi...
· 5-A sınıfında bir farklılık olduğunu düşünerek Çocuk psikolojisi uzmanının da katılımıyla iletişim kurmanın daha anlamlı olacağı düşüncesiyle, A.Ü.Çocuk Kültürü araştırma uygulama merkezi öğretim görevlisi Tülin DEMİR inde derse katılmasını sağladık.
SONUÇLAR :
5-B sınıfı yaka kartı tasarımını tamamladı.Yaka kartları bir sonraki derste dağıtılmak üzere press yapılmak için toplandı. Tasarımlar klasik formlarda ve en kolay şekilde yapılacak biçimde tasarlanmıştı. Tamamlanmış olan harita ve anketler toplandı.
5-A sınıfı ile Uzmanı eşliğinde rahatlama egzersizleri yapıldı. Hep birlikte sınıfta yüksek sesle bağırdık. Rahatlayan ve sakinleşen öğrencilerle grup adı tartışıldı. Grup adı bir önceki haftadan çok farklı olarak oybirliğiyle Gökkuşağı olarak belirlendi. Diğer sınıfta uygulanan programa yetişebilmek için ara bir ders alınarak yaka kartı tasarımları tamamlandı.
ÜRÜNLER :
Haberler Ege SÖNMEZ-5-B
Fotoğraf çekilecekti. Ve kartlar yapılmaya başlanacaktı ama sınırlı sayıda kağıt ve makas vardı.Neyse ki bazı kişilerde makas vardı.ve kartlar yapılmaya başlandığında çok gürültü vardı. Kartlara bedava yapıştırma dağıtıldı.Neredeyse herkes yapıştırma alıyordu.Doldurulup haftaya getirilmesi gereken kağıdı herkes bu hafta doldurup getirmeye çalışıyordu. Sınıfta ayakta dolaşma ve gürültü hakimdi.Zil çalmasından önce dakikçi haber verdi ama kimse dinlemedi ve bugün stand-up yapılmadı ve herkes teneffüse çıktı.
Öğrenciler tarafından yapılan yaka kartı örnekleri
III. BULUŞMA.....................................................................17 Aralık 2003
Çevre Krokisi Oluşturulması
Amaç : Öğrencilerin okul çevrelerinin ne kadar farkında olduklarını açığa çıkartmak.
Çalışma Yöntemi : Bireysel ve Kolektif çalışma
Malzemeler : Eskiz kağıdı, kurşun kalem, renkli kalemler, silgi
· Öğrencilere malzemeler dağıtıldı ve evden okula gelirken çevrenizde neler olduğunu okuldan başlayarak krokisini çizmelerini istendi. Bize yardımcı olmaları için sınıfın yaramaz öğrencilerini asistan olarak seçtik.Sınıfın şeklini öğrencilerle birlikte değiştirmek için tartışma yaptık ve sonunda birlikte düzenleme yaptık.
SONUÇLAR :
Krokileri bir ders saati boyunca çizdiler. Bazıları üç boyutlu, bazıları resim şeklinde de olsa okulun bulunduğu yer, sokağın sonundaki park, okulun karşısındaki kırtasiye ve kafeterya , Spor Salonu, yokuş, Bakkal ,camii ve lokanta öğrencilerin çoğunluğunun krokilerinde yer almıştı. Ganyan Bayii , Ali Dayı çocuk Kütüphanesi, taksi durağı, benzin istasyonu, PTT, hastane gibi mekanları belirten öğrencilerde mevcuttu. Servisle okula gelen öğrenciler sadece okul, karşısındaki kafeterya ,kırtasiyeyi ve okul önünde arabaları kroki üzerine işlediler. Sokak adlarını yazan öğrenciler ise azınlıktaydı. Dersin sonunda hep birlikte öğrencilerin uyarladığı “Neler Oluyor Sınıfta” şarkısını söyledik. Sürpriz olarak da Yılbaşı Partisi yapacağımızı buna hazırlık yapılması gerektiğini iki sınıfa da ilettik.
ÜRÜNLER :
Haberler-Ege SÖNMEZ-5/B
Asistan seçimi yapıldı.Asistan olmak için tüm sınıf bahane uydurdu.Asistanlar 1.Elif 2.Turan dı Sürpriz yılbaşı partisiydi.Bütün sınıf çıldırdı. 20 20 iki gruba bölünecekti. Sınıfın şekli tartışıldı. Şekli sınıf belirleyecekti. Sıralar düzeni “T” biçimindeydi. Eskiz kağıtları dağıtıldı. Okul sokağı krokisi çizildi. En sonunda kendi uydurduğumuz “Neler Oluyor Sınıfta” şarkısını söyledik.
IV. BULUŞMA...........................................................................24.12.2003
Puzzle Kroki Oyunu-Yılbaşı Partisi Üzerine Fikirler
Amaç : Bir önceki kroki çiziminden sonra çevrelerinin farkında olmak için bir hafta içerisinde çaba sarf edip etmediklerinin oyunla açığa çıkartılması.
Çalışma Yöntemi : Kolektif çalışma
Malzemeler : Daha önceden hazırlanmış çevre krokileri, Çevre de var olan sokak isimleri ve binaların bulunduğu renkli kağıtlardan yapılmış parçalar,yapıştırıcı.
- Sınıf 10 ar kişilik dört gruba ayrıldı. Her gruba sadece okulun belirtildiği bir kroki ve zarf içerisinde bulunan parçalar ve yapıştırıcı verildi ve kroki üzerindeki yerlerini tartışarak bulmaları ve yapıştırmaları istendi. Daha sonra bitmiş krokileri değişik gruplara vererek şablon üzerinden grupların ne kadar doğru yaptıklarının birlikte kontrol edileceğini öğrencilere iletildi.Grup tartışmalarının bir bölümü kasete kaydedildi.
- Dersin bitmesine beş dakika kala Yılbaşı partisi üzerine sohbet yapıldı.
SONUÇLAR :
Krokiler toplandı ve değerlendirilmesi yapıldı 15 parça yerleştirmelerini istediğimiz kroki üzerinde en fazla yerleştiren grup 14 parça, en az yerleştiren grup ise 10 parça yerleştirebilmişti. Bir önceki derste çizilen kroki ye göre 1 hafta içerisinde öğrencilerin çevrelerine karşı duyarlılıklarının, farkındalıklarının arttığı ürünler üzerinde tespit edildi.
Yılbaşı partisi için serbest kıyafet için izin alınması istenildi .Öğrenciler yiyecek bir şeyler getirecek ve okulun toplantı salonunda iki sınıf bir arada yılbaşını kutlayacağız.
ÜRÜNLER :
V. BULUŞMA.............................................................................31.12.2003
Yılbaşı Partisi
Amaç : Öğrencilerin yılın bütün yorgunluklarını atacaklarını ve yeni bir yılı umutla karşılama isteklerinin ve bunu kendilerinin dışında herkes için istemelerinin fark edilmesini eğlenerek sağlamak.
Çalışma yöntemi : Kolektif
Malzemeler : Yiyecek, içecek ve hediyeler
· Bütün sınıf bir arada önce toplantı salonu düzenlendi.Getirilen yiyecek ve içecekler masa üzerine koyuldu. Öğrenciler arasından 10 kişilik bir grup seçilerek düzenli dağıtımın yapılması sağlandı. .
SONUÇLAR :
Daha önceden hazırladığımız ve içerisinde bilim çocuk dergisinin değişik sayılarının bulunduğu hediye paketlerinin öğrencilere dağıtımı yapıldı. Geleceğe ilişkin düşünceler dile getirildi. Öğrenciler kendi aralarında para toplayarak aldıkları küçük bibloları bize hediye ettiler. Annesi takı tasarımcısı olan Eda kendi yaptığı takıları bize hediye etti. Bütün çocuklar gelecek yılın herkes için Barış getirmesini dilediler. Verdiğimiz emekler için teşekkür ettiler. Aramızdan duygulanıp ağlayanlar olmadı değil. Hep birlikte şarkılar söylendi.öğrenciler skeç gösterileri yaptılar.Ve daha sonra toplantı salonunun temizliği birlikte yapılarak eski haline getirildi ve parti sona erdi.
ÜRÜNLER :
Yılbaşı partisinden bir görüntü
VI. BULUŞMA...........................................................................14.01.2004
Ne? Nerede? Neden? Mekan Okuma
Amaç : Çevrelerinde ve mekanlarında olan mekansal düzenlemelerin Ne? Nerede? Neden? sorularıyla, doğru sorular sorarak , farkına varılmasını sağlamak
Çalışma yöntemi : Bireysel ve kolektif.
Malzemeler : Sınıf ve okul
- Öğrencilerden gözlerini kapatması istenildi ve kapının pencerenin nerede olduğu, nereye açıldığı ve neden açıldığına ilişkin sorular sırasıyla soruldu.
SONUÇLAR :
Öğrenciler arasında karşılıklı değerlendirmeler yapıldı herkes kendi fikrinin doğruluğunu örneklerle açıklamaya çalıştılar. Zaman zaman bize de sorular yönelterek kendi sordukları sorulara cevap aradılar.
ÜRÜNLER :
Mekan okuma tartışmalarının bant çözümlerinden bir bölüm.
-Bugünkü faaliyetimiz mekan okuma...
Gülüşmeler mekan okuma mı oda nasıl bir şey kitap mı bu?
- Evet kitap okumak gibi kitap okuyup öğreniyoruz ya mekanlardaki düzenlemeleri de yerinde okuyarak öğreniyoruz.
-Sınıfın kapısı nerede?
Hep bir ağızdan “ sağımızda”
-peki kapı nereye doğru açılıyor ? Neden ?
Sergen :Bence bunu mimarlar yapmış ondan dışarı açılıyor.
-neden böyle yapmışlar?
Sergen :Bunun nedenini mimarlar daha iyi bilir. Dışardan açıldığı için dışarı doğru olur, çünkü içerdeki kişi zarar görebilir.
Yiğit :Kapı dinleyenler olabilir, dışarı doğru açıldığında onlar zarar görebilir ve ya kapının önünden geçenler zarar görebilir. Bence dışarı doğru açılması zararlı ama içeri doğru açılırsa bu seferde dışarı çıkmak zorlaşır o yüzden ikisi de olabilirde olmayabilirde.
Eda :Kapının tasarlanış şeklinden kaynaklı dışarı doğru açılıyor.Ama bence bu sağlıklı değil.çünkü Tekin Hocanın kapısının önünden geçerken -merdivenin hemen yanındaki oda- Tekin hoca kapıyı açıyor ve nedense bende geçerken kapıya çarpıyorum.O benim dışarıda oluğumu bilmiyor.Bende kapının açılacağını bilmiyorum. O yüzden kapı bana çarpıyor.Bence içeriye doğru açılsa iyi olur.
-peki şimdi gözlerinizi açın içeriye doğru açılsın diyenler kim dışarıya doğru açılsın diyenler kim. Şimdi sen ben Tülay Hare hepimiz, teneffüs zili çaldığında hepiniz ne yapıyorsunuz?
Turan :Koşuyoruz.
-nereye doğru koşuyorsunuz?
Elif :Bahçeye doğru koşuyoruz.
-peki kapı içeri doğru açılırsa.
Yiğit : Dışarı çıkamayız. Üst üste yığılırız.
Ege : Okulun dış kapısı da dışarı açılıyor teneffüse çıkarken rahat çıkıyoruz ama içeri girerken çok zor oluyor bence kapılar çift yönlü olsa bar kapıları gibi.
Yağmur : Çift kapı olursa sen girdin diyelim arkadan gelenin üstüne çarpar pat diye.
Ege : O zaman diyelim ki dışardan herkes geliyor ve bir anda herkesin içeri girmesi gerekiyor, o amanda herkes burada yığılır.
-demek ki sırayla girilecek Ege ’ciğim
VII. BULUŞMA........................................................................21. 01. 2004
Nasıl Bir Okul Bahçesi İstiyoruz?
Amaç :Mekan okuma dersinden hemen sonra öğrencilerin tespit ettikleri sorunlardan sonra bu duruma nasıl değiştirebileceklerini ve hayal güçlerinin açığa çıkartılmasını sağlamak .
Çalışma Yöntemi : Bireysel ve kolektif.
Malzemeler : Resim kağıdı, boya kalemleri
- Öğrencilere resim kağıdı ve boya kalemleri dağıtılarak nasıl bir okul bahçesi istediklerini, okul bahçesinde neler olmasını düşlediklerini yapmaları istenildi.
SONUÇLAR :
Öğrenciler çoğunlukla okul bahçesinin oyun alanı ve yeşil alan olması yönünde resimler yapmışlar.Daha düzenli giriş çıkış olması doğrultusunda önermeler getirmişler.Yer altından okula bağlantılar yapmışlar.
VIII. BULUŞMA.......................................................................25.02.2004
IX. BULUŞMA..........................................................................03.03.2004
X. BULUŞMA............................................................................11.03.2004
Hayalimizdeki Ankara
Amaç : Öğrencilerin ülke gündemindeki kentsel gelişmeleri açısından önemli olan yerel yönetim seçimlerine doğru çocuk gözüyle hayallerindeki kentin açığa çıkartılması. Gazete çalışması
Çalışma Yöntemi : Bireysel ve kolektif.
Malzemeler : Beyaz kağıt, resim kağıdı, boya kalemleri, makas, yapıştırıcı,
· Öğrencilere beyaz boş kağıt dağıtılarak belediye başkanlarına yönelik nasıl bir Ankara istediklerini, nasıl isterlerse öyle ifade etmeleri istenildi.
SONUÇLAR :
İki sınıftan da toplanan görüşler tekrar öğrencilere dağıtıldı ve resim kağıdı üzerine gazete yapmak için kesmeleri istendi. Bir grup öğrenci toplanan yazıları yapıştırılacak şekilde keserken, diğer bir grupta bu kesilen malzemeleri nasıl ve hangi sayfaya yapıştıracaklarına karar vererek Gazete maketini oluşturdular. Gazete adı tartışıldı ve iki sınıfın ortak önermesi olan “Hayalimizdeki Ankara” Gazete adı olarak belirlendi. Bu maket daha sonra baskı ile çoğaltılarak yerle seçimler öncesinde Mimarlar Odası Ankara şubesi Çocuk ve Mimarlık Çalışması ürünü olarak, gazetelere Ankara Büyükşehir ve İlçe Belediye Başkanlarına gönderildi. Birer nüshası da öğrencilere dağıtıldı.
XI. BULUŞMA..........................................................................27 .03.2004
Çevre Etkinliği
Amaç : Öğrencilerin çevrelerinde olan olaylara tepkilerinin açığa çıkartılması, çevresel sahiplenme
Çalışma yöntemi : Bireysel ve kolektif
Malzemeler : Resim kağıdı, boya kalemleri
Yer : Papazın Bağı
· Gazi Osman Paşa ‘da bulunan 1.Derece doğal SİT alanı olan Papazın Bağı’ nda asırlık ağaçların kesilmesi üzerine, Papazın Bağı’ na sahip çıkmak için “Bir Ağacı Kim Niye Keser” Konulu resim çalışması organizasyonunun gerçekleştirileceği öğrencilere iletildi.
SONUÇLAR :
Öğrenciler Papazın bağında ağaçların kesildiği bölgeyi yerinde tespit ettiler ve daha sonra kendilerine dağıtılan resim kağıtlarına duygu ve düşüncülerini çizerek ifade ettiler. Basın mensuplarının da sürece katılmasıyla birlikte Öğrencilerle röportajlar yapıldı.
XII. BULUŞMA.........................................................................17.04.2004
XIII. BULUŞMA...................................................................... 24.04.2004
Kentte ne olmak istersin-Canlı Kent Yerleşimi
Amaç : Bir kente nelerin olması gerekliliğinin ve yerleşimlerinin nasıl ve hangi kriterlere göre belirleneceğinin oyun içinde tartışılarak açığa çıkartılması.
Çalışma yöntemi : Bireysel kolektif.
Malzemeler : Atık malzemeler; yoğurt kutusu, meyve suyu kutusu, sakız kutusu v.b,makas yapıştırıcı.
Yer : Sınıf ve Spor salonu
· Öğrencilere kentte bir şey olmak isterseniz ne olursunuz? sorusu soruldu? Verilen cevaplar üzerinden ne olmak istiyorlarsa atık malzemelerden maketinin yapılması istendi.
SONUÇLAR :
5-A ve 5-B sınıf öğrencileri okulun spor salonunda toplandılar .Öğrenciler kendi tasarladıkları ve uyguladıkları yapı maketleri ile alanın yarısında daire teşkil ederek Mimarlardan, kent hakkında kısa bir bilgilendirmesini dinlediler ; gözlerini kapayarak hayal ettikleri kenti düşündüler, daha sonra alana sıra ile yaptıkları maketleri koydular. Bazen de öğrencilerin kendisi kendi bedenini maket olarak kullandılar. Yerleştirme sırasında yanlarında getirdikleri atık malzemelerden de yeni maketler ürettiler... Bu çalışma, okul öğrencilerinin yanı sıra Mimarlar, Mimarlık öğrencileri, Şehircilik öğrencileri ve sınıf öğretmenleri ile ortaklaşa ve keyifli bir şekilde saat 13.00 de başlayıp 15.00 de son buldu. Öğrenciler,Neden? Nasıl? Niçin? Kim? Ne? gibi sorularla yönlendirilerek, düşünceleri açığa çıkartılmaya çalışıldı. Aşağıda, sırası ile , canlı kent yerleşimde yer alan maketler ve öğrencilerin kendi değerlendirmeleri yer almaktadır.
ÜRÜNLER :
İlk olarak, alanın ortasına, Yiğit ‘’Çok Amaçlı Spor Salonu’nu koydu. Kent oluşumu bu maketi baz alarak gelişti.
YİĞİT: ÇOK AMAÇLI SPOR VE ÇOCUK PARKI,
“Ankara’da çok oyun sahası yok.Etkinlikleri gerçekleştirmek için şehrin uzağına koydum çocuk parkını.
Buradaki Basket potaları hareketli ,hepsi yerinden kalkınca futbol sahası oluyor.Aşağı doğru inince (anlatırken de gösteriyor) başka bir oyun oynanıyor. Ben bir filimde görmüştüm böyle. Şehrin uzağına koydum, çünkü çocuklar rahatça bağırabilsinler diye!..
BÜŞRA: HAYVANAT BAHÇESİ,
“Ben Hayvanat bahçesini ,çocuk parkının yanına koydum.Çocuklar oynadıktan sonra buraya gelsinler diye, ziyarete gelebilirler.’’
IRMAK: ORMAN,
“Hayvanat bahçesinin yanına koydum çünkü ikisi de benzer birbirine yeşil olduğu için.Bazı hayvanlar ormanda yaşarlar zaten.Burada köprüde var .’’
YAĞMUR: ‘’BİLİM MERKEZİ GÖKDELENİ,’’
“Ormanın yanına koydum.Canlıların yararı için araştırma yapılması ve canlılarla ilgili hastalıkları tedavi imkanı için.’’
EDA: SİTE,
“Siteyi, Hayvanat Bahçesinin yanına Trafik az olur diye koydum.Hafta sonu, gezmesi, yakın olur diye düşündüm.’’
ELİF: ÇÖP KUTUSU,
“Çöp kutusunu Hayvanat Bahçesi ve Ormanın yanına, pikniğe geldiklerinde çöplerini atsınlar diye koydum.’’
YAĞMUR: KÜLTÜR MERKEZİ VE SANAT GALERİSİ,
“Hayvanat bahçesinin yanına koydum ,çünkü buraya gelenler, önce veya sonra Kültür merkezinde ziyaret etsinler diye.’’
BEDİRHAN-SERGEN: BAŞBAKANIN EVİ,
“Bazı tehlikelere karşı şehrin dışına koyduk, zaten asker korumalarda var .Başbakan yorulunca da havuza girsin diye düşündük.
DOĞA –İPEK: OKUL ( 3 Katlı)
“Konutların yanına koyduk.Çoğunlukla evlerin olduğu yerlerde, okul olmalı.’’
İZEL: ‘MALİKANE EV’,
“Şehrin dış taraflarına koymayı düşündüm.Çünkü insanlar hafta sonu tatile gelecekler ve tatil yapacaklar.’’
SENA: ‘SENA MEYVESUYU FABRİKASI’,
“Dış taraflara doğru koymaya çalıştım ,evler var, hastaneler var .Dumanları zarar vermesin diye.!!
HAKAN: YAĞ FABRİKASI,
“Yağ fabrikası şehrin dış bölgelerinde olmalı çünkü duman şehirdeki canlıları etkiler birde diğer fabrikaların yanına koydum ki ,onların yağa ihtiyacı olursa,gelip alabilirler , yakın olsunlar diye.’’
GÜLÇİN: GÖLTAŞ ÇİMENTO FABRİKASI,
“Bende diğer fabrikaların hemen yanına koydum.Şehir dışında ’’
(not:Çimento fabrikası ile gıda fabrikalarının yan yana olması sakıncalı olabilir mi dedim .Hemen gidip maketini uzaklaştırdı ).
DİLEK: OTEL (20 KATLI),
“Hayvanat Bahçesinin ve Ormanın yanına koydum çünkü burada kalmaya gelenlere yakın olur,temiz havalı, birde Kültür ve Sanat Merkezini de gezebilirler. Orman manzaralı otel!..’’
(not:insan daha ne ister ki..)
AYŞE: CAMİ
“Şehir merkezinin yakın bir yere koydum.Bütün insanlara eşit uzaklıkta olsun diye.Çünkü bir
(1) adet cami var bu şehirde.’’
(not: evet , 1 adetti. Başka camii maketi yapan yoktu çünkü)
BAŞAK: HASTANE (10 KATLI
“Şehir merkezine koymaya çalıştım.Çünkü genellikle bir an önce ulaşılsın diye.’’
AKTAN: POLİS KARAKOLU,
“Kentteki kaçakçıları yakalamak için yaptım.Güvenliği için şehrin ortasının biraz daha arkalarına koydum.Böyle olması gerekir bence.
Kentin ortasına daha iyi şeyler koymak gerekir ‘’ !………………
SON BULUŞMA.....................................................................................10.06.2004
Gökkuşağı Kent Gönüllüleri
Amaç : “Ben her şeyin farkındayım” projesi kapsamında çalışmaya katılan bütün öğrencilerin kentin farkında olduklarını belgelemek ve çalışmanın sürdürülebilirliğini sağlamak.
Çalışma Yöntemi : Kolektif / Tören
Malzeme : “Gökkuşağı Kent Gönüllüsü” Kimlik Kartları
· Çocuk ve Mimarlık çalışması kapsamında yürütülen faaliyetlere katılan öğrenciler bu süreç içerisinde kente ilişkin daha duyarlı hale gelmişler , mimarlık kültürünü tanımışlar ve sahip çıkmışlardır. Kente karşı gösterdikleri bu duyarlılıklarının bir kimlik kartı ile belgelenmesi çalışmanın ve öğrencilerinin sorumluluğunu teşvik edeceği yaklaşımıyla öğrencilere TMMOB mimarlar Odası Ankara şubesi tarafından hazırlanan kimlikler iletilmiştir.
SONUÇLAR :
İki sınıfın öğrencileri Okulun toplantı salonun da bir araya geldiler ve bir tören eşliğinde “Gökkuşağı kent Gönüllüleri Kimlik kartlarını aldılar.Kimlik Kartlarını alırken bazı öğrenciler konuşma yaptılar.Öğrencilerin oldukça heyecanlı oldukları gözlerimizden kaçmadı.
Öğrencilerin tören de yaptıkları konuşmalardan bir bölüm.
İdil TEKİN
Kente duyarlı birer insan olduk.Çok mutluyum
Ufuk ÖZKIRAN
Bu çalışmaya katıldığım için çok mutluyum.Önceden Kentin yalnızca binalardan oluştuğunu sanıyordum şimdi daha fazla bilgim oldu.
Elvin BAHŞİYEV
Bir ata sözü vardır “Ne Ekersen Onu Biçersin” diye biz bunu görüyoruz ve her şeyin böyle devam etmesini isterim.
Yağmur PARLAK
Sizlerle böyle çalışmak hoşuma gitti.Umarım bu çalışmalar devam eder.
Eymen Ece ALDEMİR
Kenti sizden öğrendim.Çok güzeldi.
Fehmi FURKAN
Bizi kente duyarlı insanlar olarak yetiştirdiğiniz için Mimarlar Odasına teşekkür ederim.
Burak ÖNSOY
Kent hakkında bilgilendirildiğimiz için çok mutluyum.
Aycan DURAN
Çok güzel bir çalışmaydı,devam etmesini isterdim.
Cansu AKDENİZ
Bu çalışmalarda çok şey öğrendim Çok teşekkür ederim.
Yiğit SIZLAYAN
Sizin gibi birer dost edindiğim için çok mutluyum.Çevre ve kent hakkında duyarlı davranmayı öğrendik.Konuyla ilgili olmasa da ben savaşların olmasını istemiyorum.
Hakan KAÇMAZ
Tek kelimeyle muhteşemdi.
Tutku KARTAL
İlk başta bu kadar etkili olacağını düşünmemiştim.Şimdi kente karşı çok duyarlıyım .Teşekkür ederim
Gülşah ULUTAŞ
Sizlerle birlikte olduğum için mutluyum.Mahalle ve sokak kavramını ve en önemlisi mimarlığın ne demek olduğu öğrendim.
Şeyma KILIÇ
Mimarın ne demek olduğunu, kentimi öğrendim çok teşekkür ederim.
ÜRÜNLER :