30 Aralık 2014

Mimarlar unvanını geri aldı

Diplomalarda “Mimar” ünvanı Yazılmamasına Danıştay’dan geri döndü

Yükseköğretim Genel Kurulu mühedislik bölümü haricindeki mezunlar için diplomalarında unvan yazılmaması kararı almıştı. Mimarlar Odası, konuyu yargıya taşımıştı.

Mimarlar Odası Mühendislik ve Mimarlık Hakkında Kanun’a aykırı olduğu ve meslek mensuplarının mesleki unvan ve haklarında kayıplara neden olduğu gerekçesiyle Yükseköğretim Genel Kurul kararına dava açmıştı. Karar Danıştay’dan geri döndü. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan: “ Genel Merkezimin açtığı dava sonucunda, mimar meslektaşlarımız unvanları geri aldı. Unvanlarımız hukuk mücadelesiyle geri alındı. Yaşam alanlarımızı da hukuk mücadelemizle geri alacağız. ” şeklinde konuştu.

Candan, ayrıca; Yükseköğretim Genel Kurulu’nun kararı nedeniyle bazı mezunların diploma unvanlarında, mimar unvanı yerine,  “mimarlık eğitimi almıştır “ ibaresinin haksızlık olduğuna dikkat çekerek kararın sevindirici olduğunu vurguladı.

Yükseköğretim Genel Kurulu 17.04.2014 gün ve 559 sayılı kararının mahkemeye taşınması sonucu; Mahkeme, dosya incelemesinde; Avrupa Birliği uyum çalışmaları ile gelişmiş ülkelerde düzenlenen diplomalara paralellik sağlamak amacıyla Yükseköğretim Genel Kurulunca alınan kararın; 3458 Sayılı Kanun’da yer alan “yüksek mimar” ve “mimar” unvanlarının diplomalara derç olunacağı kuralı dikkate alınmaksızın verildiği ve hukuka aykırı olduğu; uygulanması halinde telafisi güç ve imkânsız zararların doğacağını belirtti.

Son Güncelleme : 12.12.2019 - 09:25:17