ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
12 Temmuz 2016

Teoman Öztürk mezarı başında özlemle anıldı

TMMOB'nin bugünkü toplumcu çizgisinin yaratıcılarından olan ve TMMOB’un 1973 ve 1980 yılları arasında başkanlığını yapan Teoman Öztürk, Karşıyaka Mezarlığı’ndaki anıt mezarı başında TMMOB üyeleri ve yakınları tarafından anıldı.

Anmaya  TMMOB Başkanı Emin Koramaz,Teoman Öztürk’ün çalışma arkadaşları , Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve çok sayıda Oda yöneticisi katıldı.

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz, Öztürk, yaptığı konuşmada,  sermayenin egemenliği için değil halkın çıkarları doğrultusunda çalıştığını vurguladı. Koramaz, sözlerine şöyle devam etti:

“Birlik haberleri dönemin soldan bakan en büyük gazetesi kadar yani 55 bin basıyordu. 15 günde bir basılan ve 55 bin satan neredeyse yayın organı yok. Madenlerden ormanlara, tarım alanlarından sanayileşmeye ve kentleşmeye kadar Teoman Öztürk'ün öncülüğünde hazırlanan bilimsel raporlar hala geçerliliğini koruyor. İyi bir başkan olmak için iyi bir mimar olmak gerekir. İyi bir mühendis olmak gerekir. Teoman Öztürk'te iyi bir başkan ve iyi bir mimardı" dedi.

“Öztürk''ten geriye kalan halkçı çizgidir. Toplumcu, özgürlükçü çizgidir. Emekten yana özgürlüklerden yana olan o çizgidir. Biz o çizginin ondan sonra gelen tüm yöneticiler olarak takipçisi olduğumuzu söylüyoruz” diyen Koramaz,  bilimin ve tekniği halkın çıkarları doğrultusunda kullanılması için mücadele ettiklerini söyledi.

TMMOB’un toplumcu çizgisinin yaratıcılarından olan Teoman Öztürk mezarı başında özlemle ve saygıyla anıldı.  Öztürk'ün meslek arkadaşları, ailesi, TMMOB üyeleri ve bağlı odaların başkanlarının katıldığı anmada, Öztürk'ün TMMOB mücadelesini ve hala güncelliğini koruyan çalışmaları anlatıldı.

Öztürk birleştriciydi

Teoman Öztürk’ün dönem arkadaşlarından olan Makine Mühendisleri Odası Eski Genel Başkanı İsmet Rıza Çebi de, Teoman Öztürkle TMMOB'da olan mesleki anlamda olan iki ayrı grubu birleştirmek adına çalışmalar yaptıklarını anlattı.Çebi, “Odaların çoğunda burjuvazinin parçaları gibi gözüken sağ eğilimler hakimdi. O sağ eğilimlere karşı hep beraber çalıştık” dedi.

TMMOB'un bugünlere gelmesinde iyi lider olarak tanımladığı Teoman Öztürk'ün bu mücadeleye büyük katkısı olduğunu vurgulayan Çebi, “Bilimin bütün gerçeklerini raporlarla, kitaplarla, sözlerle kamuya sunduk. Sadece Boğaziçi köprü'sün raporu değil, fındık raporundan maden raporuna kadar hepsi bugün de geçerli. İnsan ve mühendis olarak halka olan borcumuzun ülkeyi iyileştirmek olduğuna inandık ” diye konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı  Tezcan Karakuş Candan  yaptığı konuşmada “Teoman Öztürk,mücadeleyi, demokrasiyi, özgürlüğü ve insanları bir araya getirmeyi çok iyi tasarlayan iyi bir mimardı. Dönemin kadroları ile birlikte mücadeleyi örgütledi ve hepimize çok önemli bir gelenek bıraktı. Bu gelenek adına  Uluslalarası iş gücü kanun tasarısı ile ilgili bizi çok önemli bir sınav bekliyor, onun gereğini yerine getirmek ,hepimizin boynunun borcudur” dedi.

Mücadeleyi tasarlayan bir mimardı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise, Teoman Öztürk’ün gençleri toplayarak kendilerine TMMOB geleneğini anlattığını belirterek, Öztürk’e ait anılarını şöyle anlattı:

“Onu evinde çok büyük bir kütüphanenin önünde hatırlıyorum. Bizim gibi TMMOB mücadelsine yeni katılan  devrimci gençlere, geleneği anlatır verdiği  kitaplarla geleceğin kadrolarına yol gösterirdi. Onların tezgahından geçmiş, hissetmiş ve onun mücadelesinin geleneğinin bir parçası olmaktan çok mutluyum. O bir mimardı. Mücadeleyi, demokrasiyi, özgürlüğü ve insanları bir araya getirmeyi çok iyi tasarlayan çok iyi bir mimardı. Mücadeleyi örgütledi ve gerçekten hepimize çok önemli bir gelenek bıraktı en son hatırladığım  Mimarlar Odasının 1. katı TMMOB binasıydı. Teoman Öztürk’ün cenazesi mimarlar odası binasının önünden kalktı. Mücadele o binada yürütüldü.O bina bombalandı.O dönemin mekansal izleri hepimize emanet.”

İzleri hala duruyor…

Candan, şu an mücadelesini yürüttükleri Mimarlar Odası mekanı  Teoman Öztürk’ün izlerinin olduğu TMMOB mekanı olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti:“Mimarlar Odasının duvarlarına, pencerelerine her yerine mücadelenin izleri sinmiştir. O izi alıp geleceğe götürmek ve sürdürmek TMMOB geleneğinin zorunluluğudur. Genlerimize yazılmış bir mücadeleyi omuzluyoruz.”

Anma sonrasında Öztürk'ün mezarına karanfiller bırakıldı

.
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 26.04.2024 - 16:00:00