04 Temmuz 2014

Kentsel uygulama eleştirisi dava konusu

Mersin Üniversitesi’nde öğretim üyesi olan Ali Ekber Doğan Tarsus’ta yapılan uygulamalarda Belediye için “Tarihin üstünü örtüp inşaat yapımı engelini kaldırdı” ifadelerinden kaynaklı 2 yıl hapis talebiyle dava açıldı. Meslek Odaları kentsel uygulama eleştirisinin yargıya taşınmasına tepkili.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı kazanan önceden Tarsus Belediye Başkanlığı’nı yürüten MHP'li Burhanettin Kocamaz, Ali Ekber Doğan’ın eleştirilerine “hakaret” iddiasıyla bulunduğu suç duyurusunda dava açıldı. Kent çalışmaları yürüten bir akademisyenin yerel yönetim eleştirisi nedeniyle yargılanmasına meslek odalarından tepki geldi.

"Eleştiriye tahammülünüz yoksa  kent yöneticisi olmayın”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “ Ali Ekber Doğan için şunları söyledi:  “Ali Ekber Doğan Mimarlar Odası Ankara Şubesi çalışmalarında işbirliği içerisinde  olduğumuz değerli  bir akademisyendir. Yerel yönetimler üzerine çalışma yürüten bir akademisyenin yerel yönetimlerin yanlış uygulamalarına yönelik değerlendirmelerde bulunmasından daha doğal ne olabilir ki?  Kocamazlar inşaat şirketinin de  sahibi olan Burhanettin Kocamaz için, “Tarsus’ta şehir merkezinin neredeyse tamamında her inşaat kepçesiyle Roma kalıntıları fışkırırken, belediye bir şekilde bunun üstünü örtmeye çalışarak, inşaatların önündeki engelleri kaldırdı” ya da “tarihin üstünü örttü inşaat başlattılar” gibi ifadeleri bilim insanın yapılanı anlatmasından başka bir şey değildir. Kent çalışmaları yürüten akademisyenler, meslek odaları  Belediye Başkanlarının  yaptığı yanlış uygulamalarının eleştirileri yargıya taşınıyorsa,  tuz kokmuş demektir. Bu tür yöneticiler kendilerini derebeyimi sanıyorlar. Ortaçağda mı yaşıyoruz" dedi. Candan  "Burhanettin Kocamaz’ın inşaat şirketleri ile ilgisi varken, yerel yönetimler üzerine çalışan bir akademisyen hakkında suç duyurusunda bulunması bile yerel yöneticiye yakışmayan bir tavırdır. Kentsel uygulamalarda hukuk tanımazlığın ayyuka çıktığı ülkemizde, tüm soruşturma süreçleri atlanarak , kentsel uygulamalar üzerine yapılmış bir eleştirinin yargıya taşınması manidardır. Burhanettin Kocamaz’ı tahammülsüz tavrından dolayı kınıyoruz. Eleştiriye tahammülünüz yoksa  kent yöneticisi olmayın, yada eleştiriye ortam hazırlayacak tavırlarda bulunmayın “ şeklinde konuştu.

Son Güncelleme : 12.12.2019 - 09:25:17