10 1 2005 HÜRRİYET
SON KEZ GÖRÜYOR OLABİLİRSİNİZ
Projeye neden “hayır”
TMMOB Mimarlar Odası, Büyükşehir'in “Ulus Projesi’ne karşı, herkesi yaşadığı kentin değerlerine sahip çıkmaya çağırdı. Proje hakkında Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı’ndan bilgi isteyen Mimarlar Odası, Hürriyet’in haberinin ardından projede yer alan mimari, kentsel ve tarihsel değere sahip yapıların tescili için de bugün Koruma Kurulu’na başvuruluyor.
MİMARLAR Odası Ulus Projesi'ne karşı olmasının nedenlerini ise şöyle sıralıyor:
Bölgenin yarışma ile elde edilmiş bir koruma imar planı var iken tarihi çekirdeğin bütünse bir kentsel tasarımı yapılmadan girişilecek böylesi parçacıl yaklaşımlar ancak tahribat yaratacaktır.
Böyle tasarlanan ya da ortaya atılan her yaklaşım, sadece bulunduğu yere ait (Özellikle Modem Çarşı/Hal) önermelerde bulunmakta, bu durum zaten kangrenleşmiş olan Ulus'un sorunlarını giderek ağırlaştırmaktadır.
Bölgenin tarih içinde çok çeşitli dönemlere tekabül eden (Özellikte 1930-1970) kültürel mimari miras, bir dişçi hak etmektedir.
Mimarlar Odası maalesef bütün yakın dönem mimari mirası üzerine bir kamuoyu bilinç yaratamamıştır. Bu bağlamda Uluslararası 20. yüzyıl mimari mirasın korunması projesinin üzerine titremekte yarar vardır.
Bu bölgenin Ankara’da" 30'lu yaşların üzerindeki herkes üzerinde şöyle ya da böyle bir anı değeri vardır. Bu kadar çok yarışma projesi yapılmış yapısı var ise belge değeri de vardır.
ANKARA Büyükşehir Belediyesi 'Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi' için gün sayarken, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi projeye karşı 'herkesi yaşadığı kentin değerlerini koruma hakkına sahip çıkmaya' çağırdı.
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Ulusoy, Ulus Projesi ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ve Kültür Bakanlığı'ndan bilgi istediklerini belirterek, projede yer alan mimari, kentsel ve tarihsel değere sahip yapıların tescili için de bugün Koruma Kurulu'na başvuruda bulunacaklarını açıkladı.
Ulusoy ayrıca önceki gün Ulus Heykel önünde gerçekleştirdikleri eyleme yoğun katılım olduğunu ve her cumartesi günü eyleme devam edeceklerini söyledi
Mimarlar Odası ocak bülteninde de, Başkentlilere yoğun bir duygusallığı dışavuran şu çağrı yapıldı:
HENÜZ VAKİT VARKEN...
Henüz vakit varken, Ulus Meydanı'na gidin, MişMi bir sakızlı dondurma alıp çocukluğunuzda Ulus’u bu dondurma sayesinde çok sevdiğinizi hatırlayın, heykele bakın, başınızı kaldırıp hafif dışbükeyliğiyle Sümerbank'ın eğrisini tamamlayan, meydanı meydan, heykeli de heykel yapan binayla vedalaşın, sağa dönüp geçitten avluya girerken üstteki cam yüzeyde heykelin yansımasını görüp sevinin avluda oturup yıllarca yaptığınız gibi Akman'da bir boza için, sosisli sandviç yiyin, avludan diğer avluya geçin, sonra ister arka sokağa, ister bulvara çıkabilirsiniz, eğer bulvara çıkıyorsanız bütün çocuklar gibi tavandaki yuvarlaklara ilgi gösterin, karşıya geçip 100. Yıl'da bir tur atın, sanat galerisine de uğramayı unutmayın. Modern Çarşı’ya yangından önce yetişseydiniz sarmaşıklarla kaplı, ışıl ışıl atriumunda oturup bir çay içebilir, başka bir yerde bulamayacağınız maket malzemelerine bakar, camdan yapılmış laboratuar gereçlerini incelerdiniz.
HALDE SON ALIŞVERİŞ
Ama şimdi Hal'de son bir alışveriş yapın, en taze sebzelerden, en nadir bulunan peynirlerden alın, kalabalığın, renklerin, kokuların tadını çıkarın. Çok yakında bunların yerine devasa bodrum kat merkezleri, iklimlendirilmiş alışveriş merkezleri olacak. Fotoğraf çekin, ileride çocuklarınıza gösterirsiniz, daha önemlisi siz unutmazsınız.'
Mimarlar Odası, proje ile yakında sadece fotoğraflarda görülebilecek yapılar arasında, Eski Ankara Belediye Başkanlığı, Ulus Meydanı İş Hanı, Ankara Hali, Anafartalar Çarşısı, 100. Yıl Çarşısı, Modern Çarşı'nın da bulunduğunu hatırlattı.
HÜRRİYET ANKARA’YA DUYURMUŞTU
ANKARA Belediye Başkanı Melih Gökçek, 'Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi' ile ilgili yapılacakları ve planlarını ilk kez Hürriyet Ankara muhabiri Oğuz Dişli'ye yaptığı Özel açıklamayla kamuoyuna duyurmuştu.
Projenin Ulus'un tarihi görüntüsünü bozacağı eleştirilerine katılmadığını açıklayan Başkan Gökçek, projeyle Ulus'un mezbelelikten kurtulup, yeniden canlanacağını belirterek, 'Ulus'un tarihi görüntüsünü kesinlikle bozmayacak. Tam tersine tam tarihi hava verecek' demişti.
Gökçek, ihale sürecinde bir aksaklık yaşanmazsa projenin bir yıl içinde biteceğini de açıklamıştı. Dev boyutta olacak işhanı projesinde kapalı alanı oluşturmak için yıkılacak yapıları Gökçek şöyle saymıştı:
'Hal binası, bizim taş bina, Anafartalar Caddesi ile Hal'in arasında kalan birkaç çarşı, artı Modem Çarşı Lak. Bunların tamamı tek, vücut bir işhanı olacak.'
Hürriyet'in haberinin ardından ilk tepki Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden gelmişti. Ankara Şubesi Başkanı Ali Ulusoy Gökçek'in şehirle ilgili projelerinde kendilerine danışmamasından yakınırken, Yönetim Kurulu üyesi Kemal Nalbant da, 'Ulus Tarihi Kent Projesi'ni "filin zücaciye dükkanına girmesine1 benzeterek tartışmayı başlatmıştı.