HAGEN/05.05.04
SAYIN; BAYAN DREWKE (ARNSBERG BÖLGE VALİSİ)
SAYIN BAŞKONSOLOS’UM AHMET AKARÇAY (T.C ESSEN BAŞKONSOLOSU)
BAY HORN (HAGEN BÜYÜKKENT BELEDİYE BAŞKANI)
BAY DÜCKER (HAGEN BELEDİYE BAŞKANI)
BAYAN BLANIA (HAGEN ŞEHRİ AVRUPA BİRLİĞİ RESMİ SORUMLUSU)
BAY MICHAEL VOLLMER (RAA DAİRE BAŞKANI)
Değerli konuklar, Sevgili Meslektaşlarım,
Bugün, Avrupa Birliğine 10 ülke`nin daha katılmasının heyecanının yaşandığı, TÜRKIYE´nin de yakın gelecekte içinde yer alacağı genişleme sürecinde, “AVRUPA HAFTASI” nedeniyle, siz değerli dostlarla birarada olmaktan ve böyle anlamlı bir günde TMMOB MİMARLAR ODASI “8. ULUSAL MİMARLIK SERGİSİ” İLE TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ “BİNA KİMLİKLERİ SERGİSİ”nin açılışını yapmaktan son derece mutluyum.
Umarım açılışını yaptığımız bu sergi, bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da kültürel paylaşıma , uluslararası işbirliğine, dayanışmaya, dostluğa ve dünya barışının sürekli kılınmasına katkı sağlar.
Günümüz Dünyasında, “farklılıklar” kültürel zenginliğin, küresel ve doğal uyumun vazgeçilmez öğeleri olacaktır. Mimarlık mesleğinin bu bağlamda toplumsal ve kamusal sorumluluğu, mimarlığın da artık yalnız güzel sanatların bir dalı olarak değil, aynı zamanda, kaynakların tasarımı ve doğru kullanımı yoluyla, teknoloji ile sosyal, ekonomik gereksinimler arasında köprü kuran bir disiplin olarak değerlendirilmesidir.
Bizler TÜRKİYE MİMARLARI olarak, Türkiye Cumhuriyeti`nin kuruluşundan bu yana, ülkenin tarihi, doğal ve kültürel zenginliklerini koruyarak çağdaş, modern ve yaşanabilir mekanların, çevrelerin tasarlanması ve oluşturuması konusunda çaba harcamaktayız.
Bu çalışmalarımızı sürdürürken, bir taraftan da AB Uyum Süreci kapsamında, ülkemizde yapılmakta olan hukuksal düzenlemeler ve bu düzenlemelerin mimarlık ortamına olan etkileri konusundaki çalışmalara katılıyoruz.
TMMOB Mimarlar Odası, şu anda Türkiye AB Genel sekreterliğinde çalışmaları yürütülen ve 2005 yılında yürürlüğe girecek olan “MESLEKİ YETERLİLİKLERİN DÜZENLENMESİ VE TANINMASI HAKKINDA KANUN TASARISI” atölye çalışmasına katılarak katkı koymaktadır. Bu yasa tasarısının, mayıs ayı içerisinde AVRUPA PARLEMENTOSU gündemine gelmesi öngörülmektedir.
AB uyum süreci aynı zamanda, “Hizmetlerin Serbest Dolaşımı” ile doğrudan ilgilidir, bütün yasal düzenlemelerde bu dikkate alınmakta ve serbest dolaşımda, TMMOB Mimarlar Odası;
.Yerel kimliklerin korunmasını,
.Tarihi, doğal ve kültürel mirasın korunmasını,
.Kültürel farklılıkların uluslararası bir miras olarak yaşamımıza zenginlik kattığının dikkate alınmasını,
.Ulusal ve uluslararası mesleki etik kurallarına uyulmasını (UIA VE ACE direktifleri),
.Yerel Meslek Odaları´nın sicil tutma ve denetim olanaklarının sınırlandırılmaması v.b. hizmetin serbest dolaşımını engellemeyen ama yerel birikime saygılı bir düzenlemeyi önermektedir.
TMMOB Mimarlar Odası, çeşitli uluslararası mimarlık örgütleri ile kurumsal ilişkilerini sürdürmekte ve ulusal ölçekte yapmış olduğu çalışmaları dünya mimarlarıyla paylaşmaktadır.
TMMOB Mimarlar Odası, UIA´nın (Uluslararası Mimarlar Birliği) üyesidir, ACE`nin (Avrupa Mimarlar Konseyi) gözlemci üyesidir ve ACE´nin bütün toplantılarına ve çalışmalarına katılmaktadır.
1999 yılında Pekin´de UIA Kongresinde yapılan oylama sonucunda UIA 2005 Kongresi’nin İSTANBUL´da yapılmasına karar verilmiştir. 2005 yılında dünya mimarları İstanbul´da buluşmak için yoğun bir çalışma içerisindedir.
2002 yılında Berlin´de yapılan UIA Kongresi´ne katılan Türkiye mimarlarının 2005 için öngördüğü tema “Dünyamızın Kentleri; MimarlıkLARın Pazaryeri“ dir.
Türkiye mimarları UIA/ 2005/İstanbul´da DÜNYA MİMARLARI ile buluşmaktan FARKLI KÜLTÜRLERE ev sahipliği yapmaktan, bu buluşmanın MİMARLIK ortamına dostluk ve barışa olacak olan katkısından dolayı şimdiden büyük heyecan duymaktadır.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 1990 yılında Alman Kültür Merkezi ile birlikte “Koruyucu Kent Yenilemesi ve Yerel Yönetimler” konulu bir etkinlik düzenlemiştir. Bu etkinlikte “Berlin Kreuzberg proje” çalışması ve “Ankara Kalesi Koruma ve Geliştirme İmar Planı” projesi ele alınmıştır.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi,1990 yılından bu yana mimarlık ve sanat konularında, Ankara Alman Kültür Merkezi ile çağdaş ve geleneksel Türk/Alman Mimarlığı üzerine bir çok calışmayı birlikte gerçekleştirmiştir.
11 Nisan 2004 tarihinde ANKARA`da düzenlenen 9.ULUSAL MİMARLIK ÖDÜLLERİ ve SERGİSİ töreninde Alman Kültür Merkezi`ne Mimarlığa katkı dalında TMMOB Mimarlar Odası`nın ÖZEL ÖDÜLÜ verilmiştir.
Bugün sizlerle birlikte dostça paylaştığımız bu anlamlı buluşma ve kültürel işbirliğinin daha da güçlenerek devam edeceğine olan inancımla; Mimarlar Odası adına, bu buluşmada büyük katkısı ve emeği geçen, katılımları ile bizleri onurlandıran;
Arnsberg Bölge Valisi sayın Bayan Drewke´ye
Sayın Başkonsolos’um Akarçay´a
Hagen Büyükkent Belediye Başkan’ı sayın Bay HORN´a
Hagen Belediye Baskanı sayın Bay Dücker´e
Hagen Şehri Avrupa Birliği Resmi Sorumlusu Bayan Blania`ya
RAA Daire Başkanı Sayın Bay Vollmer’e
Bu serginin hazırlanması ve organizasyonunda Mimarlar Odası adına hareket eden değerli meslektaşım mimar Mesut Tanyel, Sunay Ererer’e, sevgili kardeşim Cemal Sarıkaya’ya ve tüm katılımcılara yürekten TEŞEKKÜRLERİMİ sunarım:
Ali Ulusoy
Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı