Üye Bilgileri.

size uygun bölümden devam ediniz.

sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir.
Daha önce insan kaynakları için bir parola aldıysanız o parolayı kullanabilirsiniz.

Henüz üye değilmisiniz? Yeni kayıt!

Detaylı Arama.

size uygun bölümden devam ediniz.

site içerisindeki tüm içerikte arama yapılmaktadır. birden fazla kelime aratabilirsiniz.


25 50 75 100

Yayınlanma Tarihine Göre
Eklenme Tarihine Göre
Başlığa Göre
Okunma Sayısına Göre

Başlıkta Açıklamada İçerikte

Aynen girildiği gibi
Kelimelerin hepsi
Kelimelerden herhangi biri
ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Metraj-Keşif ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi
“Mimari Akustik Rapor ve Projesi Neden Gereklidir?” Semineri
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
Afet Bilinci ve Temel İlk Yardım Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ
5-8 ARALIK 2019 BİLİRKİŞİLİK TEMEL EĞİTİMİ
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Mesleki Adaptasyon Eğitimi
D-1 TEMEL BİNA AKUSTİĞİ EĞİTİMİ KAYITLARIMIZ BAŞLADI
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Eğitimi
Enerji Kimlik Belgesi Eğitimleri (EKB) Çevrim İçi Eğitimleri Başlıyor
“Çalışma Yaşamında Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele” Eğitimi
Bilirkişilik Eğitimi
Ücretli Çalışan ve İşsiz Mimarlar için Sertifikalı Ücretsiz Eğitimler
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi IV
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi III
Keşif, Metraj ve İhale Dosyası Hazırlama Eğitimi II
Keşif-Metraj İhale Dosyası Hazırlama Teknikleri Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
Bilirkişilik Temel Eğitimi 2017
2018 Yılı Ankara Şubesi Oda Bilirkişileri Listesi
Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı Temel Eğitimi
"Enerji Kimlik Belgesi Uzmanlığı" Eğitimi
Bilirkişilik Temel Eğitimi
Keşif Metraj Eğitimi
EKB Uzmanı Üyelerimize Önemli Duyuru
Bilirkişiliğe Kabul Şartları
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
“BEP-TR 2 Oryantasyon” Eğitimi
Üniversite Oda’ya Geliyor, Kent Akademisi Dersleri Başlıyor
Hukuk Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
2016 Yılı Kamulaştırma Bilirkişi Listeleri
Ceza Davaları 2016 Yılı Bilirkişilik Listeleri Başvuruları
Bilirkişilik Başvuruları / Hukuk
Bilirkişilik Başvuruları / Ceza
Kamulaştırma Bilirkişiliği 2017 Listesi Başvuruları Başladı
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
22 Kasım 2024

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, tehdit altında olan Seyfe Gölü'nün koruma alanı sınırlarının daraltmasını yargıya taşıdı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Başkent’te ve hinterlandındaki illerde doğal ve kültürel varlıkların korunması için hukuki mücadelesini sürdürüyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu kapsamda maden şirketlerinin kıskacında olan Seyfe Gölü'nün koruma alanı sınırlarının Cumhurbaşkanı kararıyla daraltmasını yargıya taşıdı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi,15.09.2024 tarih ve 32663 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 2873 sayılı Milli Parklar Kanununun 3 üncü maddesi gereğince Kırşehir İli, Mucur İlçesi sınırları içerisinde bulunan Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı Sınırlarının yeniden belirlenmesine yönelik 8961 sayılı Cumhurbaşkanı Kararının yürütmesinin durdurulmasına, takiben iptaline karar verilmesi talebiyle Danıştay’da dava açtı.

 

Seyfe Gölü’nün korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için yöre halkının yanında olacağız

Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yapılan açıklamada “Seyfe Gölü’nün tabiat koruma alanı sınırı 10 bin hektar iken 5 bin hektara düşürülmüştür. Bölgede altın madenciliği ruhsat başvuruları artmaya devam ediyor.  Amaç verilecek maden ruhsatlarına ilişkin çalışmaları hızlandırmaktır. Hiçbir müdahalenin yapılmaması gereken doğal alanlar yapılaşma baskısı altında kalacak, mera ve tarım alanları da yok edilecektir. Seyfe Gölü Koruma Alanları ülke ve dünya ölçeğinde ekolojik önemi olan, çevre kirlenmeleri ve bozulmalarına duyarlı toprak ve su alanlarını, biyolojik çeşitliliğin, doğal kaynakların ve bunlarla ilgili kültürel kaynakların gelecek kuşaklara ulaşmasını emniyet altına almak üzere ilan edilmiştir. Bu kapsamda, doğal su kaynaklarının yok olmasının arttığı günümüzde bu alanların en az müdahale ile korunması gerekmektedir.  Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak maden şirketlerinin kıskacında olan Sayfe Gölü’nün korunarak gelecek kuşaklara aktarılması için hukuki mücadelemizi sürdürürken, yöre halkının da yanında olmaya devam edeceğiz” denildi.

Gölün etrafında  en az 4 altın/gümüş madeni açılmak isteniyor

Açıklamada,  Danıştay Başkanlığı’na gönderilen dava dilekçesinde yer şu ifadelere de dikkat çekildi:

“Dava konusu sınır değişikliği yeni ve telafisi mümkün olmayacak çevresel tahribatlar üretilmesine sebep olacaktır. Hali hazırda çevre sorunlarını gidermenin tam tersine yeni ve büyük çevresel sorunlar yaratacaktır. Hiçbir suretle yapılaşmaya izin verilmemesi, su kaynaklarının korunması açısından sulak alan sisteminin ve havzanın bir bütün halinde korunmasının önemi ve gereği çok net iken, bu kararın alanın doğal ve ekolojik değerler bütününü bozacak, ayrıca Gölün bu değerlerini zedeleyecek yeni kararların da önünü açacaktır.  Göl’ün çevresinde en az 4 altın/gümüş madeni açılmak istendiği, alanda faaliyet yürütecek firmaların sondaj faaliyetlerine başladıkları bilinmektedir. Tüm bunlar, kararın altında yatan gerekçenin, ileride verilmesi muhtemel maden ruhsatları için bir kolaylık yaratmak, yapılacak çalışmaları hızlandırmak, Göl ve çevresini bir maden sahasına dönüştürmek olarak değerlendirilmektedir. Sınır dışına çıkarılan, koruma değeri yüksek olan ve hiçbir müdahalenin yapılmaması gereken doğal alanların (tarım arazileri ve sazlıklar gibi) yapılaşma baskısı altında kalması söz konusu olacaktır. Ayrıca siyanür kullanılarak yürütülecek maden çalışmaları sonucunda ortaya çıkan zehirli atıkların nerede ve nasıl tahliye edeceği bir soru işareti olarak karşımızda durmaktadır. Siyanür havuzlarının, Gölün yukarıda özetlenen doğal değerlerine, birçok kuş türüne ve civardaki köylere de geri dönülemez zararlar vereceği açıktır. (Çok yakın bir zamanda Erzincan-İliç’te meydana gelen doğa ve insan katliamı bunun en trajik örneklerinden biridir.) Dolayısıyla bu kararın uygulanması durumunda yaşanacak sorunlar yalnızca Kırşehir`e özgü olmayacaktır. Aynı zamanda civardaki tüm iller ve ekosistem, birçok farklı sorunla karşı karşıya kalacaktır.”

 

Seyfe Gölü kuruma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Açıklamada da şunlar da kaydedildi:

“Seyfe Gölü’nün toplam 49.458 hektar büyüklüğünde olduğu, sınır değişikliğinin, 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu’nun 3. maddesine göre yapıldığı, tabiatı Koruma Alanı sınırının 12.533 hektar iken 5501 bin hektara düşürüldüğü, gölün çevresindeki özel mülkiyet alanlarının, sınırın dışına çıkarıldığı, ayrıca tarım arazileri ve sazlıkların koruma alanının dışına çıkarıldığı,  hususları tespit edilmiştir.

Seyfe Gölü, Orta Anadolu’da doğal güzellikleri ve sahip olduğu kuş popülasyonu nedeniyle kuş cenneti olarak tanımlanan bir göldür. Ak pelikan, kaşıkçı, flamingo, sakarca, angıt, küçük kerkenez, toy, kılıçgaga, mahmuzlu kız kuşu, Akdeniz martısı, gülen sumru ve küçük sumru kuş türleri nedeniyle Önemli Kuş Alanı kriterlerini sağlamaktadır. Geçmişi Tunç Çağına kadar dayanan eski bir yerleşim alanıdır. Alana ait ilk Sulak Alan Yönetim Planı 2011 yılında yapılarak yürürlüğe girmiştir.  2021`de kesin korunacak hassas alan olarak ilan edilmiştir. Tüm bunlara rağmen Göl, çeşitli sebeplerle maalesef kuruma ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. . Özellikle ülkemizin sınırları içinde doğup yine aynı sınırlar içinde denize dökülen ve uzunluğu 1355 kilometre olan Kızılırmak nehir havzasına yakınlığı sebebiyle alanda yürütülecek maden çalışmaları sonucu ortaya çıkan ve kontrolsüzce toprağa/suya karışma ihtimali bulunan siyanür (ve benzeri kirli atıklar), tüm canlılığı, insanları ve birçok kenti olumsuz etkileme riski taşımaktadır. Dolayısıyla söz konusu cumhurbaşkanı kararı bir an önce iptal edilmeli, aynı zamanda etrafındaki yapılaşma baskısını (konut, ticaret vb. kullanımlar, kazı ve sondaj çalışmaları vb.) kontrol altına alacak kararlar hayata geçirilmelidir.”

Seyfe Gölü Ramsar Alanı, 9 uluslararası öneme sahip sulak alan kriterinden 3’ünü karşılamaktadır

Açıklamada Seyfe Gölü’nün önemi ise şöyle aktarıldı:

“Seyfe Gölü toplam 49.458 hektar büyüklüğünde olup 1989 yılında alanın 23.585 hektarlık kısmı 1. derece doğal sit alanı olarak ilan edilmiştir. 1990 yılında 10.978 hektarlık kısmı Tabiatı Koruma Alanı statüsüne kavuşmuştur. Ayrıca önemli bir sulak alan olması sebebiyle 1994`te 10.700 hektarlık kısmı Ramsar Sözleşmesi listesine dâhil edilmiştir.  

Seyfe Gölü Ramsar Alanı, 9 uluslararası öneme sahip sulak alan kriterinden 3’ünü karşılamaktadır.  Alanda Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN) kırmızı liste kategorileri arasında yer alan hassas türler bulunmaktadır. Kuşların göç dönemlerinde yoğun olarak bulundukları alanlardır. Düzenli olarak 20.000 birey kuş türü alanda bulunmaktadır. Seyfe Gölü Ramsar Sözleşmesi listesine dahil edilerek alanın doğal yapısının ve ekolojik karakterinin korunması uluslararası düzeyde de taahhüt edilmiştir. Bu doğal değerlerin yanında arkeolojik sit olarak tescil edilmiş 20 adet höyük ve tümülüs bulunmaktadır”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi

Okunma Sayisi : 16
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967
Son Güncelleme : 22.11.2024 - 14:01:56
Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları