Mimarlar Odası Ankara Şubesi; 38. Dönem Çalışma Programı’nın “Kente Dair” başlığı altında geliştirmeyi tasarladığı bir dizi atölye/çalışma grubu oluşturmayı hedeflemektedir.

Bu yaklaşım; Mimarlar Odası’nın Kentin çeşitli “Aktör” lerince oluşturulan çoğu yapay olarak dayatılan gündemlerin peşinden koşmak yerine, Ankara’yı “Ankara” yapan değerlerin öncelikle ortaya konacağı, kentin olmazsa olmaz’larını/dokunulmazlarını ve bu unsurlardan yola çıkarak oluşturulabilecek Kent’e dair bakış açılarının temellerini aramayı hedefleyen “Kent Atölyeleri”nin kurulmasından ibarettir.

Bu amaçla Oda’da ve/veya Kentin diğer unsurlarında, daha önce zaten var olan yapılanmaları da kullanarak; öncelikle ciddi bir arşiv, sorun odaklarının tespiti, bir yol haritasının oluşturulması, sorun odaklarında olası önermeler için alt çalışma gruplarının organizasyonu öngörülmektedir.

Bu çalışma grupları, öncelikle bir Danışma Kurulu/Uzman kişiler grubu yönetiminde ana çalışma ilkeleri/stratejilerini belirleyecek, zamana yayılan bir biçimde konular spesifikasyonlarına göre alt çalışma grupları ile zenginleştirilecektir. Bu alt çalışma grupları küçük/esnek timler halinde örgütlenecek, kısa vadede somut ürünler geliştirebilecektir. Bu grupların yapacağı çalışmaların bir yayın veya yayınlar dizisi ile somutlaşması temel hedeflerden biri olacaktır.

Bu bağlamda, 38. Dönem Çalışma Programı kapsamında Kente Dair çalışma grupları aşağıdaki başlıklarda oluşturulacaktır.

-          Kent Merkezi İzleme Atölyesi,

-          Koruma Sit Alanları Atölyesi,

-          Kentsel Parklar ve Vadiler Atölyesi,

-          Kentsel Ulaşım Atölyesi,

-          Yeni Yerleşim Alanları Atölyesi,

-          20.yy Mimarlık Eserleri (DOCOMOMO, Bina Kimlikleri [1]),

-          2020 Ankara

Üyelerimizin vereceği desteklerle kentin geçmişi ve/veya geleceğine ilişkin önemli keşiflere, gelişmelere ışık tutabileceğimiz inancını içten taşıyor ve katkılarla zenginleşecek olan atölye çalışmalarında herkesi birlikte düşünmeye ve üretmeye davet ediyoruz.

[1] Bina Kimlikleri Çalışma Grubu Nisan 2003 tarihinden beri çalışmalarına devam etmektedir.

Son Güncelleme : 21.11.2019 - 12:19:34