Üye Bilgileri.size uygun bölümden devam ediniz.sitemizdeki online işlemlerden yararlanabilmek için kayıt olup parolanızla giriş yapmanız gerekmektedir. |
1980 sonrası yeniden biçimlenen kentlerimiz, özelde başkentimiz Ankara, işte bu tür bir bakma biçimiyle yeniden tanımlanmalı, anlaşılmalı ve dahası sorgulanmalıdır. Kentin fiziğinde (biçiminde ve yapısında) meydana gelen sürekli metamorfik başkalaşım, ne doğaüstü güçlerin bir içsel oyunu, ne de doğal bir sürecin son-ürünüdür. Buna ek olarak, başkalaşan şey, salt fiziki değildir ve özü dönüşmeye zorlayarak, kentsel/toplumsal kimliği yeniden kurmaya ve durumları değiştirmeye çabalar.
“Minumum tecavüzlerle” özdeşleşen metamorfik başkalaşım, kısacası tarihseldir – siyasi bir içeriği, veçhesi ve temsiliyeti vardır. Eğer metamorfozlar siyasi oluşum ve bağlılıkları, süreç ve yöntemleri, iktidar savaşları ve bunlara takılı temsiliyetleri içeriyorsa, sözü edilen siyasetin çözümlenerek nedenselliğinin ortaya dökülmesi ve daha da ötesi bu nedenselliğin kaynaklarına müdahale edilmesi gerekir. Çünkü ne de olsa, “minimum tecavüzü” meşru kılarak Ankara’yı bir tür siyasa ile metamorfozlara iteleyen siyaset, kamusal yarardan çok, sermaye birikimini, bölüşümünü ve tüketimini ön plana alır; toplumcu olandan çok, bireyci tüketiciyi kutsar ve çıkarcı metamofozları göreve çağıran olanca sosyal mühendisliğini, tek yanlı bir siyasa ile meşrulaştırır.
Ankara, özelde son 10 yılını bir tür metamorfik başkalaşımlarla geçirmektedir; üstelik, “kaçınılmaz” olduğu söylemleriyle desteklenen süreç ve yöntemler, kamuoyunun “onayını” almaya yönelik her tür reel siyasetin araçlarını da harekete geçirmektedir. Mimarlık Haftası, işte bu sahteci kaçınılmazlık söyleminin üstüne gitmeyi ve sorgulamayı hedefler. Süregelecek tüm etkinlikler, salt metamorfozun doğru anlaşılmasını değil, biteviye metamorfozlaşan Ankara’nın, geçmiş başkalaşımları ve olası tüm başkalaşımlarını masaya yatırmayı planlar. Ancak, haftanın belki de en büyük amacı, metamorfozların salt doğal bir sürecin ötesinde olduğunun, bilincini oluşturmaktır.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi
Tweetle
Okunma Sayisi : 2682
|
Adres : Konur Sokak 4/3 06420 Yenişehir / Ankara • E-posta : info@mimarlarodasiankara.org Telefon : 0 312 4178665 • Faks : 0 312 4171804 • GSM Santral : 0 533 4777967 |
Son Güncelleme : 22.11.2024 - 14:01:56 Şu an 1 kişi online | Hukuki Şartlar ve Gizlilik Hakları |