ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Kamulaştırma Bilirkişiliği 2017 Listesi Başvuruları Başladı
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.

“Gökçek gelsin, komisyon oluşturalım”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi  Dikmen Vadisi halkına destek çağrısı yaparak, Gökçek’e seslendi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bugün Dikmen Vadisi’nde basın toplantısı düzenledi, vadi halkının ve mimarların bir araya geldiği toplantıya katılanlar arasında Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan, Ankara Şube Yönetim kurulu Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan, Yönetim Kurulu Üyelerinden Ali Atakan, Muteber Osmanpaşaoğlu’nun yanı sıra mimar Ali Ulusoy, Leman Ardoğan, Ebru Aksoy’da yer aldı.

Vadi’de halkla buluşarak yapılan kahvaltılı toplantıda Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ilk sözü alarak şunları söyledi: “ Dikmen Vadisi sürecini yakından izliyoruz, Son çıkan afet yasası gibi düzenlemelerle barınma hakkına saldırılıyor. Bu durum vadi halkının mücadelesinin en kritik noktasını oluşturuyor. Oda olarak her zaman yanlarında olacağız. Buradaki süreci yakından izlemekle birlikte çeşitli çözüm önerileri de üretiyoruz. Gökçek, aslında kendisi ideolojik davranıyor. Buradaki insanların yaşam haklarını gasp etmeye çalışıyor.”

“Gökçek, buyursun, gelsin”

Hakkan, Bayramdan sonar Dikmen Vadisi’nde yıkım yapacağını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’e seslenerek  “Buyursunlar gelsinler, vadi halkıyla Büyükşehir Belediyesi’ni çözüm için biraya getirebiliriz. Buradaki süreçte elimizi taşın altına koymaya niyetliyiz. Buradaki en büyük sorumluluk da Gökçek’e düşüyor. Ama bu bir niyet meselesi, süreci aşmak aslında çok kolay” dedi.

“Geldikleri yeri unutan yöneticiler kaybetmeye mahkumdur”

Mimarlar Odası Sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ise, Gökçek’in bayramdan sonraki yıkım kararına tepki göstererek, “bu anlayış hem Büyükşehir Belediyesi’nin hem hükümetin başındaki yöneticilerin geldikleri yerleri unuttuklarını gösteriyor” şeklinde yorumladı.

Candan, sorunu çözmeden , yıkım kararını öncelik haline getiren açıklamayı talihsizlik olarak gördüğünü ifade ederek, şöyle konuştu:

“Gökçek, bayramın ilk günü burayı yıkacağım diyorsa geldikleri yeri unutmuştur, Kasımpaşalı bir Başbakan’ın buna izin veriyor olması ve Belediye Başkanını bu düzeyde konuşturuyor olması da, onun da geldiği yeri unuttuğunu gösterir. Geldikleri yeri unutan yöneticiler  kaybetmeye mahkumdurlar. Burada insanlar en doğal yaşam haklarını savunuyorlar.buna karşı yıkarım anlayışı  hep yoksulun yanında yer aldıklarını ifade eden hem merkezi hem de yerel yönetimleri bitirmiştir. Gökçek ideolojisi ne olursa olsun, Büyükşehir Belediye başkanıdır  ve bunun farkında olarak barıştan, yana çözümler üretmelidir”

“Komisyon oluşturabiliriz”

Candan, Melih Gökçek’in, zorbalık üzerinden siyaset yaptığı değerlendirmesinde bulunarak,  “Gökçek, burada bir dönüşüm yapacaksa insanların mağduriyetini gidermek zorundadır. Israrla zorbalık üzerinden siyaset yapıyor ve bunu örgütlüyor.  “Gökçek bu sorunu çözmek istiyorsa, İnsanların sağlıklı konutlarda yaşaması doğrultusunda gerekirse belediyeyle halk arasında irtibat sağlayacak bir komisyon da oluşturabiliriz. Oda olarak bu potansiyeli yaratmaya açığız. Barışçıl bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Gökçek, kış yaklaşırken Vadi’de  yıkacağım derdiyle, İnsanlığından vazgeçmiş bir davranış içinde bulunmasın”dedi.

“Barınma Hakkı Mücadelesinde Herkesin Yanında Olacağız”

Candan’ın ardından söz alan Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ali Atakan Oda’nın vadi halkının mücadelesini desteklediklerini belirterek diğer bileşenlere de  çağrı yaptı. Atakan, “ Sadece Dikmen Vadisi’nde değil,  Mimarlar Odası olarak, barınma hakkı mücadelesi veren herkesin yanında olacağız, Vadi halkının haklı ve onurlu mücadesinin yanındayız, Barınma hakkını bir hak olarak gören diğer bileşenleri de Dikmen Vadisi halkının verdiği mücadeleye destek olmaya çağırıyoruz” şeklinde konuştu.

Yoksulların bayramı olmaz

Dikmen Vadisi halkından Tarık Çalışkan, ise, Gökçek’e karşı yıllardır mücadele ettiklerini söyeleyerek, “‘Bayramdan sonra geliyorum yıkacağım’ diyerek bizi yine tehdit ediyor. Yoksul halkların bayramı olmaz, hangi bayramdan söz ediyor. Yaşam hakkımızı, barınma hakkımızı elimizden almaya çalışıyorlar. Buna hep birlikte izin vermeyeceğiz. Ya birlikte var olacağız ya da birlikte yok olacağız Gökçek’in Dikmen Vadisi’ni yıkmaya gücü yetmeyecek, mücadele etmeye devam edeceğiz.” dedi.

Vadi’nin kitabı

Çalışkan, Dikmen Vadisi’nde başlayan direnişin kitap haline getirildiğini de söyleyerek, “bu kitap vadi halkının kitabıdır, vadi halkına destek veren herkesin emeği vardır, herkesin kitabıdır” ifadelerini kullandı.

“Gökçek yıkacağım değil, yapacağım desin”

Dikmen Vadi halkından Hacı Ali Bayram Gökçek’ seslendi: “Gökçek’in bilbordlarda  bir ilanı var. Bu ilanın 16 maddesindeki cümleler ne zaman yapacağım ve ne zaman teslim edeceğim ile biterken, Dikmen vadisi maddesinde ne zaman yıkacağım ile bitiyor. Sen zaten niyetine yıkmayı almışsın. Bu siyasi bir kindir ve hınçtır. Gökçek, yıkacağım değil , yapacağım desin. Yıkma  sevdasından, yıkacağım sözünden vazgeçsin. Bizim hiç kimseye siyasi kinimiz yok Yapacağım desin ona kapımız sonuna kadar açık. Bizim tek derdimiz barınma hakkımızı korumak” dedi.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 26.04.2024 - 16:00:00