Tarih : 03.04.2003
Sayı : 07 / 512
T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANLIĞI’NA
ANKARA
İlgi: 1) Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı, Fen İşleri Daire Başkanlığı’nın
08.03.2003 tarih ve539 sayılı yazısı
2) Ankara Valiliği, Emniyet Müdürlüğü’nün 21.03.2003 tarih ve 960/123 sayılı yazısı.
3) 05.02.2003 tarih ve 07/188 sayılı yazımız.
Büyükşehir Belediyesi’nin kent içerisinde yapımına niyetlendiği katlı kavşaklarla ilgili haberlerin kamuoyuna yansıması ile birlikte, çeşitli basın ve medya kuruluşları, üyelerimiz ve çeşitli sivil toplum örgütleri Odamıza başvurarak “değerlendirme ve görüşlerimizi” sormaktadır. Odamız bu başvuruları “Belediye ve Valilikten bilgi, belge, proje istendiği, gelecek dokümanların incelenmesiyle net ve sağlıklı bir değerlendirme yapabileceğimiz “ şeklinde yanıtlamaktadır.
Eğer bir kavşakta yeni bir düzenlemeye karar verilmişse bunun “fiilen yaşanmakta olan bir sorunu çözmek” veya “gelecekte öngörülen bir ulaşım sisteminin bu günden atılması gereken bir adımı” vb nedenleri olması gerekir. Kuşkusuz bunların ulaşım ana planı ile ilişkileri olduğu gibi, bir imar planı, bir plan raporu vardır. Bir plan değişikliği yapılmışsa mutlaka gerekçe raporu da hazırlanmıştır. Bir çözümün şekillenmesi için, farklı periyot ve dönemlerde yapılmış trafik sayımları, araç çeşitliliği vb. içeren ayrıntılı istatistikler elde edilmiş, bunların analizleriyle çeşitli analitik etütler gerçekleştirilmiştir. Uygulanacak çözüme karar vermek için tasarım kriterleri ortaya konmuş, risk analizleri yapılmış, yapılabilirlik etütleri hazırlanmış, çevresel etki analizleri gerçekleştirilmiştir. Bunlar vb. ön çalışmalarla geliştirilen alternatiflerden birine karar verilirken; mutlaka ulaşımda stratejik hedeflerle, temel tercihlerle yeniden ilişkilendirilmiştir.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin İlgi (3) yazısı ile amaçladığı, karar verici ve uygulayıcı konumda olan Büyükşehir Belediyesi’nden; yapıldığını varsaydığımız, yukarıda değinilen ve değinilmeyen, çalışmaları temin etmek; bunların incelenmesi ile nesnel ve akılcı değerlendirmeler yapabilmek ve katkıda bulunmaktır. 6500 mimarın örgütlendiği ve teorik olarak 6500 mimarın birikiminin odaklandığı, şubemiz;
- Tüm etütleri, yeterli veya yetersizliği konularında değerlendirebilir, gerekiyorsa ek incelemeler önerebilir.
- Verilerle, çözümler arasındaki tutarlılığı irdeleyebilir, eleştirebilir, daha tutarlı çözüm önerilerini zorlayabilir / bulabilir.
- Stratejik farklılıklar ve bunların kente dair yaklaşımlarını netleştirerek, daha temel konuların daha yetkin düzeylerde tartışmaya açılmasına katkıda bulunabilir.
Şubemiz, ilgi (3) yazısını yollarken siz karar vericilerin; farklı bakış açılarıyla konuya yaklaşma ihtimalimizi bir olanak olarak düşünüceklerini, farklı açılımlar umacaklarını, eleştirel bakışımızdan yarar bekleyeceklerini, alternatif çözüm arayışlarıyla karar süreçlerinin zenginleştireceği beklentileri ile işbirliğine olumlu bakacaklarını ummuştur.
Şöyle yanıtlar almayı umuyorduk ve hala ummaktayız.
-
Gündemdeki tüm katlı kavşaklarla ilgili yapılmış çalışmaların, etütlerin tamamı ayrı dosyalar halinde ve ayrıca elektronik ortamda yollanmaktadır.
-
Bunlarla da yetinilmemiş, son yıllarda ulaşımla ilgili tüm yatırımların sonuçları, etkileri ve sorunları üzerine yapılmış ayrıntılı ölçüm, irdeleme ve değerlendirme raporları da yollanmaktadır.
-
Ayrıca ana ulaşım planının güncellenmesi, Ankara nazım planı ve stratejik gelişme kararları bütünlüğün yeniden irdelenmesi, tekil kararların plan sistematiğindeki saptanmış zedeleyici etkilerinin tolere edilmesine dair arayışlarımızı, bulgularımızı da sizlere iletmekteyiz.
-
Konuyla ilgili uzmanlarımız yukarıda aktardığımız tüm çalışmaları isterseniz atölye, komisyon, yuvarlak masa toplantısı şeklinde dar toplantılarda Odanız uzmanlarına, üyelerinize sunabilirler. Birlikte ayrıntılı çalışmalara girebiliriz. İsterseniz meslektaşlarınızın daha geniş katıldığı toplantılara sunuş yapabilir, eleştiri ve katkılarından yararlanmak isteriz.
-
Tüm bu çalışmaların yanı sıra veya ardından kamuoyunun önüne çıkarak; yapılan çalışmaları anlatıp, sağlanan toplumsal, kentsel yararları aktarabiliriz. Medeni bir şekilde anlaşamadığımız hususları, anlaşamama nedenlerimizi ayrı ayrı kamu oyuna sunabiliriz.
-
Yıllarca toplu taşımı savunmuş gündeme getirmiş, gündemde tutmuş Odanızla, ve onun üyeleriyle gündemdeki raylı Sistem projelerinizi ve sorunlarını tartışabilir, brıfıng verebilir, işbirliği yapabiliriz.
İlgi (3) yazımızı Ankara Valiliği ekte örneği sunulan ilgi (1) yazısında “Ankara’da yapılacak köprülü kavşaklar hakkında teknik dokümanlar ile ilgili ve belgelerin istenilmesi” şeklinde anlayıp, size iletmesine rağmen hiçbir doküman bilgi ve belge içermeyen ilgi (1) yazınızdan, talep ve önerimizin yeterince anlaşılmadığı sonucunu çıkarıyoruz.
Yukarıda 6 maddede dile getirilen yaklaşımı ve beklentilerimizi yeniden dikkatinize sunuyor, 22 adet katlı kavşakla ilgili olarak, tüm bilgi ve dokümanların tarafımıza iletilmesini talep ediyor, ilgi (1) yazınızda sözü edilen kavşakla ilgili, tüm ön etütler ve araşatırmaların da sunulacağı toplantı organize etmenizin iyi bir başlangıç olacağı düşüncesi ile ortak toplantı öneriyoruz.
Gereği için bilgilerinize arz ederiz.
Saygılarımızla,
Ayhan ÇELİK
Başkan
Dağıtım :
Gereği için :
-
Sayın İbrahim Melih GÖKÇEK’in şahsına bir üst yazı ekinde ile ayrıca sunulmaktadır.
-
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığı
-
T.C. Ankara Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı
Bilgi için :
Tarih : 03.04.2003
Sayı : 07 / 513
Sayın İbrahim Melih GÖKÇEK,
T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BAŞKANI,
Ankara’da yapımından sözedilen katlı kavşaklarla ilgili bilgi, belge ve doküman taleplerimiz, geçen iki aylık süreye rağmen, belediyeniz ilgili birimlerince karşılanmamıştır.
Verilere dayalı, objektif değerlendirmeler yapabilmemiz, rasyonel tavırlar alabilmemiz için önemini kabul edeceğiz bilgi alma hakkımızı kullanabilmemize yönelik kişisel ilginizi talep etmekteyiz.
Olumlu yanıt almamızı sağlayacağınız beklentisi ile son yazımızın bir örneği ekte dikkatinizi arz edilmektedir.
Saygılarımızla,
Ayhan ÇELİK
Başkan
Eki: 03.04.2003 tarih 07/512 sayılı yazımız.