50. Yıl Paneli

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesinin 50. yıldönümüne yönelik olarak Ankara Şubesi tarihinin Oda tarihi içindeki özgüllüklerini tesbit etmek ve sunmak amacıyla gerçekleştirilen tarih çalışmasında Şubenin geçmişini salt hikaye etmekle yetinmeyip anlamlı bir yöntemle araştırma konusu yapmak; bu yolla da örgütün bugününe ve geleceğine dair politikalarına ışık tutabilecek bilgi üretimine katkıda bulunmak hedeflenmiştir.

Söz konusu tarih çalışmalarının son bileşeni ise 23-24 Aralık 2005 tarihlerinde, TÜBİTAK Mustafa İnan Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen “50. Yıl Paneli”dir.  Panel 4 ana konunun konuğu 4 oturumdan oluşmuştur.

Ankara Şubesinin elli yıllık tarihi göstermiştir ki, içine doğduğu kurumsal, coğrafi ve ideolojik koşulların sonucu olarak Şube, yine Ankara’da bulunan Genel Merkezin gölgesinde kalmak bir yana, Odayı ve politikalarını yönlendirecek yaklaşımları ve kadroları üretebilmiştir. Bu çerçevede, 50. Yıl Panelinin ilk oturumunun teması “Ankara Şubesinin Tarihsel Rolü” olarak belirlenmiştir.

Yine Ankara Şubesinin ayırıcı bir özelliği, ulus-devletin başkentinde yer tutmuş olmasıdır. Bunun doğrudan sonucu ise, Şubenin, kuruluşundan itibaren kendisini gerek sivil gerekse kamu kuruluşlarından oluşan kurumsal bir ağın içinde bulmasıdır. Bu konuyu incelemeyi amaçlayan ikinci panel oturumu ise “Mimarlar Odasının 50 Yılına Dışarıdan Bakış” başlığıyla tasarlanmıştır.

Ankara kentinde konumlanmış kurumlarla ilişkileri yanında, Ankara Şubesi, ülke sathının büyük kısmında örgütü temsil etmiş, ve bundan öte, örgütlülüğün özellikle Anadolu sathına bir temsilcilikler ağı ile yayılmasında öncü rol oynamıştır. Gerek (bir kısmı daha sonra şubeleşecek) temsilciliklerin kurulması, gerekse Şubenin bu temsilciliklerle etkileşimleri “Bölge Merkezi Olarak Ankara Şubesi” başlıklı üçüncü oturumun konusu olmuştur.

Son olarak, gerek tüm bir örgüt olarak Mimarlar Odasının, gerekse meslek alanının, Şubenin 50. yılında (özellike Avrupa Birliğine uyum süreciyle) gündemde olan dönüşümleri “Mimarlar Odası ve Değişimin Dinamikleri” başlıklı son oturumda incelenmiştir.

Panelde yer alan tartışmaları, hem Mimarlar Odası üyelerinin örgütlerinin tarihiyle temasına, hem de Odanın ve Ankara Şubesinin tarihine yönelik araştırmalara katkıda bulunacağı umuduyla okuyucuların ilgisine sunuyoruz.

Son Güncelleme : 25.06.2019 - 23:08:47