ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER

KUĞULU KATLI KAVŞAĞI İLE ATATÜRK BULVARI OTOBAN HALİNE GELECEK

ÇANKAYA- AYRANCI BAĞLANTISI KOPACAK

KUĞULUPARK TRAFİK ADASI OLACAKTIR

KAVŞAK DEĞİL, METRO İSTİYORUZ!

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nce yapılmakta olan Kuğulu kavşağı alt-üst geçidi ve bölgedeki yeni trafik düzenlemesi projesi, Ankaram Platformuna üye Odaların meslek gruplarınca incelenmiştir. Bu inceleme sonucunda yapılacak projenin ve trafik düzenlemesinin hem bölge, hem de Ankara açısından telafisi çok zor kayıplara yol açacağı, trafik açısından ise bölgeyi daha sorunlu hale getireceği tespit edilmiştir.

·         Katlı kavşak düzenlemesi, Ankara ve Kavaklıdere’nin en önemli simge ve anı mekanı, 1. Derece Doğal Sit Alanı olan Kuğulupark ve yakın çevresi büyük zarar görecektir.

Öncelikle, katlı kavşak için yapılacak alt geçiş tünelleri, Kuğulupark’ın da içinde bulunduğu vadi tabanı suyunu daha alt katmanlara çekerek Kuğulupark’ta ve Polonya Büyükelçiliği bahçesinde bulunan asırlık ağaçların kurumasına yol açacaktır. Ayrıca, projedeki alt geçişler,  Park kenarına yakın durumdaki 20 metreye kadar kökleri genişleyen ağaçların köklerini biçerek bu ağaçların kaybedilmesine neden olacaktır.

Kuğulupark’ın çevresinde kesintisiz trafik akımı amaçlandığından Kuğulupark’a yaya olarak erişim zorlaşacak, Park akan trafik içinde küçük bir adaya dönüşecek, yoğun yaya sirkülasyonu nedeniyle yaya kazaları ve ölümleri gerçekleşecektir.

Kuğulupark’a dinlenmek için gelen Ankaralılar, artan trafik nedeniyle şimdikinden iki-üç kat daha fazla egzos dumanı ve gürültüyle karşılaşacaktır.

• Yapılacak kavşak düzenlemesi sonucu en fazla zararı görecek olan kesim yayalar olacaktır.

Bugün için mevcut kavşakta ışıklı hemzemin geçitler yoluyla karşıdan karşıya geçme olanağı olan yayaların, yapılacak katlı kavşağın yol açacağı kesintisiz akım nedeniyle hareketleri büyük ölçüde kısıtlanacak, karşıdan karşıya geçmeleri tehlikeli ve çok güç duruma gelecektir. Alt geçitlerin tamamlanması halinde trafiğin durmaması için hem Atatürk Bulvarı’nda hem de Cinnah Caddesindeki ışıklı yaya geçitleri kaldırılacak, yayaların karşıya geçişi çok tehlikeli duruma getirilecek, ya da yine onlarca basamaklı üst geçitlere mahkum edilecektir.

·         Proje trafik açısından zincirleme sorunlar yaratacaktır

Bu kavşakta kesintisiz olarak akıtılmaya çalışılan araç trafiğinin, Atatürk Bulvarı üzerindeki takip eden diğer noktalardaki sinyalli kavşaklarda ve yaya geçitlerinde durması gerektiği dikkate alınmamaktadır. Bu kavşakta büyük maliyetle yapılan katlı geçişle kesintisiz akıtılacak trafik, sinyalli yaya geçitlerinde ya da her zaman tıkalı olan Akay Kavşağında tekrar durmak zorunda kalacaktır. Bu düzenleme, Kızılay’ın ve Tunalı’nın kilitlenmesine neden olacak, Belediye Yönetimi Kızılay’ı yaya geçişlerine kapatmak için  kendi eliyle yeni bir gerekçe daha yaratacaktır.

·         Taşıtların yaptığı taşıt-kilometre oranı artmıştır

Kent içindeki trafik düzenlemelerinin temel amacı “trafiği akıtmak” değil, “trafik güvenliğinin artırılması” ve yapılan “araç-kilometrenin azaltılması”dır. Cinnah Caddesi ve Atatürk Bulvarının tek yön olarak düzenlenmesi sonucunda tüm hem trafik güvenliği azalmış, hem de araçların yaptığı araç-kilometre aşırı bir şekilde artmıştır. Örneğin, Uğur Mumcu Caddesi yönünden gelen araçların Atakule kavşağına ulaşmaları için eskiden Çankaya Caddesinden 800 metre yol kat ederek gitmeleri mümkünken, yeni düzenlemeye taşıtların önce Cumhurbaşkanlığı önünden Atatürk Bulvarından Kuğulupark kavşağına kadar inmeleri ve sonra Cinnah Caddesinden yukarı çıkarak Atakule’ye ulaşmak için 2800 metre yol yapmaları gerekmektedir. Kent içinde yapılan bu gereksiz taşıt-kilometre artışları, gereksiz akaryakıt tüketimi, yollarda geçen zaman, gürültü, hava kirliliği ve artan kazalar şeklinde ortaya çıkmaktadır.

·         Ayrancı-Çankaya bağlantısı kopacaktır

Kavşak Projesinde Şili Meydanından Bulvara çıkan yol tek yönlü yapılmakta, Polonya Caddesi de Atatürk Bulvarı ile İran Caddesi arasında tek yön olarak düzenlenmektedir. Çankaya Caddesinin de tek yönlü olması sonucunda kentin en önemli koridorunda, bu koridorun doğusundan batısına geçiş imkanı tamamen ortadan kaldırılmış olmaktadır. Çünkü yeni düzenleme ile Atakule Kavşağında, Kuğulu­park Kavşağında, Akay Katlı Kavşağı sebebiyle Meclis Kavşağında koridordan karşıya geçişler mümkün değildir.

·         Yeni düzenleme ile kentin merkezi alanlarına erişim zorlaşmaktadır

Düzenleme sonucunda birçok koridordan kentin merkez alanlarına ulaşılması, ya da kentin merkezinden ve ana koridorunda kentin çeşitli kesimlerine erişilmesi zorlaşmaktadır. Örneğin Polonya Caddesinin tek yön düzenlenmesi sonucunda İran Caddesi ve arkasındaki Küçükesat, Gaziosmanpaşa gibi semtler Atatürk Bulvarına ulaşamamakta, Tunalı Hilmi Caddesinden Esat Caddesine, oradan da Mithatpaşa Caddesi ile Sıhhiye’ye yönlendirilmektedir. Kentin bu alanlarından gelenlerin koridorun batısı, Kızılay ve Eskişehir Yolu koridoruna ulaşması çok zorlaşmaktadır.

• Otobüs durakları ve toplutaşım yolcuları dikate alınmamıştır

Projeyle Kuğulupark önündeki otobüs durakları tamamen ortadan kaldırılmakta, otobüsler hiç dikkate alınmamaktadır. Fiziki sınırlamalar sebebiyle durak cepleri trafik şeritlerine dönüştürülmekte, otobüs durağı olarak da kullanılan kaldırımlar yayalara bile yetmeyecek kadar daraltılmaktadır.

• Kavşakta kazalar artacaktır

Atatürk Bulvarının yer altı geçişiyle artan eğimlerde oluşacak yüksek hızlar sebebiyle kaza ve hasar risklerinde ciddi artışlar olacaktır. Ayrıca yaya hareketinin çok yoğun olduğu bu bölgede ve Tunalıhilmi Caddesinde yaya kazaları ve ölümleri görülecektir. Bilimi ve çağdaş yaklaşımları hiçe sayan Büyükşehir Belediyesi, gerçekleşmesi muhtemel kazaların sorumlusu olacaktır.

• Proje, çağdaş yaklaşımlara aykırı olup kamu kaynakları israf edilmektedir

Çağdaş ulaşım politikalarının temel ilkesi, otomobil taşımak değil, insan taşımaktır. Bugün, gelişmiş ülkelerin büyük kentlerinde bu yaklaşım dikkate alınmakta ve toplu taşıma sistemleri geliştirilmektedir. Büyükşehir Belediye Yönetimi, 13 yıldır Ankara’nın metro hatlarını bitirmek yerine, kamu kaynaklarını, ulaşım uzmanlarının yanlış olduğunu ısrarla vurguladıkları katlı kavşaklara ve defalarca yapıp-bozarak genişlettiği yollara savurmuştur. Kaynaklarımız Belediye Yönetimi tarafından keyfi biçimde israf edilmektedir.

"Sözde hızlı trafik" için yapılacak bu kavşak için vergilerimizle yarattığımız trilyonlarca liralık kamu kaynağı çağdaş yaklaşımlara aykırı biçimde harcanacaktır. Trilyonlarca lira harcanarak yapılacak olan dava konusu kavşak yerine, otobüs sistemlerinin geliştirilmesi, toplutaşımanın ucuzlatılması ve basit trafik düzenlemeleri (sinyalizasyon, faz ayarlamaları, adalama, vb.) ile trafiği çok daha ucuz ve akılcı yöntemlerle yönetmek mümkündür.

Belediye yönetimini Ankaralıların sesine kulak vermeye, kenti otoyol haline getirecek düzenlemelerden vazgeçmeye çağırıyoruz.

ANKARAM PLATFORMU

Dönem Sözcülüğü

TMMOB Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi

Olgunlar Sokak 11/10 Kocatepe - ANKARA