09 Ekim 2012

AOÇ sempozyumunda ekoloji parkları

“AOÇ ve Ankara’nın Geleceği” Sempozyumunda dünyadaki örneklerle ekoloji parkları tartışıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Mimarlık Şenliği kapsamında gerçekleştirdiği Atatürk Orman Çiftliği ve Ankara’nın geleceği ismiyle düzenlediği uluslar arası sempozyuma Berlin Bölgesel Kalkınma Ofisi’nden Gerhard Seltmann katıldı. Seltmann’ın konuşmacı olarak katıldığı “Sürdürülebilir Kentsel Gelişme ve Ekoloji Parkları: Dünyadan Örnekler” adlı oturumun yürütücülüğünü Prof. Dr. Jale Erzen yaptı.

Gerhard Seltmann 457 kilometre karelik bir alana kurulan Emscher Peyzaj Parkı’nı örneklerle anlattı. Eski endüstri bölgelerinden olan alanın peyzaj alanı olarak kazanılmasını anlatan Seltmann, Emscher’ı ‘şehir dışındaki alanda başlayan ve şehir merkezine doğru yürüyen park’ olarak niteledi.

“AOÇ olmasa nereye giderlerdi ?”

Seltmann, sunumdan sonra yöneltilen soruları cevaplarken,  “Atatürk Orman Çiftliği hakkında ne düşündüğü sorusunu ise şöyle yanıtladı: “ Atatürk Orman Çiftliği alanını gezdik. Çok aşikâr olarak binlerce kişinin çocuklarıyla, aileleriyle orada bulunduklarını ziyaret ettiklerini gördüm ve kendime burası olmasaydı nereye giderlerdi sorusunu sordum. Emscher’da bölge son derece stabil idi ve bir baskı yoktu. Böyle büyük alanlarda peyzaj alanının yaratılması fikri, fikir çatışmalarına da gebedir. Bu projenin meydana gelmesinde bütün gruplar ve bütün partiler kentsel özelliğe katkıda bulunabilme noktasında mutabık oldu. Bütün bölgenin değerini yükseltmek gibi ortak noktalarda buluşmaya çalıştık. Burada parkımız, nehrimiz olabilir bölgelerde farklılıklar olabilir, kentsel özelliklerimizi kendimiz geliştirebiliriz”

Sempozyuma, Pekin Üniversitesi mimarlık ve Peyzaj mimarlığı dekanı Prof. Dr. Kongjian Yu, ‘video bildiri’ ile destek verdi. Kongjian Yu Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne gönderdiği video sunumda “ Büyük ayak devrimi”( Big Foot Revolution)  başlığı altında Çin’den örneklerle kentleşme ve peyzaja değindi.

Son Güncelleme : 24.09.2020 - 19:29:29