Kızılay'da Yaya Geçitlerine Yeni Düzenleme
07.10.2003
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, TMMOB'a bağlı bazı odaların, Kızılay'da yaya geçitlerinin kapatılarak metro alt geçitlerine yönlendirilmesine tepki göstermelerinin, mesleki gerekten değil, siyasi bir tercihten kaynaklandığını savundu.
Gökçek, yaptığı açıklamada, ''düne kadar üst geçitlere karşı çıkıp altyaya geçitleri isteyen TMMOB'a bağlı odaların bugün tam tersini savunmasının anlaşılmaz olduğunu'' kaydetti.
''Gün geçtikçe rahatlayan trafiği görmeyen bu gözlere hayret etmemek mümkün değil'' diye konuşan Gökçek, söz konusu oda mensuplarının mesleki gerekler yerine siyasi yaklaşımda bulunmalarının, işin bilimsel yönünden uzaklaşmalarına yol açtığını savundu. Gökçek, ''Bu odaların tavırları, mesleki gerekten değil siyasi bir tercihten doğmaktadır'' dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, bugün dünyanın dört bir yanında her kentin merkezinin altında yaya alt geçitleri ve alışveriş merkezleri bulunduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
''Kızılay'da yoğun yaya trafiği dolayısıyla karşıya geçişlerde yaşanan kazalar tamamen ortadan kalkacak. İnsanlar daha güvenli bir ortamda gidip gelecek. Karşıya geçerken vakit kaybı yaklaşımı mantık dışıdır. Alt geçitten durmadan yürüyüp geçeceksiniz.
Özürlü kişiler ve bebek arabaları için metroya inen bir asansör yaptık. Güvenpark dışında diğer üç tarafta da asansörler 15 güne kadar faaliyete geçecek. Dolayısıyla, özürlüler ile bebekliler diledikleri yere daha kolay gidecekler.''
Odalar istedi diye kararlarından vazgeçip geri adım atmalarının söz konusu olmayacağını belirterek, şunları kaydetti:
''Dün Boğaz Köprüsü'ne karşı çıkan, Akay kavşağına karşı çıkan zihniyetin bugün de Kızılay'da yapılan düzenlemeye karşı çıkmasından daha doğal bir hadise olamaz. Aslında benim, ufuklarını genişletebilmeleri için, bir dünya gezisi yapıp meslek odalarına yardımcı olmam gerektiği ortaya çıkıyor.''
Kurtuluş - Maltepe Geçişi Kapanıyor
08.10.2003
Ankara Büyükşehir Belediyesi Trafik Şube Müdürü Adnan Aslan, Kızılay'daki yeni trafik düzenlemesinin deneme amaçlı olduğunu belirterek, ''uygulamada aksaklık yaşanması, vatandaşların tepkisinin artması'' halinde eski düzenlemeye geri dönüleceğini söyledi.
Adnan Aslan yaptığı açıklamada, ''yayaların can güvenliğinin sağlanması amacıyla Metro alt geçidinin kullanılması ve orta refüjün sola dönüşlere kapatılması'' uygulamasının Ankara Valisi Yahya Gür ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in bulunduğu bir ortamda görüşülerek, karara bağlandığını ifade etti.
Planın aşama aşama uygulamaya sokulacağını belirten Aslan, şu ana kadar kavşak kesimlerindeki karşıya geçişlerin engellenerek yaya hareketlerinin alt geçitlere yönlendirildiğini; Ulus yönünden gelen araçların Sıhhiye'deki Hitit Heykeli önünden Ulus'a, Kızılay yönünden gelen araçların da Kızılay'a dönüş yapmalarını sağlayacak ''U dönüş ceplerinin'' de açıldığını söyledi.
Kızılay'daki orta refüjü Kurtuluş-Maltepe arasındaki araç geçişine kapatacak düzenlemenin yakın zamanda gerçekleşeceğini belirten Aslan, böylece kavşağın Sıhhiye-Akay yönünde sürekli akıtılacağını belirtti.
Aslan, Kurtuluş yönünden gelen araçların, Celal Bayar Bulvarı ile Sıhhiye'den ya da Mihatpaşa Caddesi'ne geçip Sıhhiye'deki U köprüyü kullanarak, Necatibey Caddesi'nden Maltepe'ye çıkabileceklerini bildirdi.
Buna göre, Maltepe yönünden gelen araçlar ise Atatürk Bulvarı'na çıkıp Akay Kavşağı'na ulaştıktan sonra ya Kızılay Meydanı'ndan geri gelip Kurtuluş'a dönecekler ya da Meşrutiyet Caddesi'ne sapıp, Mithatpaşa Caddesi üzerinden sağa dönüp Kurtuluş'a yönelecekler.
Akay Kavşağı'ndaki bir diğer olasılık ise Dedeman Oteli'nin yanındaki altgeçidin kullanılmasıyla çıkılan güzergahın takip edilmesiyle Kocatepe Camii yanından Mithatpaşa'ya çıkılıp Kurtuluş yönünün tercihi edilmesi olacak.
Adnan Aslan, düzenlemenin Ulus'taki bölümünde ise Dışkapı'dan gelen araçların eski Meclis binası önünden Baruthane Kavşağı'na yönlendirilerek Osmanlı Kavşağı'ndan Kızılay'a geçişlerinin sağlanacağını bildirdi. Aslan, bu düzenleme için mevcut kavşaklarda hazırlıklar yapılması gerektiğini, aksi halde sıkıntı yaşanabileceğini ifade etti.
Kızılay ve Ulus'taki düzenlemelerin deneme amaçlı olduğunu belirten Aslan, ''Uygulamada aksaklık olursa, vatandaşların tepkisi artarsa eski düzenlemeye geri dönülecek'' diye konuştu.
Trafik sorununun önüne geçebilmek için şehir içi trafiğinin kontrol altına alınması gerektiğini ifade eden Aslan, şehir merkezinde yol kenarlarına yüksek ücretli otoparklar yapılarak yasak araç parkının önlenebileceğini söyledi.
''Kızılay'da trafik sorunu yok, ticari taksi sorunu var'' diyen Aslan, taksilerin yolcu bulana kadar ya sağ şeritte beklediklerini ya da sürekli Kızılay çevresini turlayarak trafik düzenini bozduklarını vurguladı.
Yol kenarına araç park edilmesi nedeniyle kapasitenin yüzde 30 azaldığını vurgulayan Aslan, ''Resmi ve askeri servis araçlarının oluşturduğu sırayla birlikte, yolların kapasitesi yüzde 60 azalıyor. Bu kadar lüks bir ülke değiliz. Kurumların, kendi içlerinde ya da belediyeden yadım isteyerek bu sorunu gidermeleri gerekli'' diye konuştu.
Adnan Aslan, Ankara'nın giriş ve çıkışlarındaki yollarda yaşanan sıkıntıların da şerit sayısının artırılması ve katlı kavşak yapımlarıyla giderildiğini ancak, özellikle kente girişleri takip eden kimi bulvar ve kavşaklarda kilitlenmeler yaşandığını kaydetti.
Gökçek:"Trafik düzenlemesinden dönmek söz konusu değil"
10.10.2003
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Kızılay'da yayaların metro alt geçişlerine yönlendirilmesinden geri dönüşün söz konusu olmadığını bildirdi.
Gökçek, yaptığı açıklamada, dünyada yayaların yoğun kavşaklarda alt geçit kullandığını, bütün çağdaş ülkelerde uygulamanın bu olduğunu ifade etti.
Kızılay'da yayaların metro alt geçitlerine yönlendirilmesinden geri dönüşün söz konusu olmayacağını bildiren Gökçek, araçların arasından karşıya geçme alışkanlığının değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.
Alınan karardan geriye gitme şansının bulunmadığını vurgulayan Gökçek, ancak Kızılay'da sola dönüşlerin kaldırılmasıyla ilgili uygulamanın ilerde olabileceğini, bunun da uygulamanın olgunlaşması sürecinde gerçekleşeceğini kaydetti.
Melih Gökçek, Ulus'ta yaşanan trafik tıkanıklığının aşılması için de
önümüzdeki günlerde yeni düzenlemelere gideceklerini anlattı.
Osmanlı Bankası binasından heykele doğru çıkan yol ile heykelden eski
TBMM binasına doğru inen yolun tek yön haline getirileceğini kaydeden
Gökçek, ''Bir başka anlayışla; Osmanlı Bankası, Stad Oteli ve Heykel, dev
birer göbek gibi düşünülecek. Böylece, yollarda seri akış meydana gelecek ve
trafikte birikme önlenecek. Trafik ışıkları 22 saniye yayalara, 3 dakika da
araçlara yanacak'' dedi.
Ankara Valisi Yahya Gür, başkentte, Kızılay'dan başlayarak hayata
geçirilen yeni trafik düzenlemesiyle ilgili olarak, uygulamanın olumsuz
sonuçlanması durumunda geri dönmenin mümkün olduğunu söyledi.
Vali Gür, yaptığı açıklamada, yeniliklerin genellikle tepki çektiğini; bazı vatandaşların, Kızılay'daki yeni düzenlemeyle yaya trafiğinin yönlendirildiği alt geçitleri kullanmak yerine cam bariyerlerin üzerinden atlayarak Atatürk Bulvarı'nı kullanmakta ısrar ettiklerini ifade etti.
Gür, ''Hep üstten geçmeye alışmışız. Oysa, asansörler ve yürüyen merdivenler yardımıyla karşıdan karşıya geçmek daha güvenli olacak. Zamanla bunun aşılmasının büyük kolaylık getireceğine inanıyoruz'' diye konuştu.
Düzenlemeye, uzmanların çok yönlü çalışmaları sonucunda karar verildiğini vurgulayan Gür, bu trafik düzenlemesinin araç ve yaya trafiğini kolaylaştıracağını anlattı.
Uygulamanın olumsuz sonuçlanması durumunda geri dönmenin mümkün olduğunu ifade eden Vali Gür, şunları kaydetti: ''Yayaların metroya yönlendirilmesi dolayısıyla yaşanan yoğunluk, bir güvenlik sorunu yaratmıyor. Kiev'e gittiğimizde, kavşakların bomboş olduğunu gördük. İnsanlar orada da bu tür alt geçitleri kullanıyorlar. Bir sıkıntı da görülmüyor. Gündüz saatlerinde bile karşıdan karşıya geçişlerde, yolu kullanan insan sayısı çok az.''