Üye Bilgileri.size uygun bölümden devam ediniz.sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir. |
“Ankara Tarihi Kent Merkezi Kentsel Yenileme Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı” ile Ulus Meydanı ve çevresinde, Ankara’nın tarihi kent merkezinin dokusunu ve ölçeğini tümüyle değiştiren düzenlemeler öngörülmektedir:
2. Ulus Meydanı ve çevresinde Ulus İşhanı kompleksinin bir parçası olan Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün, Anafartalar Çarşısı’nın, 100. Yıl Çarşısı ve Sümerbank’ın doğusunda yer alan yapının yıkılması ve Atatürk Bulvarı ve Anafartalar Caddesi’nin yer altına alınması ile oluşturulması düşünülen geniş açık alan sınırları tanımsız, ölçeği kaçık, görsel bütünlüğü olmayan biçimsiz bir boşluk yaratacaktır.
Bu haliyle bir kent meydanı değil, “kentsel tasarım” ilkelerini dikkate almayan, çeperleri tanımlanmamış, ölçeksiz bir açık alan yaratılmaktadır. Bu uçsuz bucaksız açık alan içerisinde Atatürk Heykeli anlamsız bir boşluk içerisinde kalacaktır. Kentin tarihi merkezinde yıkımlarla yaratılması planlanan bu büyük boşluk tarihi kentin dokusuna ve ölçeğine tümüyle aykırıdır.
Oysa mevcut durumda Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü binası Atatürk Heykeli’ne fon oluşturarak meydanın sınırlarını tanımlamaktadır. Ankara kentinin sembollerinden olan bu bina ve heykel çevresindeki düzenlemenin, korunduğu ifade edilen Ulus İşhanı kompleksinin bütünü içerisinde yer aldığı dikkate alınmamaktadır. Bu yıkımla birlikte, yarışma ile elde edilmiş bu yapı kompleksi bütünlüğünü yitirecek, projenin özgün kentsel tasarımına ilişkin değerler yitirilecektir.
Ulusal mimari proje yarışması ile elde edilmiş olan Anafartalar Çarşısı ise kütlesi ile Anafartalar Caddesi’ni tanımlamakta, Ankara Kalesi’ne doğru bir vista (çerçevelenmiş manzara) yaratmaktadır. Bu yapının yıkılması ile Kale’ye doğru çıkan Anafartalar Caddesi’nin mekansal tanımı da ortadan kalkacaktır.
d. 100. Yıl Çarşısı (Mimarları: Orhan Dikel, Semra Dikel, yapım yılı: 1967, yarışma ile elde edilmiş proje). Ulusal bir mimari proje yarışması ile elde edilmiş olan bu yapı kompleksinin yıkılmasının esas nedeninin Ulus Meydanı altında inşa edilmesi düşünülen katlı kavşak için yer açılması olduğu anlaşılmaktadır.
Tüm bu yapılar Türkiye’de Cumhuriyet dönemi Modern Mimarlık hareketinin çoğu yarışma ile elde edilmiş olan seçkin örnekleridir. Bu açıdan ülkemizin kültür varlıkları olarak ele alınmaları, restore edilerek ve gerekirse yeniden işlevlendirilerek korunmaları gerekmektedir. Bu yapıların ekonomik ömürlerini tamamlamadan yıkılmaları ulusal ekonomiye de zarar verilmesi anlamını taşımaktadır.
Ankaralıların kolektif belleklerinde önemli yeri olan bu binaların ve kent meydanlarının dönemlerinin modern mimarlık ve kentsel tasarım örnekleri olarak özenle onarılarak korunmaları Ankara’nın Cumhuriyet dönemi mimarlık tarihinin, eserlerinin ve kültürel sürekliliğin saygıyla korunması açısından büyük önem taşımaktadır. Tüm bu yıkımlarla Ankara’da Cumhuriyet dönemi modern mimarlığına, özellikle de 1950 sonrası Modern Mimarlık Hareketi’ne ilişkin tüm örneklerin ortadan kaldırılması söz konusudur.
Bugün artık uygar ülkelerde önceki dönemlerin eserlerini yok eden kentsel uygulamalar yerlerini koruma ve sağlıklılaştırma uygulamalarına bırakmış bulunmaktadır. Kentler her döneme ait eserlerin yan yana bir arada varolduğu mekanlar olabildikleri ölçüde mekansal bir zenginliğe sahip olabilirler. Yıkımlar ancak yoksunlaşma getirecektir.
Tweetle
Okunma Sayisi : 6927
|
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967 |
Son Güncelleme : 22.11.2024 - 14:01:56 Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları |