ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
07 Temmuz 2016

Yargı mania hattında son sözü söyledi: Yargı kararlarını uygulayacaksınız

Ankara 14. İdare  Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'ni açtığı dava sonucu,  Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin Etimesgut ve Güvercinlik havaalanları mânia hatlarının iptal kararının uygulanmamasına ilişkin son sözü söyledi. Mahkeme idarelerin yargı kararlarını tartışma veya uygulamama yetkisi bulunmadığını belirterek dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yüksek yoğunluklu yapılaşmanın önünü açan mânia hattı kararına dava açılmış ve mahkeme iptal kararı vermişti. Mahkeme kararlarının uygulanması için, mania hattı alanında verilen ruhsatların iptal edilmesini isteyen Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne resmi yazı yazmıştı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi sürecin peşini bırakmadı. Resmi yazıya cevap bile vermeyen, mahkeme kararlarını uygulamayan Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne dava açtı ve ilgili mahkeme mânia hattında sön sözü söyledi. Mahkeme Büyükşehir Belediyesi'ne ''Yargı kararlarını uygulayacaksın'' dedi.

"Bu kararlar açılacak davaların delilleridir"

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, şunları söyledi: " Planlama ve şehircilik ilkelerine aykırı yapılan işlemlerin, yargı tarafından iptal edilmesinden sonra, fikri takip yapıyoruz. Mahkeme kararlarını uygulanması gerektiğini, idarelerin uygulamama keyfiyeti olmadığını hatırlatıyoruz. Büyükşehir Belediyesi, fikri takip aşamasında mani hattındaki ruhsatların iptal yazımıza cevap bile vermedi ve zımnen reddetti. Bizde bu işlemi yargıya taşıdık. Yargı lehimize karar verdi ve Büyükşehir Belediyesi'ne 'Mahkeme kararlarına uyacaksın" dedi. Bütün bu mahkeme kararları bizim için çok değerli, gelecekte açılacak ve görülecek davaların delilleridir.''
Kabulenmemek lazım
Hiç kimsenin yaptığının yanına kar kalmayacağını vurgulayan Candan, ''Hukuka ve bilime uygun işlem yapmayanlar ergeç hesabını verecekler. Bizde bu sürecin her aşamasının takipçisi olmaya ve delilleri toplamaya devam edeceğiz. Oldu bitti deyip kabullenmemek lazım. İnatla hukuksuzluğun belgelerini toplamak gerekli"dedi.

Kararda şu ifadeler yer aldı:

"Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin 13.04.2012 tarih ve 617 sayılı kararının Ankara 10. İdare Mahkemesi'nin 21.03.2014 tarih ve E:2012/1121 K: 2014/128 sayılı kararıyla iptal edilmesi üzerine, yargı kararlarını uygulamayan  davalı idareye yapılan  19.03.2014 tarihli başvurun zımmen reddine ilişkin işlemin anılan verilen mahkeme kararı gereği uçuş ve kent güvenliğini tehdit edecek yapılara  ruhsat verilmemesi, verilen ruhsatlardan ise mania hattının delen yapılara ait olanlarının  idarece iptal edilmesi gereklidir. Bu konuda yapılan başvuruya dahi cevap verilmeyerek iptal karırının uygulanmadığı ileri sürülerek iptali istenilmektedir. Hukuk devletinde yargı kararlarının uygulanmamasından söz edilemeyecek olup, bu maddelerin kararların tam ve gereğince yerine getirilmesini sağlamaya yönelik olduğu açıktır. Bu açıklamalar karşısında yargı kararlarının uygulanması konusunda idarelere herhangi bir takdir yetkisi tanınmadığı açıktır. Yani idarelerin yargı kararlarının doğruluğunu tartışma ve buna göre uygulama yapma yetkisi bulunmamaktadır. Yapı ruhsatlarını her ne kadar düzenledikleri tarihlerde plana uygun iseler de, hukuka aykırılığı saptanan plana ilişkin olarak verilen iptal kararı nedeniyle planın tesis edildiği tarih itibariyle yürürlükten kalkacağından yapı ruhsatlarının da hukuki dayanağının kalmayacağı ve iptali gerektiği açıktır. Aksi görüş tüm işlem ve eylemlerin hukuka uygun olduğu devlet biçimi olarak tanımlayabileceğimiz hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmayacağı aşikardır. Başvurunun cevap verilmeyerek zımmen reddi yolundaki dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.  Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir."

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 28.03.2024 - 09:42:48