Üye Bilgileri.size uygun bölümden devam ediniz.sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir. |
ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ’NDE SON DURUM!
Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 12.1.2007 tarih ve 207 sayılı kararla kabul edilen Atatürk Orman Çiftliği Arazileri ve Doğal Sit Alanına ilişkin planlar, yargı kararı ile imar mevzuatı, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edildi. Planın iptal edilmesine rağmen Ankara Büyükşehir Belediyesi rant amaçlı projelerinden vazgeçmeye niyetli gözükmemektedir.
Hazırladığı planın yargı tarafından iptal edilmesinin üzerine Ankara Büyükşehir Belediyesi AOÇ alanına ilişkin yeni bir plan yapmaya başladı. Ancak “Koruma Amaçlı İmar Planları ve Çevre Düzenleme Projelerinin Hazırlanması, Gösterimi, Uygulanması, Denetimi ve Müelliflerine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmeliğin” 6. maddesinde belirtilen Koruma Amaçlı İmar Planı Hazırlama esaslarına göre, plan kararlarının oluşturulmasından önce, Atatürk Orman Çiftliği ile ilgili sorunlar, olanaklar, vizyon, hedefler, araçlar, stratejilerin belirlenmesi için bir toplantı organize edilmeliydi. Bu toplantıya alanın tarafı sayılan ve yönetmelik tarafından da belirtilen kurum ve örgütler (ilgili meslek odaları, sivil toplum kuruluşları, üniversitelerin ilgili bölümleri, koruma alanı içinde yaşayan hane halkları ve faaliyet gösteren işyeri sahipleri ve etkilenen hemşeriler) davet edilmeliydi. Sonraki aşamada ise toplantıdan elde edilen çıktılar doğrultusunda ilgili idare tarafından oluşturulacak taslak plan yine konunun taraflarıyla, önerilerin ne kadar yansıtıldığı, ne kadar amaca ve vizyona uygun hareket edildiğinin görüşülmesi için bir başka toplantı yapılması gerekmekteydi. Ayrıca toplantıdan önce tüm katılımcılara analiz verilerini, hali hazır haritaları, yeni plan, plan notları ve stratejilerin yer aldığı plan raporunun ulaştırılması gerekirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi yaz ayları içinde bu zorunluluğu yerine getirmiş olmak için iki toplantı düzenledi. Bu toplantılarda ilgili mevzuatta belirtildiği gibi katılımcılara Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan plana dair gerekli bilgi, dokümantasyon ve plan verilmedi. Toplantı sırasında da sadece sözlü olarak katılımcıların fikirleri alındı. Belediye planı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kuruluna sunulmak üzere kabul edilmesi ve ayrıca uygun görüş alınması için 30.01.2009 tarihinde Tarım ve Köyişleri Bakanlığına sundu.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı da katılım koşulunun sağlanması için tıpkı Ankara Büyükşehir Belediyesi gibi iki göstermelik toplantı gerçekleştirdi. Bu toplantılara yalnızca daha önceki AOÇ planına dava açan kuruluşlar davet edildi. Amaç kamu yararını gözeten meslek odalarının yeni plana da dava açmalarını engellemekti. Bakanlık bünyesinde planlama konusunda uzman bulunmadığı ve Bakanlık tarafından planlama süreci yalnızca hukuki bir süreç olarak algılandığı için bu toplantıları bakanlık bünyesindeki hukuk müşavirleri yürüttü. Katılımcılardan daha önce hiç görmedikleri ve hemen oracıkta açılan bir kağıt parçası üzerinden planla ilgili fikirlerini söylemeleri istendi. Katılımcıların itirazlarıyla birlikte planın Belediyeye geri gönderileceği ve düzeltilmesinin talep edileceği belirtildi. Şubemizin de hazır bulunduğu bu toplantıda Mimarlar Odası yetkilileri olarak plan notları ile birlikte plan üzerinde görüş geliştirme önerilerimiz reddedildi
55 yıla yakın süredir yalnızca kamu yararı için görev yapmakta ve bu amaçla kentte yapılan yanlış uygulamalara yasal çerçevede müdahale etmekte ve bu doğrultuda yeni görüşler geliştirmekte olan Mimarlar Odası Ankara Şubesi ülkeye miras bırakılmış Başkent’in en önemli alanında gerçekleştirilen sözde “koruma amaçlı” imar planı üzerine fikir geliştirmesi engellenmeye çalışılmaktadır. Odamızın Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde planı ve plan notlarını talep etmiş olmasına rağmen, hukuk dışı gerekçlerle talebimizin geri çevrilmiş olması adeta Saltanatını sürmekte olan yerel yöneticilerin şeffaf ve demokratik anlayıştan ne kadar uzak olduklarını bir kez daha gözler önüne sermektedir.
Meslek odalarının bilimsel, teknik görüşlerinin alınmaması gayreti sürerken, AOÇ arazisinde ağaçlar kesiliyor, bina inşaatları yapılıyor. Ankara Büyükşehir Belediyesinin 8.4.2009 tarih ve (631) 2375-4898 sayılı yazısı ile tarafımıza belirtmiş olduğu yazısında Bakanlıkça onaylanmamış ve henüz Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna sunulmamış bir plan uygulanmaya mı başlandı?
Atatürk Orman Çiftliği Ankara’nın toplumsal ve kültürel kimliğini, değerlerini temsil etmesi açısından son derece önemli bir alandır. Bu alana yapılmak istenen her türlü keyfi, rantçı, hukuk dışı müdahale kentlilerin tepkisini alacaktır. TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak Ankara Büyükşehir Belediyesi’ni demokratik ve şeffaf yönetime davet ediyor, halka ait olan Atatürk Orman Çiftliği’nin halkla beraber, halk için planlaması için çağrıda bulunuyoruz. Gizlilik içerisinde yürütülmeye çalışılan, oldubittiye getirilmek istenen bu yaklaşımı kınıyor, AOÇ alanında yapılan hukuk dışı her türlü müdahalenin Ankara Büyükşehir Belediyesine rağmen takipçisi olacağımızı kamu yararı için mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizi yineliyoruz.
Tweetle
Okunma Sayisi : 19164
|
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967 |
Son Güncelleme : 21.11.2024 - 12:57:08 Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları |