ODA ÇALIŞMALAR KENT GÜNDEMI MESLEKI UYGULAMA YAYIN ÜYELER EĞITIMLER
ONLINE İŞL.
29 Ocak 2015

“Hukuku dolanmaya hazırlanıyor”

Mimarlar Ulus tarihi kent merkezi’ne ilişkin dava süreçlerini değerlendirirken, “ Plan değişiklikleri” ile hukukun dolanıldığına dikkat çekti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi yöneticileri Ulus’ta hergelen meydanındaki cami ve ulusun tarihi yapısını değerlendirdi. Ulus dava süreçleri hakkında bilgilendirme yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Ulus’ta İller Bankası yanındaki Hergelen meydanına yapılan cami projesini onaylayan kurul kararını yargıya taşımıştık. Ankara 2.İdare mahkemesi davayı usulden reddetmiş, esasa girmemişti, bu kararı temyiz ettik. Danıştay usulden red kararını hukuka aykırı buldu,  Danıştay böylelikle davanın esastan görülmesine karar vermiş oldu. Mahkeme Ulusta gençlik parki karşısına yapılan caminin inşaatını esastan inceleyecek. Ancak camii nerdeyse bitti bitecek hukuk sureci devam ederken  hızlı işlemiyor.  Ulus bölgesinde yürüme mesafesinde yeterince camii varken  bu caminin yapılması kent merkezlerinin kimliğinin değiştirilmek istenmesinin bir ürünü. Her yerde olduğu gibi Ulus Tarihi kent merkezinde keyfiyete varan bir süreç işlemektedir. Bilim ve akılla hayat bulan bir proje yok. Nefretle öfkeyle ben bilirimcilik ile sürdürülen bir  yöneticilikle karşı karşıyayız. Mahkeme kararı açıklanır açıklanmaz, Melih Gökçek mahkeme kararını uygulamamak için hukuku arkadan dolanarak plan değişikliği yapacağını alenen söylüyor. Sonra da iftira atıyorlar diye feryat ediyor. Bilimi ve aklı kullanan herkes  bu işlerin böyle olmayacağını bilir. Ulus tarihi kent merkezi kimsenin kaprislerini çekecek bir alan değildir. Yöneticiler aklına eseni yapamaz ” İfadelerini kullandı.

“Hukuksuzluğun efendileri çoğalmaya başlarsa kıyamet kopar”

Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus’ta yaptığı planları ve plan değişikliklerini eleştiren Candan , “Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in keyfi planlarıyla Ulusun talan edilmesine içeriğinin boşaltılmasına kimliksizleştirilmesine izin vermeyeceğiz. Ulus hepimiz için çok değerli bir mekan kültürlerin dönemlerin katmanların bir araya geldiği önemli simgesel mekanlardan.Bir yanda roma donemi bir yanda Cumhuriyetin nadide mekansal eserleri Ulus bu değerleriyle dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çekebilirdi. Lakin yöneticilerin gazabına uğradı . Yeteneksiz ve kültürsüz yöneticilerin elinde tarumar olmaya başladı. Ulus’un talanı ve kimliksizleştirilmesi Ulus’un kimliksizleştirilmesi değerlerimizin yok edilmesidir. Ulusta yürütmeyi durdurma kararları var.Plan değişikliği yapacağım demek Mahkeme tarafından verilmiş kararı tanımıyorum demektir. Atatürk Orman Çiftliği’nde Ankapark’ta da yapılan ayni şeydir. Hukuksuzluğun efendileri  çoğalmaya baslarsa kıyamet kopar” dedi.

“Acemi marangozun talaşı tahtasından çok olur”

Melih Gökçek’in Mimarlar Odası yüzde 1 trilyon dava açacak sözüne gönderme yapan Candan, “Atatürk Orman Çiftliği olsun, ankapark  olsun, Ulus olsun hukuku arkadan dolanmak isteyen hukuksuz bir yönetici ile karşılaşmaktayız. Artık Ankara’nın başında tuz kokmuştur. Mahkeme kararları ile dalga geçilen bir ortamdayız. Oysa bütün bu süreçler akılla yönetilseydi bilimin ışığında projeler geliştirilseydi bugün Ankara bambaşka bir yer olurdu. Ankara Büyükşehir Belediyesinin bu akıl dışı uygulamaları ile batık projeler kenti olmaya başlayacak. Bunun da müsebbibi  belli. ankaparkın yanlış yerde yapıldığını kabul etmiyor, demir kafeste de öyle , Samanyolu’nda da  öyle, gökkuşağında öyle. Artık bunların yanlış uygulamalar olduğunu ve yanlış hesabın Bağdat’tan döneceğini yakınlarından birisi ona anlatmalı. Öfkeyle üslupsuz konuşmalarla kent yönetilmez. Ankara’yı yoksunlaştıran bu sevgisizlik halidir. Batık fikirlerin batık projelerin cehennemi haline getiren bu iş bilmezlik halidir. Belediye başkanı hukuka çelme takmaya çabalamaktan vazgeçmeli, tıpkı gökkuşağı gibi tıpkı demir kafes gibi, ankaparkın batık bir fikir olduğunu kabul etmeli;  acemi marangozun talaşı tahtasından çok olurmuş misali. Ankara’yı rahat bırakmalı. Ulus’ta yeni proje geçirerek aynı hukuksuzluğu devam ettirecekmiş. Bir ders alın ben nerde yanlış yaptım diyin.  Yüzde 1 trilyon ulusun mahvedilmesine izin veremeyiz. Yüzde 1 trilyon hukuku dolananlara karşı gereğini yapacağız. Bu nedenle hiç şüphe duymasınlar davamız yolda. Ulus’un mahvedilmesine göz yummayacağız” Şeklinde konuştu.

Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org
Son Güncelleme : 28.03.2024 - 09:42:48