Mimarlığın Sosyal Forumuna Doğru “Krize Karşı Mimarlığın Gücü”

Mimarlık Haftası Etkinlikleri

Atölye 1: “Özel Sektörde Ücretli Çalışan Ve İşsiz Mimarlar” 7 Ekim 2009 tarihinde gerçekleşti.

“Krize Karşı Mimarlığın Gücü” teması ile kurgulanan Mimarlık Haftası 2009 kapsamında gerçekleşen “Özel Sektörde Ücretli Çalışan Ve İşsiz Mimarlar” konulu ilk atölye 7 Ekim 2009 tarihinde Mimarlar Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşmiştir.

Oturum, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından kamuda çalışan, özel sektörde ücretli çalışan, serbest büro sahibi ve işsiz mimarlar ile mimarlık öğrencilerine yönelik hazırlanan kriz konulu anket çalışmasının sonuçlarının değerlendirildiği sunum ile başlamıştır. Oturumda konuşmacı olarak A.Selçuk Cönger, Emrah Köşkeroğlu, Fadime Yılmaz ve  tartışmacı olarak da Bilge Binbir yer almıştır. Bilge Binbir tarafından mimarlık mesleğinde yaşanmakta olan sorunların kaynağı olarak görülen üniversite eğitimi, öğrenci seçme kriterleri, üniversite yönetimleri ele alınmıştır. İdeallerinin yok olma sürecine girilmesi, çalışma şartlarının ve saatlerinin gereğinden fazla esnek olması ve öğrencilerin staj dönemlerindeki yetersizlikler de Cönger’in değindiği konular olmuştur. Diğer konuşmacı Emrah Köşkeroğlu da sözleşme yapılmadan eleman alımlarının gerçekleştirildiğini, ve sigorta primlerinde yaşanan aksaklıkları dile getirmiştir. Sorunun öncelikle mimarlar arasında olduğuna değinen Emrah Köşkeroğlu, işveren mimar ile çalışan mimar arasında yaşanan iletişimsizliğin söz konusu olduğunu söylemiştir. Son konuşmacı olan Fadime Yılmaz ise, özel sektörü sorumlulukların, sınırların belli olmadığı bir çalışma alanı olarak belirlemiş, yapılan işin, verilen hizmetin tanımının net olmadığını söylemiş, özel sektörde ücretli çalışan mimarların, sermaye olarak emeklerini ortaya koyduklarının farkında olmadıklarını belirterek, meslektaşlarımızın bu konuda çok romantik davrandığını dile getirmiştir. Çözüm olarak, örgütlenmenin önemine de değinilmiş, öncelikle emek işi yapıldığının kabul edilmesi ve rasyonel davranılması gerektiği belirtilmiştir.

Son Güncelleme : 24.09.2020 - 19:29:29