Modern Çarşı- Aşkan (1957)
Yarışmayı çıkaran kurum: Ankara Valiliği ve Serbest Tüccarlar Anonim Ortaklığı
Modern Çarşı’nın tasarımı için 1957 yılında açılan sınırlı yarışmayı Rıza Aşkan’ın projesi kazanmış ve Ulus’ta Şehit Teğmen Kalmaz, Kızılbey ve Hal Sokak arasında yapı inşa edilmiştir.
1950’li yılların yurtdışında olduğu gibi Türkiye’de de tekrarlanan “Uluslarası Üslup” diye adlandırılan mimari üslubunun bir temsilcisi olan yapı, prizmatik kütlesi ile dikkat çeker.
Modern Çarşı, alt dört katın yatay etki veren kütlesinin üzerine dikey bir diğer kütlenin yerleştirilmesiyle şekillenmiştir. Bu kütlelerin kolonlar üzerinde yükseltilmesi, düz çatı kullanımı, üst kütlede tekrarlanan dikey kolonlarla oluşan grid cephe düzeni ile alt kütlede dikkat çeken yatay pencere düzeni, bu üslubun belirgin özellikleri olarak bu yapıda göze çarpmaktadır. Bu açıdan Modern Çarşı, dönemin mimarlık yaklaşımının bir temsilcisi olması dolayısıyla korunmalıdır.
İç avlulu plan şemasıyla yapı içinde ortak bir kamu yaşantısının paylaşılmasını kolaylaştıran tasarımı, yapının uzun yıllar fonksiyonunu etkin bir şekilde yerine getirmesine yardımcı olmuştur.
Modern Çarşı, yapıldığı zamandan geçirdiği yangın sonrasında boşaltıldığı 2003 yılına kadar Ulus Bölgesi’nin ticaret yaşantısında oynadığı önemli rol ve böylece kentin toplumsal hafızasında edindiği yer dolayısıyla da korunmaya değerdir.