ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
Bilirkişilik Temel Eğitimi
ONLINE İŞL.
25 Mayıs 2022

Gezi davası hukuk katline karşı başlatılan Adalet Nöbeti’ni  1500 kişi ziyaret etti,100’ü aşkın örgüt nöbet tuttu

Meslek Odaları: Ülke yönetilemez hale geldi, adalet sağlanana kadar Adalet Nöbetimiz devam edecek

TMMOB ve bağlı odalarının Gezi Davası kararına karşı başlattığı Adalet nöbeti 1. ayını doldurdu. Meslek odaları, toplumu susturma operasyonuna karşı sesini yükseltenlerin adresine dönüşen Adalet Nöbeti’ne ilişkin Mimarlar Odası’nda basın açıklaması yaptı.

Basın açıklamasına Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Mimarlar Odası Ankara Şube Başkan Yardımcısı Ali Atakan, Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Nihal Evirgen, Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyeleri Muteber Osmanpaşaoğlu, Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tores Dinçöz, Mimarlık Vakfı Başkan Yardımcısı Leman Ardoğan, Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Ayhan Erdoğan, Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Sekreteri Ömer Dursunüstün, TMMOB Ankara İKK Sekreteri Özgür Topçu, Makine Mühendisleri Odası Ankara Şube Sekreteri Seyit Ali Korkmaz, Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Başkan Yardımcısı Rümeysa Karataş, Gıda Mühendisleri Odası Ankara Şubesi Sekreteri Esef Özat katıldı.

Mimarlar odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, sürece ilişkin bilgilendirme yaparak şunları söyledi:

“25 Nisan Gezi Davası’nda hukuksuz tutuklamaların hemen ertesi günü başlayan Adalet Nöbetimiz bugün birinci ayını doldurmuş durumda, iki kez beraat etmiş arkadaşlarımız 25 Nisan’da 18’er yıl hapis cezası ile tutuklandılar. Silivri ve Bakırköy cezaevinde şu anda özgürlüklerinden mahrum bırakılmış durumdalar. Gezi bu ülkede tek adam rejimine karşı kentine, doğasına, yaşam alanlarına sahip çıkan insanların bütün bu baskıcı ortamlarla yaşam alanlarımızı şekillendirmeye çalışan iradeye karşı çıkışıydı ve hepimiz oradaydık. Bir iktidarı ortadan kaldırma teşebbüsü değil anayasanın bize verdiği protesto ve gösteri hakları çerçevesinde kendi ülkemizin değerlerine, Cumhuriyetin bize emanet ettiği kamusal alanlara ve mekanlara sahip çıkma kararlılığıydı. Bugün içerde olan arkadaşlarımız TMMOB’un doğasını, çevresini koruyan yaklaşımlarına karşı toplumsal muhalefet üzerinden bir susturma operasyonunun esirleri olarak içerde tutuluyorlar. Bugün Adalet Nöbetinin 30. günündeyiz. TMMOB’a bağlı meslek örgütlerinin başlattığı Mimarlar Odası ve Şehir Plancıları Odası’nın sekretaryasını sürdürdüğü Adalet Nöbeti’nin 30. gününde adalet isteyen sadece biz değiliz, aslında her kesimin adalete olan açlığı ve ihtiyacı ortaya çıkmış durumda.”

Gezi’nin yıldönümünde herkesi Adalet Nöbeti’ne bekliyoruz

Candan, “Ankara’daki Adalet Nöbetimizi 1500 kişi ziyaret etti, 100’ü aşkın örgüt burada nöbet tuttu ve giderek bu talep artıyor. Bu, aslında ülkenin yönetilemez hale geldiğini adalete olan açlığın da toplumsallaştığını gösteriyor. Meslek odaları olarak bu Adalet Nöbeti’nin tüm kentlerde yaygınlaşması için geçtiğimiz hafta TMMOB yönetim kurulu illeri dolaşarak basın açıklaması yaptı ve bunu yaygınlaştırmaya çalışıyorlar. Adalet nöbetlerine devam edeceğiz, bulunduğumuz her yerde yaygınlaştırmaya çalışacağız, arkadaşlarımız içerden çıkana, özgürlüklerine sahip olana kadar bir kez daha burada ifade etmek isteriz. 31 Mayıs Gezi’nin yıldönümü. 31 Mayıs’ta  Gezi’nin 9. Yıldönümünde bütün örgütleri, bütün halkımızı Mimarlar Odası’nda devam eden Adalet Nöbeti’ni birlikte tutmaya davet ediyoruz” diye konuştu.

Candan, “1 Haziran’da saat 11’de de Güvenpark’ta Ethem Sarısülük’ün vurulduğu yerde Ethem Sarısülük’ü anacağız. Gezi’nin ruhu, isyanın ruhu aynı zamanda. Kentsel ve toplumsal muhalefetin yükseltilmesi ve haksızlığa karşı durmanın ruhudur. Onun için Gezi her yerde, o yüzden de iktidarın korkulu rüyası. Hiç kimse konuşmasın, bu ülkenin her karış toprağı satılsın, yeşil alanları yapılaşmaya açılsın istiyorlar. Bunlara karşı çıkan insanları da özgürlüklerinden mahrum bırakıyorlar. Arkadaşlarımızın yanındayız onlar içerden çıkana kadar Adalet Nöbetlerimiz devam edecek” diyerek sözlerini sürdürdü.

Arkadaşlarımızı dört duvar arasından almak için mücadeleyi büyüteceğiz

Şehir Plancıları Odası Genel Sekreteri Ayhan Erdoğan ise şunları söyledi:

“Arkadaşlarımızın herhangi bir delile dayanmadan hukuksuz bir şekilde savunmaları alınmadan tutsak edilmesinin üzerinden 30 gün geçti. Biz de hemen ertesi gün TMMOB ve bağlı odalar olarak Adalet Nöbeti’ni başlattık, 30 gündür Adalet Nöbetlerini sürdürmeye devam ediyoruz. Başlangıcından itibaren bu tutuklama kararını iktidar açısından bir meydan okuma olarak görüyoruz. Bu kararın  mahkeme yapısını hatırlatalım. Kendi partisinden milletvekili aday adayı olmuş bir hakim, o kadar yetenekli ki milletvekili adayı bile yapmamışlar. Kent hakkı, çevre koruma ve kamusal yarar üzerinde bir araya gelmiş milyonlarca insanın nezdinde böyle bir mahkeme yapısıyla arkadaşlarımızı tutukladılar. Bu, AKP açısından büyük bir cüret göstergesidir. ‘Ben artık o kadar pervasız şekilde bunu yapıyorum ki ülke tarihi açısından muhalefet açısından en görkemli direnişinizin nezdinde arkadaşlarınızı bu tür mahkeme yapısıyla içeri alıyorum’  demektedirler. Toplumsal muhalefet güçleri olarak aynı cürette aynı cesarette buna karşılık vermemiz sorumluluktur. İlk günden itibaren bunu yerine getirmeye çalışıyoruz. Onlar içerde olduğu sürece mücadeleyi büyütme sorumluluğumuz var. Adalet Nöbetlerini büyütmeye devam edeceğiz. Demokratik Kitle örgütleriyle, emek güçleriyle bu süreci büyütmeye çoğaltmaya devam edeceğiz, elimizden geldiğince bu meydan okumaya karşı en etkili cevabı vermeye çalışacağız. Arkadaşlarımızı en kısa süre içinde dört duvar arasından almak için elimizden geleni sonuna kadar yapmaya devam edeceğiz.

TMMOB bünyesinde yapılan eylemlerimiz kardeş örgütlerle halka halka devam edecek

Mimarlar Odası Genel Sekreteri Tores Dinçöz ise şu değerlendirmeyi yaptı:

“Ülkede yönetilememe problemi var bunu her alanda görüyoruz ekonomik alanda çevre hareketlerinde de bütün alanlarda görüyoruz. Tabi bu yönetilememe durumu hakka, hukuka, adalete de yansıyor. Dolayısıyla haksız, uydurma bahanelerle bu tutukluluk devam ederken ilk defa yargılanan ve karar verilen bir noktada değiliz. Bundan önce de iki defa aynı suçlardan arkadaşlarımız yargılandı. Hepsinde de beraat etti. Üçüncüsünde de kıymetlendirme denilen uydurma nedenlerle bu süreç başlatıldı. Buradaki adaletsizlikte arkadaşlarımız 18’er yıl hapis cezası aldı. Bir hakim, burada suç yok, delil yok dolayısıyla beraat istenmeli derken karar vericiler davanın kararını daha önceden verdiği için diğer iki hakim arkadaş 18’er yıl hapis cezası verdi. Bu karar, yönetilememe durumunun hukuk ve adalet alanına yansımasıdır. Bu karara karşı direneceğiz. Bu konuda haklıyız, arkadaşlarımız oradan beraatla çıkacaklar. TMMOB bünyesinde yapılan eylemlerimiz kardeş örgütlerle halka halka büyümeye devam edecek. Arkadaşlarımız özgürlüğüne kavuşana kadar Adalet Nöbetlerimiz sürecek. Çorlu davasının avukatlarından olan Can Atalay arkadaşımızın bugün davaya katılımı da engellenmiştir, bu hasarın, adaletsizliğin onarılması gerekiyor.

Geziye, ülkemize, emeğimize sahip çıkacağız

TMMOB Ankara İKK Sekreteri Özgür Topçu da şunları kaydetti:

“TMMOB ve bağlı odalarının başlatmış olduğu Adalet Nöbeti’nin birinci ayındayız. Gezi, bu ülkenin en onurlu, en haklı halk direnişidir. Sadece ülkemizde değil, tüm dünyada yer edinmiş bir direniştir. Bu direniş meşrudur, direnişin içinde bulunan herkes suçsuzdur. Bu direnişin içinde bulunduğu için tutuklanan arkadaşlarımıza yapılan haksızlığı duyurmak için direnişimizi sürdürüyoruz. TMMOB geçtiğimiz hafta bir danışma kurulu yaptı. Danışma Kurulunun gündemi de Gezi direnişiydi. ‘Geziye, emeğimize, mesleğimize sahip çıkıyoruz’ adıyla başlattığımız kampanyamızla ülkenin dört bir yanında kitlesel basın açıklamaları yaparak Gezi Direnişinin haklılığının, arkadaşlarımızın haksız, hukuksuz bir biçimde tutuklandığının altını çizdik ve sesimizi yükselttik. Bu çığlıkla da genel kurula gidiyoruz. Yarın TMMOB’un genel kurulu başlayacak. Genel kurulumuzun da en önemli gündemlerinden birisi Gezi direnişi olacak, bu karanlık odaktan arkadaşlarımızı geri alana kadar direnişimizi ve nöbetlerimizi sürdüreceğiz, mücadeleyi bırakmayacağız. Elbette bu mücadelenin sonunda direnenler kazanacak, AKP-MHP faşist iktidarı da kaybedecek.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ankara Bölge Temsilcisi Tayfun Görgün de, mücadelede kararlı olduklarını vurgulayarak adalet nöbetlerinin yaygınlaşması gerektiğini belirtti.

Görgün, “Gezi’de olan herkes ülkemizin her yerinde karşı çıktı bunun için bizi hedef aldılar. Bu büyük haksızlığı gidereceğiz, ülkemizi onlardan geri alacağız” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Basın Birimi
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 30.04.2024 - 16:37:43