ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
03 Ağustos 2015

Kaçak Saraya Mahkemeden Geçit Yok!

AOÇ'de Ana Plan İptal Edildi.

Atatürk Orman Çiftliği alanlarında üst ölçekli kararları veren 1/10.000 Koruma Amaçlı Nazım İmar Planları  Ankara 5.İdare Mahkemesi tarafından  oybirliği ile iptal edildi.

"AOÇ'deki ,Kaçak Saray, Ankapark,  yollar, katmerli kaçak"

Atatürk Orman çiftliği  ve Kaçak Saray'ın peşini bırakmayan Mimarlar Odası Ankara Şubesi Başkanı Tecan Karakuş ,yönetim kurulu üyeleri Ali Atakan ,Namık kemal Kaya ve Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör'ün birlikte düzenlediği basın toplantısına  Başkent Dayanışması bileşenleri  ve Makina Mühendisleri Odası Ankara Şubesi , oda yöneticileri ve  sanat örgütleri, destek verdi. Basın toplantısında  kararı değerlendiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan " Atatürk Orman Çiftliğinde yapılan Kaçak Saray, Ankapark, 40 metrelik yollar, bağlantı yolları, kavşakların hepsi  bu kararla katmerli kaçak haline gelmiştir. Bu ülkeyi yönetenler 2014 Mart ayından beri  hukuka uymuyorlar, katmerli görevi ihmal var. Haklarında bir kez daha suç duyurusunda bulunacağız"dedi.

"Çözümü biz üreteceksek, sen niye belediye başkanısın"

Mahkeme kararını  detaylı şekilde değerlendirerek, dava metinlerini ve davalık olduğumuz, bu ülkeyi yönetmekle yükümlü olan kurumların savunmalarını herkesin okuması gerekir , ibretlik bir durum var ortada diyen  Candan Şöyle devam etti " Atatürk Orman Çiftliği'nde  davalık olduğumuz 5 kurum, Ankara Büyükşehir Belediyesi,  Kültür ve Turizm Bakanlığı, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Başbakanlık ve TBMM'dir.Davadaki savunmaları okudukça Türkiye'nin içerisine düşürüldüğü acze üzülmemek elde değil. Büyükşehir Belediyesi savunmasında, AOÇ alanında yapılan planların fikir projesi kapsamında olduğunu belirtiyor ve davacı tarafların, sorunların çözümüne yönelik öneri sunması yani plan yapmasını istiyor.Büyükşehir Belediyesine ve Belediye Başkanına  o zaman sormak lazım, planları ve çözüm önerilerini biz yapacaksak, siz neden  bu işleri yapmakla görevli belediye başkanı olarak o makamı işgal ediyorsunuz?  Fikir projesi ise konu,  Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve meslek odalarının birlikte açtığı Atatürk Orman çiftliği alanlarının yeniden kamusallaştırılması kent düşleri fikir proje yarışmasını takip etmesini isteriz. "dedi.

"Tarım Bakanlığı AOÇ'yi idare edemez,Kültür Bakanlığı'nın dünyadan haberi yok"

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın savunması, bu ülkenin doğal ve tarihi varlıklarını kimlere emanet ettiğimizin içler acısı durumunu ortaya koyuyor.Bakanlık ya ne yaptığının farkında değil yada bir görme sorunu var.Kaçak Saray ,Ankapark, AOÇ 'de yükseliyor, yollarla 1.derece doğal ve tarihi miras, parçalanıyor, alanda bir uygulama yapılmaması gerekir , siz niye dava açıyorsunuz diyor Bakanlık" . Pes vallahi diyen Candan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının AOÇ Müdürlüğü idaresini yönetmeyecek derecede olduğunu, sürece  kayıtsız kaldığını belirtti.

"AOÇ dava metni  ayna işlevi görüyor"

Başbakanlığın müdahil olduğu davada, yapılan savunmada, Başbakanlık orada yapılaşma zaten olmamalı diyerek kendisini ihbar ediyor  diyen Candan  " benim güzel ülkem kimler tarafından yönetiliyor, Atatürk Orman Çiftliği dava metninde ülkeyi yönetenlerin aczi, görevlerini nasıl ihmal ettikleri nasıl kayıtsız kaldıkları ortaya çıkıyor, ibretlik  ve ders niteliğinde olan 31 sayfalık  bu kararın herkes tarafından okunması gerekiyor.AOÇ dava metni  ayna işlevi görüyor. " şeklinde konuştu.

Atatürk Orman Çiftliği alanlarında, Kaçak Saray Ankapark ve yollar gibi işlemlere dayanak gibi gösterilen bu mahkeme kararı ile ilgili Ankara 5.İdare mahkemesi  2014 mart ayında  yürütmeyi durdurma kararı verdiğini , bunun karşısında dönemin Başbakanı şimdi Cumhurbaşkanı  olan Recep Tayyip Erdoğan'ın "gücünüz yetiyorsa gelin yıkın" dediğini hatırlatan Candan  "Cumhurbaşkanlığı şimdide çıkıp  bu karar içinde  yine bizi doğrudan ilgilenmiyor açıklaması yapacak mı? Anayasal çerçevede kalmak üzere ettikleri yemine uygun şeklide hareket  ederek hukuku uygulayıp kaçak sarayı boşaltacak mı? Büyükşehir Belediye Başkanı, Başbakan,Bakanlar kurulu bu süreci , bu hukuku  görmezden gelmeye devam edecekler mi?Bu ülke yönetimi bu hukuksuzluğu ile artık Türkiye'ye zarar vermeye devam edecek mi?. Bizim gidecek başka yerimiz yok, ayakkabı kutularında paracıklarımız yok, gemiciklerimiz yok, biz bu toprakları seviyoruz ve çıplak da olsa ayaklarımız burada toprağa basacak ve bu hukuk kuralları uygulanana kadar mücadelemiz devam edecek, AİHM davamıza çok önemli bir dayanak bu karar "şeklinde konuştu.

"Mahkeme haklılığımızı ortaya koydu "

Ziraat Mühendisler Odası Başkanı Özden Güngör, mahkeme kararında Atatürk Orman Çiftliği alanlarının tarımsal niteliğine detaylı şekilde dikkat çekildiğini, sanayiinin ve yapılaşmanın altının çizildiğini ifade ederek şöyle devam etti "Atatürk Orman çiftliği Atatürk'ün vasiyeti ile bize emanet edilmiş biricik alandır.Çok değerli tarımsal özellikleri barındıran , 1.derece mutlak tarım arazisi olan AOÇ mücadelemizi hiç bir şey durduramaz.Mahkeme kararı bizim ne kadar haklı olduğumuzu ortaya koydu."

"Mahkeme AOÇ'nin tarihini  yazdı "

Mahkeme yaptığı değerlendirmede, yapılan keşif ve bilirkişi raporuna atıfta bulunarak, Atatürk orman çiftliği alanlarının Atatürk'ün vasiyeti ile şartlı bağışına değinerek, planlama ilkeleri, şehircilik esasları, kentsel ekoloji, ulaşım planları açısından, kamu yararı görülmediğinde oy birliği ile Atatürk Orman çiftliği 1/10.000 lik Koruma amaçlı nazım İmar planını iptal etti.Bu kararla birlikte Kaçak saray Ankapark, ve AOÇ 'deki yollar bir kez daha hukuksuz konuma düştü.

"korkmuyoruz susmuyoruz"

Basın toplantısında söz alan, Mimarlar Odası Ankara Şube Yöneticileri Ali Atakan ve Namık Kemal Kaya "Kaçak Saray mücadelesinde, TMMOB,Mimarlar Odası ve Ankara Şube yöneticileri üzerinde yürütülmeye çalışılan karalama ve iftira kampanyalarına prim vermeyeceklerini, haklı olduklarını  hukuksal mücadeleyi  sonuna kadar yürüteceklerini ifade ederek ,korkmuyoruz susmuyoruz" dediler.

"tehditler karalamalar,iftiraların kaynağı kaçak saray, bu tehditler umurumuzda  değil"

Basın mensuplarından son dönemlerde hedef gösterilme ile ilgili ne düşünüyorsunuz sorusuna Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı  Tezcan Karakuş Candan "Biz haklıyız, bu ülkenin çocuklarıyız, çıplak ayakla doğduk, okuduk. Atatürk'ün hepimize emanet ettiği   Cumhuriyetin özgürlükçü değerlerinin kurucu mekanı olan Atatürk Orman Çiftliğini, Ankara'nın nefes koridoru kamusal alanı, israf edilen vergilerimizi,  kamu yararına koruyoruz.Anayasal sınırlar içerisinde kalarak  görevimizi yapıyoruz.Anayasal sınırlar dışına çıkanlar bu durumu düşünsünler. Tehditlerin, karalamaların, iftiraların kaynağı Kaçak Saray , bu tehditler umrumuzda  değil.Şimdi hukuka saygısı olanlar, anayasal çerçevede yemin edenler, hukuk kararlarına uymalı, Kaçak saray boşaltılarak Cumhurbaşkanlığı Çankaya'ya taşınmalıdır "dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Basın Birimi

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 25.04.2024 - 16:29:12