Üye Bilgileri.

size uygun bölümden devam ediniz.

sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha önce insan kaynakları için bir parola aldıysanız o parolayı kullanabilirsiniz.

Henüz üye değilmisiniz? Yeni kayıt!

Detaylı Arama.

size uygun bölümden devam ediniz.

site içerisindeki tüm içerikte arama yapılmaktadır. birden fazla kelime aratabilirsiniz.


25 50 75 100

Yayınlanma Tarihine Göre
Eklenme Tarihine Göre
Başlığa Göre
Okunma Sayısına Göre

Başlıkta Açıklamada İçerikte

Aynen girildiği gibi
Kelimelerin hepsi
Kelimelerden herhangi biri
ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Metraj-Keşif ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi
“Mimari Akustik Rapor ve Projesi Neden Gereklidir?” Semineri
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
Afet Bilinci ve Temel İlk Yardım Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
5-8 ARALIK 2019 BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Mesleki Adaptasyon Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ KAYITLARIMIZ BAŞLADI
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Eğitimleri (EKB) Çevrim İçi Eğitimleri Başlıyor
“Çalışma Yaşamında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” Eğitimi
Bilirkişilik Eğitimi
Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar için Sertifikalı Ücretsiz Eğitimler
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi IV
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi III
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi II
Keşif-Metraj İhale Dosyası Hazırlama Teknikleri Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
2018 Yılı Ankara Şubesi Oda Bilirkişileri Listesi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Temel Eğitimi
"Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı" Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi
Keşif Metraj Eğitimi
EKB Uzmanı Üyelerimize Önemli Duyuru
Bilirkişiliğe Kabul Şartları
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
Üniversite Oda’ya Geliyor, Kent Akademisi Dersleri Başlıyor
Hukuk Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
2016 Yılı Kamulaştırma Bilirkişi Listeleri
Ceza Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
Bilirkişilik Başvuruları / Hukuk
Bilirkişilik Başvuruları / Ceza
Kamulaştırma Bilirkişiliği 2017 Listesi Başvuruları Başladı
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.

Sonuç Bildirgesi

Görüş ve Önerileriniz için: info@mimarlarodasiankara.org

 

Kayıp Bakışın Kenti:

Ankara için bir bildiri

 

Son yirmi yılda Ankara sonu gelmeyen bir değişimin içindedir. Bu hızlı, aşırı ve dramatik değişim son sürat devam etmekte; kaos, karmaşa ve ikilemler tarafından şekillendirilmektedir. “Neye” dönüştüğünün tahmini ise her geçen gün güçleşmekte. Bu noktada kentin karşı karşıya olduğu süreç; büyüklüğündeki, formundaki ve yapısındaki değişimlerin farklı basamaklarını kurguladığı bir tür metamorfoz olarak adlandırılabilir. İşte tehlike: bu sürece tanıklık etmek ve onu kaçınılmaz olarak kabul etmek!

 

Ama kentler yaşarlar. Değişimleri insanlarca kontrol edilir, şekillendirilir. Birlikte yaşamak zorunda olan her topluluk gibi aidiyet duygusu, iletişim ve toplumsal uzlaşım ile varlıklarını sürdürürler. Kısacası kentin metamorfozu yapay bir durum değil kentlilerce alınan kararların bir ürünüdür… Kent ne bir ağaçtır, ne de bir kelebek… 

 

Franz Kafka’nın ünlü romanı “Dönüşüm”, Gregor Samsa adlı karakterin karabasanlarla uyandığı bir sabah kendini büyük bir böceğe dönüşmüş olarak bulmasını anlatır. Bu süreç o kadar derindir ki Samsa dönüşüm tamamlanana kadar farkına varmaz. Bu gerçek üstü durum Ankara düşünüldüğünde başka bir tür metamorfoza mı işaret eder? Şehrimiz Kafkavari bir karabasana doğru mu sürüklenmekte?

 

Kent çoktan kavrayış ötesi bir değişime başlamıştır. Nüfusu hızla artmış, verimsiz arasalar cazip inşaat alanlarına dönüşmüştür. Kentteki konut ihtiyacına karşı geliştirilen genel tutum: büyük alış-veriş merkezleriyle desteklenen çeper-yapılaşmasının hızla artışı şeklinde gerçekleşmektedir. Bu gelişigüzel yapılaşma farklı sosyal dokular oluşturmaktadır. Bugün, kentlilik duygusu yerini bireyselleşmiş yaşam anlayışına bırakmaktadır. Bu gelişigüzel oluşumdan nasıl bir kent ve kentsel yaşam doğar?

 

Kent merkezi, çeper yerleşimler ve ona hizmet eden otobanların yol açtığı yoğun trafik arasına sıkışmıştır. Daha geniş yollar, üst ve alt geçitler… Her gün, habersizce,  bir yenisi başlayan, trafik hızını arttırmaya yönelik, bu çalışmalar kentte insan ölçeğini yani yayayı yok etmektedir. Üstelik ulaşımda özel otomobil kullanımına yapılan abartılı vurgu, sorgulanmayan kentsel dönüşümünün başını çekmektedir. Kentin sorunlarının çözümü yapılan bu yol çalışmaları mıdır?

 

Kent-çeperlerine yerleştirilen parkların, kentin sosyal yaşamındaki yeri sorgulanmalıdır. Sayıca çok olan bu yerleşimler kentin kaliteli toplumsal mekanlara olan gereksinimini gizlemekte midir? Bugün Ankara’da bir sokak kültüründen bahsetmek mümkün müdür? Dünden kalan birkaç istisna dışında, kent sosyal yaşamın tam anlamıyla kendini bulduğu kamusal açık alanlardan hatta kaldırımlardan yoksun görünmektedir. Büyük alış-veriş merkezleri sosyal yaşamın kaçınılmazları haline getirilmektedir. Süregelen bu metamorfoz kentlileri kente aitlik duygusundan yoksun avare tüketicilere mi dönüştürmektedir? Kentliler kente dair haklarını, ona ait olma ve değişiminde rol alma becerilerini nasıl geri alacaklar? Kent ancak; bozulan kentsel mekan ve kullanıcı ilişkisini yeniden kurgulanarak halkın yeniden kendini ait hissettiği bir yer haline gelebilir.

 

Bütün bunlara paralel olarak bugün Ankara’da geçmişinin açık bir inkarı söz konusudur. Bir çoğu kent-hafızası, Modern dönem yapıları, ya yıkılmakta yada yıkıma terk edilmektedir. Bu yapıların yeniden kullanımına yönelik tutarlı bir plandan yoksunluk, yapıların kentin hafızasındaki rollerini sürüncemede bırakmaktadır.   Hafızasını reddeden bir kent nasıl yeni bir kimlik geliştirebilir? Elbette bu geçmiş ile nostaljik bir bağ kurmak anlamına gelmez, aksine kentin gelecek gelişimleri konusunda geçmişten öğrenebileceklerine işaret eder.

 

Kültür politikalarının eksikliği kent ve kentlilik  kültürünün de kaybolmasına neden olmuyor mu? Ankara sadece metropolitan bir kent olarak değil başkent oluşuyla da yoğun bir kültürel hayatı hak etmektedir. Öyleyse kentin yeniden oluşturulmasında sanat ve kültürün yerinin farkında olmalı, eğitim ve araştırma alanlarında yapacağı atılımları genç neslin kültürel gelişimine sağladığı olanaklarla da beslemelidir.

 

Süregelen fiziksel değişiminden kentte yaşayan her birey sorumludur. Tüm kenti etkileyen bu elzem değişimler henüz kentin kullanıcıları ve karar alma mekanizmaları arasında ulaşılamamıştır. Karar alma sürecindeki ideolojik ve popülist yaklaşımlar bilimsel, teknik ve kültürel uzmanlıkları göz ardı etmektedir.  Süregelen değişimin sonuçları ile yüzleşmek ve olası alternatifleri tartışabilmek için kentliler, karar alma mekanizmaları ve mimarlar, kent plancıları gibi kent otoriteleri arasında yapıcı bir iletişim kurulmalıdır. İçinde yaşayanların ve kent otoriterinin fikirlerini almayan bir kent kendini dönüştürebilir mi?

 

Sonuç olarak kendimizi, günlük pratiğin getirileriyle şekillendirilen, kentsel dönüşüm politikalarından uzak, şizofrenik bir durum içinde bulmaktayız. Mimarlar, kentin niteliğini her gün biraz daha kaybettiği bu duruma kayıtsız mı kalacaklar? Yeterli yaşam standartlarını sağlamayan hektarlarca alanın inşasına göz mü yumacaklar? Farklı disiplinler bir araya gelerek kentin problemlerine koordine ve disiplinler arası  bir cevap bulamayacaklar mı?

 

Bugün Ankara, hem geçmişini hem de geleceğini belirsiz bir duruma terk etmiştir. Kentlilerin ve mimarın sorumluğu süregelen bu metamorfozu göz önüne sermek ve alternatif modellerin üretiminde rol almaktır. Müdahalenin ötelendiği her an, Ankara niteliksiz bir kent olarak gelişmeye devam edecektir.

 

Başka bir metamorfoz mümkün müdür? Sorularımız kentin geleceği konusunda toplumsal bir tartışma platformu yaratmaya yöneliktir. Tüm bu konular eğer kent kayıp zamanlarını, kayıp mekanlarını, kayıp sakinlerini, ve kayıp bakma biçimlerini  yeniden kazanacaksa tartışılmalıdır.

 

Kent bu metropolitan “uzak batı” ile başa çıkabilmek için ne yapıyor? Kültür politikalarının eksikliği kent ve kentlilik  kültürünün de kaybolmasına neden olmuyor mu? Ankara sadece metropolitan bir kent olarak değil başkent oluşuyla da yoğun bir kültürel hayatı hak etmektedir. Öyleyse kentin yeniden oluşturulmasında sanat ve kültürün yerinin farkında olmalı, eğitim ve araştırma alanlarında yapacağı atılımları genç neslin kültürel gelişimine sağladığı olanaklarla da beslemelidir.

Okunma Sayisi : 6440
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967
Son Güncelleme : 25.10.2024 - 12:08:17
Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları