ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
17 Ağustos 2015

Gökçek Mahkeme Kararını Halka eziyet haline getiriyor

AOÇ Planın iptal edilmesi bir kriz halidir.Gökçek kent yönetmeyi bilmediği gibi kriz yönetmeyi de bilmiyor.

Meslek Odalarını hedef gösteren Melih Gökçek Ankara Bulvarı’nı trafiğe kapattı ama eski güzergahları açmadı. Meslek Odaları Büyükşehir Belediyesi’nin hedef gösteren açıklamalarına tepki göstererek ortak basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya  dava açan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Şehir Plancıları Odası Ankara Şubesi, Peyzaj Mimarları Odası, Çevre Mühendisleri Odası Ankara Şubesi ve TMMOB Ankara ilk koordinasyon kurulunun yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu destek verdi.

TMMOB Ankara İKK Sekreteri adına açılşıla başlayan basın toplantısında İKK sekreteri Özer Akkuş “Ankara kent yöneticileri tarafından TMMOB hedef haline getirildi. Bu davanın başlangıç tarihi yolların yapılmadığı tarihtir, Dava sonucunda Ankara kent yönetimi yolları trafiğe kapatıp bunun sorumlusunun meslek odaları olduğunu iddia etti .Hukuki bir  karardır dava  siyasi bir dava değildir. Plan itirazları, meslek  odalarının haklılığı ile mahkeme tarafından verilmiştir.  bir karara kavuşmuştur. Siyasetin en kirli hali şu an bu hukuki zemini bir kenara bırakarak , odaların hedef gösterilmesidir. Ankapark ve kaçak saray da var onları da kapatması lazım. İnsanların demokratik hakkını kullanmasını destekleriz. Tepkiler, mesleğini ülkenin çıkarlarına eş değer gören TMMOB dan öte siyasi iktidara da yönelmelidir. Ankara halkının çıkarlarını savunmaya devam edeceğiz. Odalara uğraşarak Ankara halkına hizmet edemez. Odalara uğraşmayı oda yöneticilerini tehdit etmeyi  bırakarak Ankara halkına hizmet etmeli.” İfadelerini kullandı.

"Plan iptal edilmişse ortada bir kriz var demektir. Gökçek krizi de  yönetemiyor"

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Bugüne kadar kimseyi kişisel hedef almadık. Melih Gökçek kişisel olarak hedef gösteriyor. AOÇ planına dava açtık evet orada bu ülkenin kurucusu Atatürk'ün vasiyeti ve şartlı bağışı ile  halka emanet edilen bir toprak var.Ankara'nın nefesi,her türlü afette sığınacağımız limanı, yeşili  ve cumhuriyetin özgürlükçü değerlerinin kurucu mekanı var.  Bir buçuk yıl önce  mahkeme kaçak saray Ankapark ve yolları ilgilendiren bu planla ilgili yürütmeyi durdurma  kararı verdi. . Ankara bulvarı , kaçak saray, Ankapark inşaat halindeydi. O gün mahkeme kararını uygulamadı,şimdi uygulamak zorundayım diyerek, bulvarı kapatıp şov yapıyor.  Mahkeme kararlarını halka eziyet olarak uyguluyor. Plan bir bütündür mahkeme bütününü  iptal etti. Kendi beklentileri ve rant beklentileri üzerinden yönelik plan yapamazlar, şartlı bağışlanmış toprağa kafalarına göre plan yapamazlar. Yöneticilere ne mahkeme beğendirebiliyoruz ne bilirkişi beğendirebiliyoruz.Mahkemeleri de bilirkişileri de odaları da suçlar açıklamalarda bulunuyor. Plan iptal edilmişse ortada bir kriz var demektir. Bu krizi çözmek için, kriz planlaması yapılması lazım. Alternatif yolların belirlenmesi, yönlendirmenin yapılması.Gökçek  kenti oyun alanı sanıyor.bilimsel ilkelerden yoksun , kenti yönetemediği gibi, kriz durumunu da yönetemiyor eziyeti halka çıkartıyor.Zeytinyağı gibi üste çıkarak odaları suçluyor. Beceriksiz ve işbilmezliğinin faturasını kaba kuvvetle, hedef göstererek odalara çıkartmaya çalışıyor. Kent oyuncak değil ki “yolu kapatıyorum” diyor.Alternatiflerini üreteceksin, halkını mağdur etmeyeceksin.Yönetemediğin, ortada  o zaman bi çekil bi istifa et." dedi.

Candan kendisini hedef haline getiren “Candan’ı lanetliyoruz” yazılı afişleri göstererek, Melih Gökçek’in azmettirici olduğunu söyledi. Candan şöyle devam etti: “Perşembe günü basın toplantısında şahsımı hedef gösterdi, arkasından eylemler ve bu afişler çıktı. Bu  hedef göstermenin  azmettiricisi Melih Gökçek’tir.Odalarımıza, yöneticilerimize yönelik her türlü tehdit ve saldırının sorumlusu Melih Gökçektir. Bizler ortadayız sözlerimizin ve yaptıklarımızın altına imzamızı atarız. Bu afişi yaparak beni hedef gösterenler, mert değiller. Bugün Melih Gökçek hakkında  bir kez daha suç duyurusunda bulunduk,Valilikten  koruma istedik, afişleri asanların tespiti için mobese kayıtlarını istedik ve büyükşehir belediyesi zabıtasının afişleri toplaması için göreve davet ettik.  Vasiyet ile emanet edilen AOÇ yi korumaya çalışıyoruz teknik olarak yanlış yapılan bir plana itiraz ediyoruz. Ortada  hukukun verdiği karar var.Buna uyacaksınız.1,5 yıl önce uysaydınız bunlar olmayacaktı.Hem işi yapamıyor hem hukuka uymuyor, hukuka uyuyormuş gibi yaparak halka eziyet ediyor. Önce Kaçak sarayı ve oyuncaklarını depoladığın Ankaparkı kapat, yolu da risk planı yaparak halkı mağdur etmeden , etaplayarak kaldır.Yapamıyorsan çekil. Protesto  ile demokratik taleplerini dile getiren insanları anlıyoruz yalnız eylemin muhatabı Büyükşehir Belediyesi’dir.  Mimarlar Odası’nın yol kapatmak gibi bir yetkisi yok. Ulaşımda Ankara’yı birbirine katmıştır. Bu planın olduğu alana yaklaşık 22 milyar para israf edilmiştir.Bu parayla, 392 km ankaray, 150 km metro yapılırdı. 22 yıldır 1 metre metro yapamadı, halkın parasını çarçur etti, eylem yapacaklarsa, belediyeye bunların hesabını sorsunlar."  şeklinde konuştu.

Candan Ankara’da olası bir depremde toplanma merkezi olmadığına da dikkat çekti: “Bugün 17 ağustos Marmara depreminin yıl dönümü Ankara'nın toplanma alanları neresidir diye resmi yazı yazdık kurumlara kayda değer bir cevap alamadık.  AOÇ’ye böyle de bakmak gerekiyor. AOÇ kamuya ait en büyük açık alandır. Ankara da deprem için toplanma merkezi yok. AOÇ herkesi alabilecek kapasitededir.”

“Odaların da yargının da yol kapatma yetkisi yok”

Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Emre Sevim : “Odalar kamuyu zarara uğrattı gibi bir algı özellikle yaratılıyor.Kent yöneticisi olarak  sen uyarılmışsın uyarılara kulak asmamışsın, plan yapmışsın,  sonra  odalar yolu kapattı oluyor.  Odaların yolu kapatma yetkisi yok.  Yargının da yolu kapatma yetkisi yok. Yargı bu plan yanlıştır diyor.  Yollar neden kapatılıyor halkı mağdur etmek için yapıyor . Gazi Mahallesi yolu bu plandan öncede vardı. Eski güzergahtaki yoları da kapatıyor, belediye yargı kararlarını halk odalara tepki göstersin diye sırf mahkeme kararlarını yanlış uyguluyor.  Ankara ya  zulüm ediyor. Ankara’lıya biz zulüm ediyorsak,  Etlik Metrosu Keçiören Metrosu vardı Dikmen Metrosu vardı Keçiörenliler yıllardır metro bekliyor bunları da mı odalar yaptı.  Ankaralı durumun farkındadır bu planlar neden uygulanmıyor.  Neden hala saat 22.00 da başkentte metro bitiyor. Ankara trafiğindan Melih Gökçek sorumludur.” Şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan:  “Demokratik işleyişi yerli yerine oturmasını beklerken odalara hedef alan kampanyayı başlatan bu misyonu Ankara’da melih gökçek üstlenmektedir. Çirkinlik , böyle karalama kampanyaları bu kente yakışmamaktadır. Melih Gökçek yaptığı yanlış işlerle zaten itibarsızlaşmıştır. Tekrar itibar toplama peşindedir. Ankara’yı mahvetmekten vazgeçmelidir.  Demokratik mücadelemizle hukuki mücadeleye devam edeceğiz.”

“Vatandaşın sorununu çözecek alternatif yol sunmadan kapattı”

Çevre Mühendisleri Odası adına katılan Cem Şahin "şu anda yargı gerekli kararı verdi ve iptal etti direk yolu kapatarak burada karalama kampanyasına başlayan gökçek birden hukuku tanır oldu. Vatandaşa zulüm yapmış olduğu yolu kapatarak. Melih Gökçek alternatif yol bulmadan yolu kapatmış durumda.  Vatandaşın sorununu çözmeye yönelik hiçbir alternatifi yok. Odaların telefon numaralarını tweet atıyor. Odaları suçluyor. Bu zülmü Melih Gökçek yapıyor. “ dedi.

“Amaç hedef göstermek”

İç Mimarlar Odası Başkanı Emrah Kaya   “ilk kez  karşılaştığımız senaryo değil ahlaksızca insanları hedef gösteriyor.  Bu kampanyaların arkasında hep Melih Gökçek’i görüyoruz.  Sonuna kadar bu halkın hakkını arayacağız.”

Peyzaj Mimarları Odası adına konuşan Harun Kılıçoğlu “Meslek örgütleri yaklaşık bir haftadır hedef gösteriliyor. Bunu kınıyoruz. Bugün mahkemenin vermiş olduğu kararı uygulamakla yükümlü kişi halka şikayette bulunarak insanları hedef haline getiremez. Yol kapatıp,  iki gündür twitter da oturan odaları suçlayan hedef gösteren biri başka birşey yapması da beklenemez. Yolu sökmesi yetmiyor Ankapark' ta ki oyuncaklarını toplayıp evine götürmeli. Kaçak sarayı da kapatmalı” dedi.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 28.03.2024 - 09:42:48