ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
02 Mayıs 2017

1 Mayıs kutlamalarına referandum protestoları damga vurdu

Kaçak Saray pankartına dahi tahammül edemediler

Hayır bitmedi diyen binlerce kişi Ankara’da Kolej Meydanı’nı doldurdu. Vatandaşlar hileli referandumu protesto ederek, “Hayır bitmedi, mücadele edeceğiz” dedi.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin “Kaçak Saray’dan Referandum kaçırmaya Hayır” yazılı pankart suç unsuru bulunduğu iddia edilerek alana alınmadı. Bunun üzerine mimarlar, pankart yerine üzerinde “Kaçak Saray’dan Referandum Kaçırmaya Hayır” yazılı tişörtleri bağlayarak pankart haline getirdi ve bu şekilde alana girdi

Ankara 1 Mayıs kutlamalarında referandum protestoları damga vurdu. Başkent’te Ankara’da 1 Mayıs programı, 10 Ekim Ankara Katliamı’nın yaşandığı alanda yapılan anma ile başladı. 2 Mayıs’ta görülmeye başlayacak 10 Ekim Davası’na çağrı yapıldı. Ankara “Hayır bitmedi” diyen binlerce kişi Kolej Meydanı doldurdu.  Kolej Meydanı’nda yoğun güvenlik önlemleri alındı. İlk defa alan girişlerine x-ray cihazları yerleştirildi. Vatandaşlar alana üç kez aranarak içeri alındı.   Etkinliğin yapılacağı ve olağanüstü güvenlik tedbirlerinin alındığı alanlara çıkan bazı cadde ve sokaklar, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne ait hafriyat ve temizlik araçlarıyla kapatıldı.

Tişörtleri bağlayarak pankart yaptılar

Eyleme Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube İkinci Başkanı Ali Atakan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Ayşengül Şimşek, Ünal Kara, Songül Üzgün, Duygu Tekin, Mimarlar Odası Ankara Şubesi 42. Dönem Başkanı Ali Hakkan ve çok sayıda mimar katıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin üzerinde “Kaçak Saray’dan Referandum kaçırmaya Hayır” yazılı pankartı suç unsuru bulunduğu iddiasıyla içeri alınmadı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, kendilerini içeri almayan güvenlik amirlerine “Bu pankart neye göre sakıncalı, anayasa mı aykırı?” diye sordu. Güvenlik amirleri soruya yanıt vermezken, Candan bunun üzerine “Ama ben size Kaçak Saray’ın Anayasaya ve hukuka nasıl  yapıldığını ben size anlatabilirim” deyince güvenlik amirleri, arkalarını dönüp gittiler. Tertip komitesi ile güvenlik güçleri arasında yapılan uzun görüşmeler sonucunda, pankart içeriye alınmadı.

Bunun üzerine mimarlar, yanlarında taşıdıkları ve giydikleri “Kaçak Saray’dan Referandum Kaçırmaya Hayır” baskılı tişörtleri birbirine bağlayarak pankart haline getirdi ve bu şekilde alana girdi.

OHAL ve KHK yazıları da sakıncalı bulundu

Ayrıca üzerinde “OHAL’e ve  KHK’lara ihraçlara teslim olmadık” yazılı pankart ta OHAL ve KHK yazıları nedeniyle yine sakıncalı bulunarak alına alınmadı. Eylemciler de bunun üzerine pankarttan OHAL ve KHK kısmını kesip çıkararak alana girdi.

Eylemde , “Yaşasın 1 Mayıs”, “Hayır daha bitmedi, mücadeleye devam”, “Yaşasın iş ekmek özgürlük”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

Mücadeleden vazgeçmeyeceğiz

Yapılan ortak açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Bu gün burada, 1 Mayıs’ımızı, daha bir umutla, daha bir azimle kutluyoruz. Umutluyuz. Çünkü, 16 Nisan da Hayır dedik kazandık. Azimliyiz. Çünkü, bunca baskı ve zulüm karşısında diz çökmedik. Tek adam rejimine de boyun eğmeyeceğiz. AKP İktidarının 7 Haziran yenilgisinden sonra meydanların kana bulanmasını, kentlerin yıkılmasını, Suruç’ta,  Ankara Garı önünde ve birçok yerde bombalarla katledilen insanlarımızı unutmadık, unutturmayacağız.  15 Temmuz Darbe Girişimine “bu bizlere Allahın bir lütfudur” diyenler, darbe girişimini bahane ederek, ülkeyi OHAL ve KHK lar ile yönetmektedir. Her türlü hukuk çiğnenerek, inşa edilen baskı ve dikta rejimi emekçilere ve halklara karşı yapılmış bir darbeye dönüşmüştür.   Daha önce Mecliste bir gece baskınıyla çıkartılan kiralık işçilik ve esnek çalışma yasasıyla, emekçilerin hakları gasp edilmiş iş güvencesi ortadan kaldırılmış,  işsizliğe ve kölelik koşullarında çalışmaya mahkum edilmiştir.  Kıdem Tazminatı biz işçilerin, emekçilerin 81 yıllık bir kazanımıdır. Kırmızı çizgimizdir.  Kabul edemeyiz. Etmeyeceğiz.  750 bin taşeron işçisine kadro sözü veren AKP hükümeti taşeron işçisine kadro vermek yerine 657 sayılı yasayı değiştirerek bütün çalışanları esnek, güvencesiz ve taşeron işçisi haline getirmek istemektedir. İşçilere atılan tekmeleri unutmadık, unutturmayacağız. Sağlık ve Eğitim; parası olanın ulaşabileceği bir ticari meta haline getirildi. Ensar gibi vakıflara devredilen yurtlarda ve cezaevlerinde çocuk istismarı ve ölümleri arttı.   16 Nisan da bir referandum yaşadık. Bizler, bu referandum da, “tek adam rejimine ve diktatörlüğe geçit vermeyeceğiz” diyerek, değişikliğe “HAYIR” dedik. Siyasi iktidar ve Cumhurbaşkanı tüm devlet olanaklarını kullandı. Eşit ve adaleti olmayan bir kampanya yaşandı. Her türlü seçim hilesine, baskıya ve zora karşın, diktatörlüğe Hayır diyenler kazandı. Onlar “değişiklik onaylandı” diyorlar. Bizler “Hayır” diyoruz. İlan edilen bu sonuç doğru ve meşru değildir. Bu seçim mühürsüzdür, hukuka aykırıdır, demokratik ve meşru değildir diyoruz. Bunun içindir ki, Hayırlarımıza, irademize sahip çıkıyoruz. Ve mücadeleden vazgeçmeyeceğiz.”

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 17.04.2024 - 16:00:21