Panel 85. yılında Başkent Ankara

Nasıl Bir Başkent İstiyoruz?

Mimarlık Şenliği 2008, 13 Ekim Ankara’nın başkent oluşunun 85.yıldönümünde Ankara Palas’ta yapılan atölye sunuşları, panel ve kapanış kokteyli ile sona ermiştir. Hafta boyunca çeşitli başlıklarda gerçekleştirilen atölyelerin sonuç çalışmalarını sergilediği sunumların ardından Emre Madran
’ın (Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, ODTÜ Öğretim Üyesi) oturum başkanlığını yaptığı Nasıl Bir Başkent İstiyoruz? Paneli’ne geçilmiştir.

Suavi Aydın (Öğretim Üyesi, Antropolog), Bilal N. Şimşir (Emekli Büyükelçi, Tarihçi) ve Bülent Batuman’ın (Mersin Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi) konuşmacı olarak katıldığı panelde Suavi Aydın, Ankara’nın başkent oluşum sürecine kısaca değinerek, merkezde olması gereken kurum ve kuruluşların İstanbul’a taşınmasıyla bir başka merkez daha yaratıldığını ifade etmiştir.  Aydın, son söz olarak ‘İstanbul herkesi ilgilendiriyor, ama Ankara kimseyi ilgilendirmiyor.’ diyerek tüm bunlardan duyduğu rahatsızlıkları dile getirmiştir.

Tarihçi Bilal N. Şimşir ise, Ankara’nın başkent oluşunu kişisel anıları ile birlikte aktararak katılımcılara keyifli anlar yaşatmıştır. Son konuşmacı Bülent Batuman ise, ‘Nasıl bir başkent istiyoruz?’ sorusuna vereceği cevabın ‘Melih Gökçek’siz bir Ankara’ olduğunu belirterek başladığı konuşmasına, toplumsal muhalefetin örülmesi gerekliliğine vurgu yaparak son vermiştir.

Emre Madran paneli kapatırken düşlediği başkente ilişkin fikirlerini paylaşmış ve Ankara’yı Ankara yapan değerlerin korunmasına, yüceltilmesine yönelik taleplerini dile getirmiştir. Özetle ‘Başkent’te yaşamak’ istediğine dikkat çeken Madran, konukları kapanış kokteyline davet ederek Mimarlık Şenliği 2008’i sona erdirmiştir.

Son Güncelleme : 06.08.2020 - 11:40:51