Üye Bilgileri.size uygun bölümden devam ediniz.sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir. |
KİM – KENT İZLEME MERKEZİ SÖYLEŞİLER DİZİSİ – 2
KENTLEŞME – KENTSEL YAŞAM - KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kent İzleme Merkezi (KİM) söyleşiler dizisinin ikincisi 21 Mayıs 2009 Perşembe akşamı gerçekleştirildi. İnşaat Mühendisi Erdoğan Balcıoğlu* Kentleşme – Kentsel Yaşam - Kentsel Dönüşüm başlıklı sunumuyla deneyimlerini ve yurtdışındaki izlenimlerini bizlerle paylaştı. Sunuş, Avrupa Kentli Hakları Deklarasyonu, Avrupa Kentsel Şartı, Yerel Yönetim Modelleri, Örnek Kentler, Türkiye’de Yerel Yönetim Ve Kentler, İmar Ve Planlama İlkeleri- Kentlerimizde İmar Planlarının Yapılması, Ulaşım Planlaması, Mimari Fonksiyon ve Kent Estetiği, Yapı Güvenliği-Yapı Denetim Afet Yönetimi, Kentsel Dönüşüm ve Kente Karşı Suç Kavramı konularını içeren yoğun ve görsellerle desteklenmiş bir sunumdu.
Öncelikle sunumun içeriğini oluşturan tüm bu konuların birbirleriyle yakından ilişkili olduğunu vurgulayan Sayın Balcıoğlu, bütüncül yaklaşımdan uzaklaşıldıkça sorunların büyüdüğüne değindi. Yerel yönetimlerin önemi ve farklı ülkelerdeki farklı sistemler üzerinde durduktan sonra, ülkemizdeki en büyük sorunun kadrolar oluşturulurken konunun uzmanlarını seçmek yerine siyasi tercihler yapılması olduğunu dile getirdi. Sunumda değinilen bir başka önemli konu ise, il genel meclisi üyelerinin vali tarafından seçilmesinin ve belediye meclis üyelerinin başkana yakın isimlerden oluşmasının muhalefetsiz bir yönetimi mümkün kılması. Bu durum demokrasi anlayışı yerini “ben yaptım oldu” anlayışının almasına neden oluyor.
Üst ölçek planların önemi ve bu planlara bağlı kalınması gerektiğine de değindi. Ana ulaşım planları rafa kaldırılıyor ve yıllarca bu planlara ters düşen uygulamalar yapılıyor. Ayrıca yalnızca yerel yönetimlerin değil imar yönetmeliklerinin de baskıcı olduğunun ve mimarın ufkunu açmadığının altını çizdi. Kent düşünüldüğünde öncelikle kent yönetimi daha sonra kent ekonomisi ve kentin su kaynakları doğru değerlendirilmelidir görüşünü belirtti. Böylece doğru politikalar ve uygulamalar gerçekleştirilebilinir. Antik çağlardan bugüne kadar önemini koruyan meydanlara değinen konuşmacı, kamusal alanların sosyal yaşama önemli etkileri olduğunu ve Ankara’da insanları buluşturan, paylaşımları arttıran meydanların kent ölçeğinde de mahalle ölçeğinde de eksik olduğunu vurguladı.
Kent İzleme Merkezi’nin düzenlediği ikinci söyleşi, hayata ve kente dair konuları bütünlük içinde ele alması ve günümüzün en güncel kent sorunu olan kentsel dönüşüm uygulamalarına dikkat çekmesi açısından çok yararlı oldu. 20 Haziran 2009 Cumartesi 14.00’de mimar Mücella Yapıcı’nın gerçekleştireceği “Neoliberalizm ve Mekan İlişkisi” konulu Kent İzleme Merkezi’nin üçüncü söyleşisine tüm üyelerimizi ve Ankaralıları bekliyoruz.
Tweetle
Okunma Sayisi : 7795
|
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967 |
Son Güncelleme : 25.10.2024 - 12:08:17 Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları |