05 Temmuz 2012

Uluslararası Mimarlık Örgütleri’nden Abdullah Gül’e mektup

Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, meslek alanlarına yönelik saldırıların dünya kamuoyunda da tepki çektiğini belirterek Cumhurbaşkanlığı’na yazı gönderen uluslararası mimarlık örgütlerine dikkat çekti.

Mimarlar Odası bugün yaptığı basın açıklaması ile “otokratik-rantçı” bir anlayış doğrultusunda meslek alanı ve örgütlenmelerine yönelik iktidarın çağdışı müdahalelerine karşılık uluslararası mimarlık örgütlerinin uyarılarının arttığını belirtti. Mimarların haklarının gasp edilmesi konusunda atılan adımların ulusal olduğu kadar uluslararası meslek örgütlerinde de tepkiyle karşılandığını dile getiren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhçu, Uluslararası Mimarlar Birliği (UIA) Başkanı Albert Dubler, Avrupa Mimarlar Konseyi (ACE) Başkanı Selma Harrington, Akdeniz Mimarlar Birliği (UMAR) Başkanı Andre Bekhazi, Almanya Federal Mimarlar Odası Başkanı Sigurd Trommer tarafından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e ve bilgi için Başbakan R.Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik bakanı Erdoğan Bayraktar ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’a yazı gönderildiğini açıkladı.

Anayasaya açıkça aykırı olan KHK’ler marifetiyle yetkilerin merkezde toplanması sağlanarak, kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ve TOKİ’ye sınırsız yetkiler verildiğini hatırlatan Muhçu, şunları söyledi:

“Yağma politikalarını gerçekleştirmek için 4 Temmuz 2011 tarihinde çıkarılan 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulan TC Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, engel olarak görülen “kamu ve toplum yararına” çalışan Meslek Odalarının "özerk ve kamusal kimliğini” yok sayan düzenlemeler hukuka ve demokrasiye aykırı bir şekilde yürürlüğe getirildi”

Meslek Odalarına karşı iktidar ve kimi çevrelerin, “işlevsizleştirme, sindirme ve tasfiye" çabalarının sistematik biçimde sürdürüldüğüne, bu uygulamalarla sahte mimarlık’ın önünün de açılmakta olduğuna  vurgu yapan Muhçu, “Mimarlar Odası olarak  “kamu ve toplum yararı” temelinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Rant amaçlı Kentsel Dönüşüm”

Muhçu “On yıla yakın bir süredir AKP hükümeti tarafından Kentsel Dönüşüm” adı altında “doğa ve tarih yağması” niteliğinde ve “rant” amaçlı yatırım kararları kentlerimizi afetlere daha açık hale getirdi” şeklinde tepki gösterirken, gösterdikleri duyarlılıktan ve dayanışmadan dolayı uluslararası örgütlere teşekkürlerini iletti.

Son Güncelleme : 25.06.2019 - 23:08:47