20 Mart 2014

Milli Parklar tehdit altında

Milli parklar yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. 18 Mart’ta resmi gazetede yayımlanan Milli Parklar Yönetmeliğinde değişiklik öngören yeni yönetmelikle birlikte Milli Parklar yapılaşmaya açılabilecek. Milli Parklar’ın yapılaşmaya açacak olan yönetmeliğe Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan sert tepki gösterdi. Candan, “Ankara’da tüm kentlerimiz tehdit altında bu tehdit talan tehdidir, bu yönetmelik talan yönetmeliğidir.  Ankara’da  Soğuksu Millî Parkı , Tunceli’de Munzur Vadisi Milli Parkı’nı,  Antalya’da Köprülü Kanyon Milli Parkı’nı kamu yararı diyerek yapılaşmaya mı açacaklar? Bu kabul edilemez.  Türkiye’deki tüm milli parklar rant tehdidi altındadır. Milli parklar içerisinde yapılaşmalar, enerji nakil hatları, hesler görebileceğimiz anlamına gelen bu yönetmelik açıkça talandır. Gelişme planı milli parkların esasını belirlemekte, yönetmelikte  gelişme planı gelişme şartı aranmaması Milli Parklar Kanununa da aykırı. Ankara’daki soğuksu parkı soyu tükenmekte olan nadir kuş türü üretim alanı ve doğal yaşam alanıdır. Kamu yararı açısından vazgeçilmez olan tek şey zaten sayıca az olan  Milli Parklarımızdır. Milli park yapılaşması için yönetmeliğe bir de ‘kamu yararı açısından vazgeçilmez’ ibaresi eklenmiş. İktidar park tanımıyor, mili park tanımıyor, tabiatı tanımıyor açıkçası rantta sınır tanımıyor. HES şirketlerine Milli Parklarımızı idare güvencesi ile mi satacaklar? ” şeklinde konuştu.

Resmi gazetede yayımlanan yeni yönetmelikte Milli Parklar’a ilişkin ; “Ancak; içme suyu temini açısından yapımı aciliyet gösteren ve kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk arzeden tesisler için uzun devreli gelişme planı/gelişme planı şartı aranmaz. İlgili kurumların görüşleri alındıktan sonra yapılan bu tesisler uzun devreli gelişme planlarına/gelişme planlarına işlenir” ifadeleri yer alıyor.

Son Güncelleme : 19.11.2019 - 16:26:09