2020 ANKARA

Kent olarak Ankara, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin her zaman ana eylemlilik ve çalışma alanlarından biri olagelmiştir. Bu çalışma alanlarının çoğunda, Ankara’daki son 10 yılda gerçekleştirilen; günübirlik, adeta oldu bittiye getirilen ve katılım süreçlerine kapalı uygulamalara müdahale etmek durumunda kalındığı ve kısır bir gündemin dar ve meşakkatli sınırlarına hapsolunduğu aşikardır.

Ankara Şubesi bu pratik süreçlerin dayattığı mücadelelerin ötesinde ve bunların yanı sıra; kentin geleceğine kentlinin yön verebilmesini, insanların kente dair olası gelecek tasarılarına hayalleri ve fikirleri aracılığı ile sahip çıkabilmesinin yöntem ve araçlarını keşfetmek üzere 2020 Ankara çalışmasını başlattı.

2020 Ankara kentle ilişkimizi tekrar tekrar ele almak amacıyla; yeni iletişim stratejileri kullanarak çeşitli ölçekte projeler, eylemlilikler ve örgütlenmelerle kentlinin katılımını, farklı disiplinlerle işbirliğini sağlamayı hedefleyerek uzun erimli bir çalışma olarak tasarlandı.

İlk aşamada Ankara’ya ilişkin tasarılarını, fikirleri ve hayallerini; projeleri, fotoğrafları, yazıları veya çeşitli çalışmaları ile ortaya koymuş Ankaralılar ile bir dizi ‘Arama ve Fikir’ toplantıları yapıldı.

En küçük kent parçasından kentin tümünü kapsayan projelere kadar her alanda hayalimizdeki Ankara’ya açılacak pencereler bulabilmek amacıyla, kentle ilgili her şeyin tartışılacağı, kurgulanacağı, kısıtlamaları olmayan, bugünün olumsuzluklarından sıyrılabilmiş, sivil bir oluşum, bir hayal, tartışma ortamı yaratılması hedeflendi.

Hayallerin de ancak gerçeklikler üzerinden inşa edilebileceği göz ardı edilmeden, Ankara ile ilgili yapılmış, büyük ölçekli kentsel tasarım projelerinden, havagazı fabrikası çalışması gibi eylemlilikleri ve akademik çalışmaları kapsayan projelere kadar, tüm arşiv biraraya getirilerek derleme çalışmasına başlandı.

Unutmadan,

Çalışmalar başlar, devam eder, biter, ama hayaller hep sürer.

Son Güncelleme : 21.11.2019 - 12:19:34