Üye Bilgileri.size uygun bölümden devam ediniz.sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir. |
ANKARAM PLATFORMU
BASIN AÇIKLAMASI(05.08.2006) KUĞULU KATLI KAVŞAĞI İLE ATATÜRK BULVARI OTOBAN HALİNE GELECEK ÇANKAYA- AYRANCI BAĞLANTISI KOPACAK KUĞULUPARK TRAFİK ADASI OLACAKTIRKAVŞAK DEĞİL, METRO İSTİYORUZ!
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce yapılmakta olan Kuğulu kavşağı alt-üst geçidi ve bölgedeki yeni trafik düzenlemesi projesi, Ankaram Platformuna üye Odaların meslek gruplarınca incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda yapılacak projenin ve trafik düzenlemesinin hem bölge, hem de Ankara açısından telafisi çok zor kayıplara yol açacağı, trafik açısından ise bölgeyi daha sorunlu hale getireceği tespit edilmiştir.
· Katlı kavşak düzenlemesi, Ankara ve Kavaklıdere’nin en önemli simge ve anı mekanı, 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Kuğulupark ve yakın çevresi büyük zarar görecektir. Öncelikle, katlı kavşak için yapılacak alt geçiş tünelleri, Kuğulupark’ın da içinde bulunduğu vadi tabanı suyunu daha alt katmanlara çekerek Kuğulupark’ta ve Polonya Büyükelçiliği bahçesinde bulunan asırlık ağaçların kurumasına yol açacaktır. Ayrıca, projedeki alt geçişler, Park kenarına yakın durumdaki 20 metreye kadar kökleri genişleyen ağaçların köklerini biçerek bu ağaçların kaybedilmesine neden olacaktır. Kuğulupark’ın çevresinde kesintisiz trafik akımı amaçlandığından Kuğulupark’a yaya olarak erişim zorlaşacak, Park akan trafik içinde küçük bir adaya dönüşecek, yoğun yaya sirkülasyonu nedeniyle yaya kazaları ve ölümleri gerçekleşecektir. Kuğulupark’a dinlenmek için gelen Ankaralılar, artan trafik nedeniyle şimdikinden iki-üç kat daha fazla egzos dumanı ve gürültüyle karşılaşacaktır.
Bugün için mevcut kavşakta ışıklı hemzemin geçitler yoluyla karşıdan karşıya geçme olanağı olan yayaların, yapılacak katlı kavşağın yol açacağı kesintisiz akım nedeniyle hareketleri büyük ölçüde kısıtlanacak, karşıdan karşıya geçmeleri tehlikeli ve çok güç duruma gelecektir. Alt geçitlerin tamamlanması halinde trafiğin durmaması için hem Atatürk Bulvarı’nda hem de Cinnah Caddesindeki ışıklı yaya geçitleri kaldırılacak, yayaların karşıya geçişi çok tehlikeli duruma getirilecek, ya da yine onlarca basamaklı üst geçitlere mahkum edilecektir.
· Proje trafik açısından zincirleme sorunlar yaratacaktırBu kavşakta kesintisiz olarak akıtılmaya çalışılan araç trafiğinin, Atatürk Bulvarı üzerindeki takip eden diğer noktalardaki sinyalli kavşaklarda ve yaya geçitlerinde durması gerektiği dikkate alınmamaktadır. Bu kavşakta büyük maliyetle yapılan katlı geçişle kesintisiz akıtılacak trafik, sinyalli yaya geçitlerinde ya da her zaman tıkalı olan Akay Kavşağında tekrar durmak zorunda kalacaktır. Bu düzenleme, Kızılay’ın ve Tunalı’nın kilitlenmesine neden olacak, Belediye Yönetimi Kızılay’ı yaya geçişlerine kapatmak için kendi eliyle yeni bir gerekçe daha yaratacaktır.
· Taşıtların yaptığı taşıt-kilometre oranı artmıştırKent içindeki trafik düzenlemelerinin temel amacı “trafiği akıtmak” değil, “trafik güvenliğinin artırılması” ve yapılan “araç-kilometrenin azaltılması”dır. Cinnah Caddesi ve Atatürk Bulvarının tek yön olarak düzenlenmesi sonucunda tüm hem trafik güvenliği azalmış, hem de araçların yaptığı araç-kilometre aşırı bir şekilde artmıştır. Örneğin, Uğur Mumcu Caddesi yönünden gelen araçların Atakule kavşağına ulaşmaları için eskiden Çankaya Caddesinden
· Ayrancı-Çankaya bağlantısı kopacaktırKavşak Projesinde Şili Meydanından Bulvara çıkan yol tek yönlü yapılmakta, Polonya Caddesi de Atatürk Bulvarı ile İran Caddesi arasında tek yön olarak düzenlenmektedir. Çankaya Caddesinin de tek yönlü olması sonucunda kentin en önemli koridorunda, bu koridorun doğusundan batısına geçiş imkanı tamamen ortadan kaldırılmış olmaktadır. Çünkü yeni düzenleme ile Atakule Kavşağında, Kuğulupark Kavşağında, Akay Katlı Kavşağı sebebiyle Meclis Kavşağında koridordan karşıya geçişler mümkün değildir.
· Yeni düzenleme ile kentin merkezi alanlarına erişim zorlaşmaktadırDüzenleme sonucunda birçok koridordan kentin merkez alanlarına ulaşılması, ya da kentin merkezinden ve ana koridorunda kentin çeşitli kesimlerine erişilmesi zorlaşmaktadır. Örneğin Polonya Caddesinin tek yön düzenlenmesi sonucunda İran Caddesi ve arkasındaki Küçükesat, Gaziosmanpaşa gibi semtler Atatürk Bulvarına ulaşamamakta, Tunalı Hilmi Caddesinden Esat Caddesine, oradan da Mithatpaşa Caddesi ile Sıhhiye’ye yönlendirilmektedir. Kentin bu alanlarından gelenlerin koridorun batısı, Kızılay ve Eskişehir Yolu koridoruna ulaşması çok zorlaşmaktadır.
Projeyle Kuğulupark önündeki otobüs durakları tamamen ortadan kaldırılmakta, otobüsler hiç dikkate alınmamaktadır. Fiziki sınırlamalar sebebiyle durak cepleri trafik şeritlerine dönüştürülmekte, otobüs durağı olarak da kullanılan kaldırımlar yayalara bile yetmeyecek kadar daraltılmaktadır.
Atatürk Bulvarının yer altı geçişiyle artan eğimlerde oluşacak yüksek hızlar sebebiyle kaza ve hasar risklerinde ciddi artışlar olacaktır. Ayrıca yaya hareketinin çok yoğun olduğu bu bölgede ve Tunalıhilmi Caddesinde yaya kazaları ve ölümleri görülecektir. Bilimi ve çağdaş yaklaşımları hiçe sayan Büyükşehir Belediyesi, gerçekleşmesi muhtemel kazaların sorumlusu olacaktır.
Çağdaş ulaşım politikalarının temel ilkesi, otomobil taşımak değil, insan taşımaktır. Bugün, gelişmiş ülkelerin büyük kentlerinde bu yaklaşım dikkate alınmakta ve toplu taşıma sistemleri geliştirilmektedir. Büyükşehir Belediye Yönetimi, 13 yıldır Ankara’nın metro hatlarını bitirmek yerine, kamu kaynaklarını, ulaşım uzmanlarının yanlış olduğunu ısrarla vurguladıkları katlı kavşaklara ve defalarca yapıp-bozarak genişlettiği yollara savurmuştur. Kaynaklarımız Belediye Yönetimi tarafından keyfi biçimde israf edilmektedir. "Sözde hızlı trafik" için yapılacak bu kavşak için vergilerimizle yarattığımız trilyonlarca liralık kamu kaynağı çağdaş yaklaşımlara aykırı biçimde harcanacaktır. Trilyonlarca lira harcanarak yapılacak olan dava konusu kavşak yerine, otobüs sistemlerinin geliştirilmesi, toplutaşımanın ucuzlatılması ve basit trafik düzenlemeleri (sinyalizasyon, faz ayarlamaları, adalama, vb.) ile trafiği çok daha ucuz ve akılcı yöntemlerle yönetmek mümkündür.
Belediye yönetimini Ankaralıların sesine kulak vermeye, kenti otoyol haline getirecek düzenlemelerden vazgeçmeye çağırıyoruz.
ANKARAM PLATFORMU 68’liler Dayanışma Derneği - Altı Nokta Körler Derneği – Ankara Fotoğrafçılar Derneği – Ankara Halkevleri – Ankara Tabip Odası - Ankaralılar Vakfı – Çağdaş Gazeteciler Derneği - Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği – Çayyolu Platformu- Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi - Çiğdemim Derneği – Çoluk Çocuk Derneği - DENETDE – DETİS - DİSK-DEV Maden Sen –DİSK Emekli Sen – DİSK Oleyis - Doğa ve Çevre Derneği – Edebiyatçılar Derneği – Eğit-Der - Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi - Gıda Mühendisleri Odası – Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı – Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Derneği – Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şb– İnsan Hakları Derneği – İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şb – Jeoloji Mühendisleri Odası Ankara Şb - KADER Ankara Şb - Kadın Dayanışma Vakfı - Kavaklıdere Dayanışma ve Güzelleştirme Derneği – KESK/Tarım ve Orman İşçileri Sendikası – Kimya Mühendisleri Odası Ankara Şb – Koruma ve Restorasyon Uzmanları Derneği – Küresel Denge Derneği - Maden Mühendisleri Odası Ankara Şb – Makine Mühendisleri Odası Ankara Şb - Metalurji Mühendisleri Odası Ankara Şb - Mimarlar Derneği 1927 - Mimarlar Odası Ankara Şb – Mülkiyeliler Birliği – ODTÜ Mezunları Derneği - Peyzaj Mimarları Odası – Pir Sultan Abdal Kültür Derneği – Serbest Mimarlar Derneği - Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği - Şehir Plancıları Odası Ankara Şb -Tarım İş Sendikası Genel Merkezi - Tarım İş Sendikası - TEMA Vakfı – TOBAV – TOMEB -Toplum Sorunları Araştırma Merkezi - Tüketici Dernekleri Federasyonu – Tüketici Hakları Derneği – Tüm İşçi Emeklileri Derneği - Türk-İş Sendikası Ankara Temsilciliği – Türk Serbest Mimarlar Derneği - Türkiye İnsan Hakları Vakfı - TÜRMOB - Veteriner Hekimleri Derneği - Yüksek Denetim Elemanları Derneği – Zihinsel Özürlüler Federasyonu - Ziraat Fakültesi Dekanlığı –Ziraat Mühendisleri Odası
Dönem Sözcülüğü TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi Olgunlar Sokak 11/10 Kocatepe - ANKARA Tel 0 312 418 61 43 - 418 61 82 Faks 0 312 418 61 96 Web: http://ankara.spo.org.tr E-posta spoankara@spo.org.tr
Tweetle
Okunma Sayisi : 6864
|
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967 |
Son Güncelleme : 22.11.2024 - 14:01:56 Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları |