Mimarların açtığı dava sonucu Ordu’da telif hakkı kazanımı
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, mimarların telif haklarını korumak için mücadeleyi sürdürüyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, meslektaşlarının telif haklarının korunması için dava açmaya ediyor. Bu süreçte yargıdan önemli kazanımlar elde ediliyor.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ordu’da, mimarın telif yok sayan Dolunay, Konakbaşı ve Kurtuluş Anaokulları ile Ordu ili, Ünye ilçesi Kaledere Anaokulu Projesi için Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca düzenlenen ve 07.01.2021 tarihinde ihaleye konu edinen hizmet alımı hakkındaki 2020 yılı Teknik Şartnamesi'ni yargıya taşımıştı.
Ordu 2. İdare Mahkemesi ise, dava konusu işlemin teknik şartnamede yer verilen düzenlemeler ile telif hakkının (muvafakatname) manevi haklara ilişkin kısmını iptal etti.
Konuya ilişkin açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, ”Mimarın ürettiği eserine ilişkin telif hakkının korunması olmazsa olmazlarımızdandır. Telif haklarının ortadan kaldırılmaya çalışıldığı bir süreçte, Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa aykırı şekilde uygulanan örnek olaylarla ilgili emsal oluşturacak davalar açıyoruz. Yargı da haklılığımızı verdiği kararlarla ortaya koyuyor” dedi.
Meslektaşlarımızın telif haklarını korumaya devam edeceğiz
Candan, sözlerine şöyle devam etti:
“Ordu ili, Fatsa ilçesi Dolunay, Konakbaşı ve Kurtuluş Anaokulları ile Ordu ili, Ünye ilçesi Kaledere Anaokulu Projesi için Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca düzenlenen ve 07.01.2021 tarihinde ihaleye konu edinen hizmet alımı hakkındaki 2020 yılı Teknik Şartnamesi'nin 2. Maddesinde yer alan, ‘5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun müelliflik ve sahiplik hakları T.C. Ordu Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından kullanılmasına muvafakat vermiş olup, proje uygulamasından dolayı telif talebinde bulunulamaz. Yaptırılan ihale, proje yaptırılması ve her türlü hakkın satın alınmasıdır. Bu nedenle 'idare' dilediği sayıda, şekilde, yerde ve zamanda gerektiğinde proje bütünlüğü dahil tüm değişiklikleri yapmak suretiyle bu projeleri uygulama ve uygulatma yetkisine sahiptir’ ifadeleri, yine 3. maddesi 7. bendinin ‘Bu nedenle idare dilediği sayıda, şekilde, yerde ve zamanda gerektiğinde proje bütünlüğü dahil tüm değişiklikleri yapmak suretiyle bu projeleri uygulama yetkisine sahiptir. Bu safhada ekte verilen örnekteki gibi hazırlanan muvafakatname veya muvafakatnameler noter onaylı getirilecektir' şeklindeki ifadelerle mimarın telif hakkı yok sayılmıştır. Söz konusu şartnameyi yargıya taşıdık ve yargı haklılığımızı bir kez daha tescil etti. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak meslektaşlarımızın telif haklarını korumaya devam edeceğiz”
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Basın Birimi