16 Nisan 2012

AKP’ye bir uyarı da mimarlardan geldi

Türkiye’nin dört bir yanından Ankara’ya gelen mimarlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yürüdü.

Üst üste çıkarttığı yasa ve yönetmeliklerle, Meslek Odalarının altını boşaltmaya çalışan AKP’ye mimarlar da “dur” dedi. AKP’nin Mimarı Olmayacağız sloganlarıyla, İllerden gelen mimarlar Ankara’da Güvenpark’ta buluşarak AKP’nin kentleri rant alanına çevirmesini, protesto etti. Sayıları bini geçen mimarlar, Güvenpark’tan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na doğru yürüyüşe geçti, Bakanlık önünde basın açıklaması yaparak “ Meslek Odalarına yönelik yok etme politikalarına karşı buradayız” “AKP elini Odamızdan Çek ” dediler.

Mimarlar KHK’ya isyan etti

AKP’nin gece yarısı kararnameleri ve beyana dayalı mimar, sahte mimarlık sürecinin önünü açan arka arkaya Bakanlıktan yayınlanan yönetmelikler, mimarları isyan ettirdi. “AKP elini Oda’mızdan Çek”  “ AKP’ye inat topluma hizmet”, “yaşam alanlarımızın daraltılmasına hayır” “meslek odalarının içeriğinin boşaltılmasına hayır” “tasarım özgürlüğümüzün kısıtlanmasına hayır”, “kentlerimizin pazarlanmasına hayır” sloganlarıyla mimarlar Ankara’da alanlara taleplerini taşıdılar.

Genel Kurul’dan eylem kararı çıktı

Eylem kararı Ankara’da Mimarlar Odası’nın 43. Olağan Genel Kurulu gerçekleştirilirken 1217 delegenin katılımıyla oy birliği ile Genel Kurul’dan çıktı. TMMOB Mimarlar Odası  Genel Kurulu 13-14 Nisan tarihlerinde delegeleriyle Ankara’da gerçekleştirdiği toplantısında, “iktidarın meslek odamıza yönelik hukuka açıkça aykırı olan, anti- demokratik baskı ve müdahalelerinin kınanması oy birliği ile karar altına alınmıştır” ifadesi yer aldı. Mimarlar Odası delegelerinin oy birliğiyle karar aldığı eylemliliğin basın açıklamasını, Genel Kurul Divan Başkanı Sabri Orcan okudu. Açıklamada, Siyasal iktidarın, Odaların demokratik ve mesleki haklarını kullanmasını engellemek için her yolu denemekte olduğu belirtilerek,  bunun nedeni “Meslek Odalarının, kentsel değerleri, kamusal varlıkları, doğal kaynakları, bin yıldır yaşanan mahalleleri, yerleşik kültürleri, sosyal dokuları, kamusal hakları ve demokrasiyi savunmalarıdır.” şeklinde ifade edildi. AKP’nin baskıcı politikalarına her yerde dur diyeceklerini dile getiren mimarlar “ Rantçı ve otokratik bir anlayışla KHK’lar ve yeni yönetmelik maddeleriyle, Meslek Odalarının “kamusal özerk” kimliklerini yok sayan ve bunlara karşı organize bir şekilde yürütülen işlevsizleştirme, yetkisizleştirme ve yok etme politikalarını şiddetle kınıyoruz” dedi. Mimarlar Odası 43. Dönem yönetim kurulu ve  organlarının seçileceği  yeni dönem, AKP’ye karşı eylemlerle başladı. Genel Kurul yeni dönemin eylemci bir dönem olması konusunda karar aldı.
Son Güncelleme : 12.12.2019 - 09:25:17