Mahkeme karar verdi:
Belediye, Kızılay'da düzenleme yapamaz
Ankara Belediyesi'nin Kızılay'da yayaların metro altgeçitlerini kullanmalarına yönelik düzenlemesini mahkeme, 'yetki gaspı' gerekçesiyle durdurdu...
ANKARA Milliyet
Ankara 5. İdare Mahkemesi, Kızılay'da yayaların metro altgeçitlerini kullanmalarına yönelik düzenlemeye ilişkin açılan davada, işlemin yürürlüğünü oybirliğiyle durdurdu.
Avukat Sedat Vural'ın açtığı davayla ilgili kararının gerekçesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin 'yayaların metro altgeçitlerini kullamalarına yönelik' bir düzenleme yapma 'yetkisi bulunmadığına" işaret eden mahkeme, Ankara İl Trafik Komisyonu'nun, Kızılay, Osmanlı ve Ulus kavşaklarında araç trafiğiyle ilgili geçici olarak düzenleme yapılmasına karar verdiğini, ancak kararda yaya trafiğine ilişkin herhangi bir hususa yer verilmediğini vurguladı.
Kararda, "İl Trafik Komisyonu'nun kararında, Kızılay'da yaya geçişlerinin engellenerek tüm yaya hareketlerinin metro giriş ve çıkışlarına yönlendirilmesi yolunda bir karar alınmadığı halde, Ankara Büyükşehir Belediyesi'nce yaya geçişlerinin kapatılması suretiyle fiili durum yaratılarak yetki gaspında bulunulduğu tartışmasızdır" denildi. Karara karşı davalı Ankara Valiliği ile Ankara Belediyesi'nin itiraz hakkı bulunuyor.
Ankara trafiği, yeni düzenleme yüzünden bu sabah felç oldu
Ankara'da dün başlayan yeni trafik düzenlemesi, haftanın ilk iş gününde sürücülere zor anlar yaşattı, trafiği tam anlamıyla felç etti. Ana arterler ve buralara açılan yan sokaklar tıkanırken, işyerlerine ulaşmak isteyenlerin yaşadığı gerilim, tartışma ve sözlü kavgalara yol açtı.
Başkent Ankara'da dünden itibaren başlayan uygulama ile Atatürk Bulvarı'ndan Ulus ve Çankaya yönüne Kızılay Meydanı'nda sola dönüşler yasaklandı. Ziya Gökalp'ten Gazi Mustafa Kemal ve Gazi Mustafa Kemal'den Ziya Gökalp'e geçiş de aynı düzenlemeyle engellendi. Böylelikle, başkentin trafik akışının önemli ölçüde yükünü çeken Atatürk Bulvarı-Gazi Mustafa Kemal Bulvarı-Ziya Gökalp Caddesi bağlantıları kesilirken, ara sokaklardaki trafik akışı da bulvar ve caddelerdeki düzenlemeye uyumlu hale getirildi.
Başkent, yeni trafik düzenlemesiyle dün tanıştı. Ancak, pazar günü olması ve çok az aracın trafiğe çıkması nedeniyle, yeni düzenlemenin nasıl bir sonuç vereceği anlaşılamadı.
Yeni trafik düzenlemesi, ilk iş gününde önemli ölçüde olumsuzluk yarattı.
Özellikle Yenimahalle, Sincan ve Aydınlıkevler yönlerinden gelerek Ulus-Kızılay güzergahındaki Opera köprüsünü kullanarak Kızılay ve Kurtuluş istikametine gitmek isteyen sürücüler, Talatpaşa Bulvarı'nda aşırı yoğunluğa neden oldu. Bu nedenle, Gençlik Parkı-Opera arasındaki yol sık sık tıkandı.
Sıhhıye'den Çankaya ve Kızılay üzerinden Maltepe yönüne trafik de sürücülere zor anlar yaşattı. Maltepe istikametinden gelerek Cebeci yönüne devam etmek isteyenler ile Sıhhıye'den gelerek Çankaya yönüne gitmek zorunda kalan sürücülerin yarattığı karmaşa, hangi yönden nereye ulaşacaklarını kestiremeyen sürücülerin yarattığı kaos nedeniyle Atatürk Meydanı'ndaki alt geçitli kavşağı kullanılamaz hale getirdi.
ATATÜRK BULVARI AKAMADI
Trafik düzenlemesinin Çankaya'dan Ulus yönüne ''Atatürk Bulvarı'nın durmaksızın akışı''nı sağlaması beklenirken, bunu tam tersi bir durum yaşandı. Atatürk Bulvarı, Çankaya'dan Kızılay-Ulus yönüne gidişte Atatürk Meydanı/TBMM-Orman Bakanlığı Kavşağı'nda tıkandı. Meşrutiyet Kavşağı girişini ağır aksak geçerek Kızılay Meydanı'na ulaşan araçlar, buradan Sıhhiye Meydanı'na ulaşabilmek için uzun süre beklemek zorunda kaldı. Sıhhıye'den U dönüşü için ayrılan tek şeritli yol ve bu yolun hem girişi hem de çıkışındaki kırmızı ışık nedeniyle, Atatürk Bulvarı'nın her iki yönünde de trafik birbirine girdi. Zafer Çarşısı önü ve karşısındaki ışıklar ile otobüs ve taksilerin bulvarın sağ şeritlerini işgal etmesi, trafiğin tıkanmasında ana etkenleri oluşturdu.
İlginç gelişmelerden biri de, normal dönemde günün hiçbir saatinde tıkanmayan Celal Bayar Bulvarı'nın, saat 10.30'a kadar tamamen felç olmasıydı. Celal Bayar Bulvarı'ndan Sıhhiye yönü ve Kurtuluş'tan itibaren Tandoğan-Gar istikametine gidişler, önemli ölçüde aksadı.
Genelkurmay Kavşağı'ndaki alt geçit de, İnönü Bulvarı boyunca ve bulvarın açıldığı ara sokaklarda tıkandı.
Yoğunluk sebebiyle sürücülerin sık sık korna çaldığı ve bazı sürücülerin arabalarından inerek tartıştıkları görüldü.
Bazı trafik polisleri, uygulamanın Ankara trafiğini açmaza sürükleyeceğini ifade ederken, bazı polisler ise sistemin oturmasının ardından trafiğin rahatlayacağını söylediler.
Sürücüler ise yeni düzenlemenin ciddi sorunlara yol açtığını, vakit ve yakıt kaybı yaşandığını belirttiler. Sürücüler, Kızılay'daki alt geçitte işyeri bulunanlar dışında herkesin uygulamadan rahatsız olduğunu kaydederek, derhal kaldırılmasını talep ettiler.