ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
13 Ekim 2014

“91 yıllık Başkent kayboluyor”

Mimarlar, Ankara’nın Başkent oluşunun yıldönümünde kenti anlattı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Ankara’nın Başkent oluşunun yıldönümünde “sağlıklı ve mutlu bir kent için mücadeleye devam edecekleri mesajını verdi. Mimarlar ayrıca 13 Ekim 28 Ekim tarihleri arasında Mimarlık haftası etkinliklerine start verildiğini duyurdu. Konur Sokak’ta sergi açılışıyla birlikte yapılan basın toplantısına, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan, Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu, Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Üyeleri Ali Hakkan ve Ethem Torunoğlu katıldı. Yapılan basın açıklamasını Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan okudu. Açıklamada, “Ankara Başkent oluşunun 91.yılına  bütüncül planlamadan yoksun, sığ vizyona sahip , rant odaklı kentsel uygulamaları öne çıkartan, toplum yararını düşünmeyen yönetimler nedeniyle, mutsuz ve sağlıksız bir kent olarak  giriyor.Ankara  AKP hükümeti altında heyecanını, hikayesini, umudunu kaybediyor. Finans merkezleri bankalar Ankara'dan taşınıyor, Ankara ekonomisini kaybediyor... Ankara Turizmini kaybediyor. Ankara'da araç sayısı giderek artıyor, toplu taşım geliştirilmiyor, özel araç yaygınlaştırılıyor...Yollarda yürünemiyor,Yaya değil araç öncelikli bir politika ile araçlar yayaları teslim alıyor.ODTÜ arazisi, Mogan, Eymir, tehdit altında İmrahor Vadisi ranta teslim ediliyor, işsizlikle Ankara gençlerini kaybediyor. Ankara Osmanlı Selçuklu mimarisi adı altında karaktersiz yapılı çevresi kentsel estetiğini kaybediyor, kalitesizleşiyor ” İfadeleri kullanıldı.

“Mutlu Kentler Sağlıklı Kentler”

Mimarlık Haftasının temasının  "Mutlu Kentler Sağlıklı Kentler” olarak belirlendiğini söyleyen Candan, “Ankara mutluluğun başkenti  olabilir mi? 13-28 Ekim  tarihleri arasında Mimarlık Haftası şenlikleri süresince, atölyeler, tartışmalar, söyleşilerle bu soruya cevap arayacağız” dedi. 91 yıllık Başkentin değerlerini kaybettiğinin altını çizen Candan Ankara’nın mutlu ve sağlıklı bir kent olabilmesi için kenti yönetenlerin ve kent topraklarını satarak zenginleşmeyi planlayanların istifa etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan: “ Ankara’nın başkent oluşunun 91. yıldönümü ve aynı zamanda Ekim’in ikinci haftası dünya Mimarlık günü olan bugün coşku ile kutlama yapamıyoruz. Yanı başımızda bir savaş var. Savaşın yıkıcılığını hissediyoruz. 91 yıllık cumhuriyet döneminde demokrasi geleneğimiz oluşamadı. Toplum olarak, insan olarak değerlerimize her mekânda saldırılıyor. Ankara mücadelenin başkentidir, ülkemizde sürdürülen etnik ve mezhepsel düşmanlıklara karşı barışçıl dili kullanmaya devam edeceğiz.” Şeklinde konuştu.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Ethem Torunoğlu: “ Dünya Sağlık Örgütü, sağlıklı kentleri tanımlarken, insanların kentsel yaşam kalitesinin yüksek olduğu kentleri tarif ederek, ulaşımdan çevreye kadar bir takım kriterler belirliyor. Ankara ise bu kriterlere sahip değil. Altyapı hizmetlerinden, su kanalizasyon hizmetlerinden, yeşil alanlara parklara kadar dünya standartlarında düşünmek gerekiyor. yeşil alanlar yok oluyor, hava kirliliği problemi ile yüz yüzeyiz, çeşme sularımız standartların altında. Bu çöküntü kısa sürede tamir edilemez, uzun soluklu bir mücadele ile yaşanabilir kentleri oluşturmak mümkün.” Dedi.

“kent bizi eziyor”

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Ali Hakkan, kentlileri Mimarlık Haftası şenliklerine davet etti “ Ankara insan ölçeğinde bir kent olmaktan uzaklaşıyor. Sıkışmış mekanlarda yaşıyoruz her birimiz kentte. Ulaşım, ulaşılabilir değil. Cumhuriyet’in modern kent örgütlenmesini bu hale getiren bir Belediye Başkanı ile karşı karşıyayız. Ankara çeperlerinde insan odaklı olmayan vahşi bir yapılaşma ile karşı karşıyayız. Kent bizi eziyor.”

Mimarlar Mimarlık Haftası şenlikleri süresince yapılacak olan, film gösterimleri, atölyeler, sergiler ve söyleşilere tüm kentlileri davet etti.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 28.03.2024 - 09:42:48