Üye Bilgileri.

size uygun bölümden devam ediniz.

sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha önce insan kaynakları için bir parola aldıysanız o parolayı kullanabilirsiniz.

Henüz üye değilmisiniz? Yeni kayıt!

Detaylı Arama.

size uygun bölümden devam ediniz.

site içerisindeki tüm içerikte arama yapılmaktadır. birden fazla kelime aratabilirsiniz.


25 50 75 100

Yayınlanma Tarihine Göre
Eklenme Tarihine Göre
Başlığa Göre
Okunma Sayısına Göre

Başlıkta Açıklamada İçerikte

Aynen girildiği gibi
Kelimelerin hepsi
Kelimelerden herhangi biri
ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Metraj-Keşif ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi
“Mimari Akustik Rapor ve Projesi Neden Gereklidir?” Semineri
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
Afet Bilinci ve Temel İlk Yardım Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
5-8 ARALIK 2019 BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Mesleki Adaptasyon Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ KAYITLARIMIZ BAŞLADI
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Eğitimleri (EKB) Çevrim İçi Eğitimleri Başlıyor
“Çalışma Yaşamında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” Eğitimi
Bilirkişilik Eğitimi
Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar için Sertifikalı Ücretsiz Eğitimler
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi IV
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi III
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi II
Keşif-Metraj İhale Dosyası Hazırlama Teknikleri Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
2018 Yılı Ankara Şubesi Oda Bilirkişileri Listesi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Temel Eğitimi
"Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı" Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi
Keşif Metraj Eğitimi
EKB Uzmanı Üyelerimize Önemli Duyuru
Bilirkişiliğe Kabul Şartları
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
Üniversite Oda’ya Geliyor, Kent Akademisi Dersleri Başlıyor
Hukuk Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
2016 Yılı Kamulaştırma Bilirkişi Listeleri
Ceza Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
Bilirkişilik Başvuruları / Hukuk
Bilirkişilik Başvuruları / Ceza
Kamulaştırma Bilirkişiliği 2017 Listesi Başvuruları Başladı
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
28 Kasım 2016

3. Ulusal Yapı Kongresi başladı

Bilim insanları: İnadına teknik​,​ inadına bilim

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ev sahipliğinde yapılan 3. Ulusal Yapı Kongresi başladı. Kongreye ülkenin içinde geçtiği zor zamanlar ve akademisyenlere, bilim ve teknik insanlarına yönelik baskılar damgasını vururken, bilim insanları "İnadına teknik, inadına bilim" dedi. 

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenen ve gelenekselleştirilen  Yapı Kongresi'nin üçüncüsü Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mimarlık  Fakültesi Amfisi'nde başladı.

Yapı sektörü ile çevre, tasarım, üretim, kullanım, koruma, denetim yönetim, güvenlik ve yıkım süreçleri arasındaki ilişkilerin tartışıldığı; sorun ve çözüm önerilerinin paylaşıldığı bir ortam sağlamak amacıyla düzenlenen kongre, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 44. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi Tuğba Arslan Konak'ın konuşmasıyla başladı.

Mimarlar Odası sahipleniyor

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan "Bazı zamanlar vardır yaptığınız çok küçük şey bile önemlidir anlamı büyüktür. Bu açıdan üçüncüsünü düzenlediğimiz yapı kongresinin tam da ülkenin bu koşullarında inadına bilim, inadına teknik olarak toplanmasının önemli olduğunu düşünüyorum.  Kongrenin yapıldığı ilk yıl olan 1948 yılında meslek insanlarını mesleki alanlarının dışında tutulacak bir yönetim anlayışına karşı Zeki Sayar'ın ifadeleriyle kendisini bulan yapı kongresi, sonrasında hükümetin  girişimiyle başlayan ama devam ettirilmeyen mimarlar odası tarafından sürdürülen bu yapı kongresi, bugünden geriye doğru baktığımızda çok önemli şeyler hatırlatıyor.  Cumhuriyetin kurulması ile mimarlığın kurumsallaşmasıyla  devlet tarafından atılan adımların bugün devleti yönetenler tarafından sahiplenilmediği bir süreci hatırlatıyor."

Cumhuriyet değerlerinin , hukukun ve Cumhuriyetin yenilikçi ve modern teknoloji harikası yapılarının kamusal alnalarının bugün tehdit altında olduğuna dikkat çeken Candan., sözlerini şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyetin bilimden teknikten yana açtığı yolda,  mimarlık tarihinin önemli eserleri üretildi. Bugünü o eserler tehdit altında. Modern mimarlık eserlerinden , Seyfi Arkan'ın İller Bankası yıkım tehditi ile karşı karşıya. Bugün bu eserleri koruması gereken bu ülkenin yöneticileri Cumhuriyetle hesaplaşmasının bir boyutunu da  mekanlar üzerinden sürdürüyor. İller Bankası, Atatürk Kültür Merkezi bu öfkenin hedefi oluyor.   Bugün yapı kongresini sahiplenen Mimarlar Odası, Cumhuriyetin eserlerini ve değerlerini de sahipleniyor, mücadele ediyor.İnsanlar için yaşanabilir mekanlar tasarlayan  biz mimarlar, bugün yaşama bilim üretme paylaşma , bilimin ve tekniğin toplumun her bir metrekaresinde hayat bulmasına olanak sağlayan  Cumhuriyet değerlerini ve ürettiği eserleri gelecek kuşaklara taşınmasının sorumluluğunuda önemsiyoruz. Zor dönemlerdeyiz. Hepimizin içi sıkılıyor. Sabah başka bir haberle bunalıyoruz. Lakin bu işler kolay olmuyor."

Yapı türkü söyler gibi yükselmiyor, başaracağız

Candan konuşmasına Nazım Hikmet'in dizeleriyle devam etti.  "Yapıcılar türkü söylüyor yapı yerinde.Yapı türkü söyler gibi yükselmiyor ama. Bu iş biraz zor" …Ama biz bu işi başaracağız. Çünkü bugün bize ev sahipliği yapan ODTÜ ve Mimarlar Odası bir kurum ve üniversiteden daha ötesi. Gecelerini gündüzlerine katan akademisyenler her durumda. Her şeye rağmen bugün bu yapı kongresini organize ederek her hal ve durum altında bilimi ve tekniği yapı üretim sürecinde var etmek ve ürettiklerimiz sahip çıkmanın teknik boyutunu tartışmak için her şeyi göze almış ve bu organizasyonu sizinle buluşturmuşlarsa biz kazanacağız" diye konuştu.

İlki 1948 yılında gerçekleştirildi

Kongre düzenleme Kurulu üyesi  Tuğba Arslan Konak ise kongre hakkında şu bilgileri verdi:

"Ülkemizde ulusal ölçekte bir yapı kongresi ilk defa 1948 yılında 1. Türk Yapı Kongresi adıyla Ankara 'da yapılmıştır. Yüksek Türk Mimarlar Birliği Girişimi ve Bayındırlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmiştir.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi 1948 yılında düzenlenen kongrenin devamlığını yaşatmak ve Ankara'da yapı kongrelerini bir gelenek haline getirme kararını aldı . Yapı kongresinin ikincisi ise 3-5 Haziran 2015 tarihleri arasında yine ODTÜ'nün ev sahipliğinde gelişti. İkinci kongremizin konusu yapı üretimi, kullanımı ve koruma süreçleri olarak belirlendi.  İkinci ulusal panelde gerçekleşen kongrede alınan kararlar doğrultusunda bu kongremizin konusu teknik tasarım, güvenlik ve erişebilirlik olarak belirlendi. Bu kapsamda kongrede sunulmak üzere araştırma, derleme ve uygulama nitelikli ve özgün 26 bildiri tam metni alınarak kongre programı oluşturuldu. Bu kongrede 7 oturum mevcut. Kongre oturumları, 'Yapım -Bilgi Teknolojileri İlişkileri, 'Kültürel Varlıkların Korunması', 'Yapı Malzemeleri: Teknik ve Çevresel Performanslar, Tasarım, proje üretimi, yapımı ve kullanım, maliyet analizi, kullanıcı güvenliği ve sağlığı', 'Yapı denetimi, güvenlik ve çevresel kontrol', 'Yapılı çevre ve erişebilirlik, mekansal sorunlar ve çözümleri ve teknik standartlar olarak oluşturuldu. Davetli konuşmacılarımızın sunumları ile karşılıklı paylaşım etkileşim ve eğitim ortamının verimli kılınması amaçlanmıştır. Birçok üretici firma ürünleri hakkında bilgi verecek ve yapı sektöründeki gelişmeler ve yenilikçi çözüm önerilerinin tartışıldığı bir ortam sağlanması amaçlandı."

Geleceğe ilişkin umutlarımızı yitirmek üzereyiz 

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Arif Sargın,  yaptığı konuşmada şunları söyledi:

" İçinde olduğumuz bu sıkışıklık içinde mesleki ve akademik faaliyetlerin icraatının çok kolay olmadığını fakındayız. Birçok açıdan yüreğimiz yanıyor ve geleceğe ilişkin ümitlerimizi yitirmek üzereyiz. Bütün bu çaresizlik ağı içinde siyesi alanda çok önemli bir mücadele alanı mesleki alanda da profesyonel alanda da hala mücadele etmemiz gerektiğini ve bu konuda yapılacak çok şey olduğunu hatırlatan Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Başkanı Tezcan Karakuş Candan'ı yürekten kutluyorum. Böyle bir faaliyeti esirgemediği için, bu alanda gerçekten destek olmaya ve sektörle işbirliğini kurmaya çalışıyor. O açıdan ev sahibi olmaktan onur duyuyoruz."

ODTÜ Mimarlık Bölümü'ne  ve Yapı Programı öğretim elamanlarına da teşekkür eden Sargın, iki günlük yapı kongresinin önemli perspektifler açmasını diledi.

Yapı kongresinin sürdürülmesi büyük önem taşıyor

ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. T. Elvan Altan ise, yapı kongresinin ilkinin 1948 yılında yapıldığına dikkat çekerek, "1948 yılında gerçekleştirilen yapı kongresi mimarlık alanının bütün sorunlarını tartışmak üzere kurgulanmış. Bayındırlık Bakanlığı düzenlemiş çok üst düzey bir bürokratik yapı sürece dahil oldu. O dönem Arkitekt dergisinde devlet erkanın mimarlık ve yapı işlerindeki rolünün fazla olmasını ve meslek insanlarına fazla yer verilmemesini eleştirmiş. 1950'lilerde oda kuruluyor. Dolayısıyla birinci yapı kongresinin daha sonraları hiç tekrarlanamamış olması ve seneler sonra Mimarlar Odası'nın etkinliği kendine görev edinip başlatmış olması çok önemli gerçekten, odamıza teşekkür borçluyuz. Kongreyi Türk Serbest Mimarlar Derneği de kongreyi destekleyen kurumlar arasında. Dolayısıyla mimarlık örgütlerinin daha çok sahiplendiği bir süreç görüyoruz. Üniversiteler de destekliyor ve ODTÜ olarak biz de bunu bir parçası olmaktan mutluyuz."

Bilim Danışma Kurulu ve Düzenleme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Gülser Çelebi ise, bilim ve düzenleme kuruluna davetli konuşmacılara, ürün temsilcilerine ve kongrede emeği geçenlere teşekkür  etti.

Kongrenin açılış konuşmalarının ardından  Teknik tasarım güvenlik ve erişilebilirlik konusunda davetli konuşmacılar sunum yaparken , akademisyenlerde bildirilerini sundular. 

TMMOB Mimarlar Adası Ankara Şubesi Basın Birimi

Okunma Sayisi : 4170
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967
Son Güncelleme : 05.12.2024 - 09:09:18
Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları