''Jaussely Ankara Plan Önerisinin Yeniden Okunması'' ATÖLYESİ

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından, Ankara üzerine düşünme ve düş kurma çalışmalarını zenginleştirmek amacıyla 1928 yılında düzenlenen Ankara İmar Planı Yarışması'nda ikinciliği kazanan davetli yarışmacı Leon Jaussely'in Ankara Planı üzerinden bir atölye düzenlenmektedir.

Deniz Altay Baykan ve Hatice Karaca tarafından yürütülecek atölye 1 Aralık 2018 Cumartesi günü 10.30 - 17.30 saatleri arasında Mimarlar Odası 5. Kat Toplantı Salonunda gerçekleştirilecektir. Katılımın 24 kişi ile sınırlı olduğu atölyeye katılım  için kayıt yaptırılması gerektiğini bilgilerinize sunar, katılımınızı dileriz.

''Jaussely Ankara Plan Önerisinin Yeniden Okunması'' ATÖLYESİ

Deniz Altay Baykan
ID.Bilkent Üniversitesi
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü

Hatice Karaca
ID.Bilkent Üniversitesi
Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü

TANIM

''Jaussely Ankara Plan Önerisinin Yeniden Okunması'' Atölyesi,1928 Ankara İmar Planı Yarışması'nda ikinciliği alan davetli yarışmacı Leon Jaussely'in Ankara Planı üzerine gerçekleştirilecektir.

Mimar üzerine Bilkent Üniversitesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümünde sürdürülmekte olan araştırmanın tamamlanmış olan ilk etabında, Jaussely 'nin Ankara yarışması için üretmiş olduğu dokümanlar belirlenmiş ve fotoğraflanmıştır. Bu belgeler üzerinden yapılan değerlendirme çalışmaları,  mimarın şehircilik üzerine düşüncelerinin ve Ankara için önerisinin özgün ve şehircilik prensipleri açısından derin dayanakları olan bir yaklaşımla şekillendiğini göstermektedir.

Odamızın, Ankara üzerine düşünme ve düş kurma çabalarını zenginleştiricek bir beyin fırtınası biçiminde kurgulanan Atölye çalışmasının amacı Jaussely'in ürettiği ''Ankara Planı üzerinde çalışarak, planın benimsediği ilkeleri tartışmak, sorgulamak ve eldeki dokümanlar içinde yer alan tipolojilerin okunmasına yönelik bir ''charrette'' başlatmaktır.

Jaussely'nin kent üzerine çalışmalarında altı ilke ortaya çıkmaktadır. Bu altı ilke ''Atölye''nin çalışma grubu temaları olarak belirlenmiştir. Gruplar temalar çerçevesinde planlama ilkelerini irdeleyecek, 'Ankara Planı' dokümanları üzerinden değerlendirecek ve dokümante edeceklerdir. Böylece Jaussely Planında yer alan ilkesel kararların sınıflanması ve günümüz olanakları ile yeniden derlenmesi başlatılmış olacaktır.

Yönetici ve eğitmenler, yönlendirici ve tartışmacı olarak sürecin bütün etaplarında bulunacaklardır.

Gruplar atölye çalışması sırasında katılımcıların istekleri doğrultusunda belirlenecektir

KATILIM KOŞULLARI

Atölye Katılımcılarında, şehir planlama, mimarlık, kentsel tasarım bölümlerinin birinde son sınıf öğrencisi veya bu bölümlerden lisans diploması almış yüksek lisans öğrencisi olmaları koşulu aranmaktadır. Aynı mesleklerde profesyoneller de çalışmaya katılabilirler.

KATILIMCI SAYISI:   24 kişi

ATÖLYE TARİHİ: 1 Aralık  2018

YER: Mimarlar Odası 5. Kat Toplantı Salonu

ATÖLYE PROGRAMI