Mimarlar’dan Kobani açıklaması

Mimarlar Odası Uluslararası kamuoyunu Kobani’deki  insanlık suçunu son vermek için harekete geçmeye çağırdı.

Mimarlar Odası Genel Merkezi yaptığı basın açıklamasıyla Kobani’de yaşananların insanlık suçu olduğunu belirterek uluslararası kamuoyunu harekete geçmeye çağırdı. Yapılan açıklamada, “ Kobani’de yaşanan insanlık ve savaş suçunu kınıyoruz” ifadelerine yer verildi.  Açıklamada ayrıca, “ Kobani Kantonu’nda yaklaşık yirmi beş gündür devam eden ve giderek şiddetlenen; çok sayıda insanın ölmesine ve yaralanmasına neden olan, insanların sağlıklı ve güvenlikli yaşama hakkını gasp eden saldırıları artan bir kaygıyla izlemekteyiz. Cenevre Sözleşmesi uyarınca; kendilerini çatışma ve/veya işgal altında bulan tüm masum siviller, ayrım gözetilmeksizin, korunmalıdır. Her devlet barış hakkini korumak ve bu hakkin uygulanmasını sağlamakla yükümlüdür. Oysa yakin dönemde Afganistan, Irak, Suriye, Lübnan, Libya ve Gazze’nin ardından son olarak Kobani’de yaşanan katliamlar bölge ülkelerinde ve küresel ölçekte sivilleri tehdit etmektedir” denildi.

Uluslarası kamuoyuna çağrı yapılan açıklamada “sivillerin korunması için uluslararası kamuoyu harekete geçmeli” denilerek, “ Uygarlıkların ve farklı inançların beşiği olan; ortak birikim ve zenginlikleri geleceğe taşıyan Orta Doğu coğrafyasında ve bölgemizde mezhepçi ve ırkçı şiddetin biran önce durdurularak barışın sağlanması yaşamsal bir önem taşımaktadır. Herhangi bir bölgenin etnik olarak temizlenmesi, kültürel ya da dini değerlere bağlı olarak ayrımcı düzenlemelere dayalı uygulamalar yapılması kabul edilemez. Mimarlık evrensel değerleri bağlamında insancıldır, yaşam hakkına saygılı ve barıştan yanadır. Bizler, en temel insan hakkı olan sağlıklı ve güvenlikli bir çevrede yaşama hakkını ödünsüz savunmaktayız. Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada yaşanan çatışma ve savaşlar; barışçıl çözümlere yönelik çabaların artırılması, kültürel ve sosyal değerlerin korunması yoluyla sonlandırılabilir. Bu bağlamda, Mimarlar Odası olarak, uluslararası kamuoyunu Kobani’de yaşayan sivil halkın korunması için acilen harekete geçmeye çağırıyor; uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olan saldırıları kınıyoruz” açıklaması yapıldı.

Son Güncelleme : 10.08.2020 - 21:53:24