“KENT DÜŞLERİ” 1

 

“ULUCANLAR MERKEZ KAPALI CEZAEVİ
DEĞERLENDİRME PROJESİ”

  

ULUSAL FİKİR YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

 

İÇİNDEKİLER
  • TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ ve ANKARA BAROSU AÇIKLAMASI
  • YARIŞMA ŞARTNAMESİ

YARIŞMAYA İLİŞKİN
TMMOB MİMARLAR ODASI  ANKARA ŞUBESİ  ve  ANKARA BAROSU AÇIKLAMASI

Kentlerde  yapı ve mekan kullanımlarına  yönelik,  devlet, hükümet ve yerel yönetimler politikalarının olmaması; yapıların ekonomik ömürlerini tamamlamadan ve işlevsel özelliklerini kaybetmeden kullanım değiştirmelerine ya da kent mekanlarının  kentsel dönüşüm adı altında rant amaçlı kullanılmalarına  neden olmaktadır.

Aynı politikasızlıktan kaynaklı, Ankara kentinde kullanılmayan, ancak, işlevsel ve ekonomik değeri olan mekanların ve yapıların yeniden işlevlendirilerek kente kazandırılmaları amacıyla, “Kent Düşleri” adı altında mimari fikir üretim sürecleri başlatılmıştır. Bu süreçlerin başlatılması hızla dönüştürülmeye ve başkalaştırılmaya çalıştırılan Ankara kenti için giderek daha fazla  önem kazanmaktadır. Geleceğin mimarlık ve kent  kültürünün yaratıcısı olan mimarlık lisans ve lisans üstü öğrencilerinin katılımı ve katkılarıyla kente dair fikirler üretilmesi ve dinamik  üretim süreçlerinin tanımlanması hızla dönüştürülmeye çalışılan kentte yapı ve mekan kullanımlarına ilişkin  başka bir yaklaşım sağlayacaktır.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Barosu geleceğin mimarlık kültürünün yaratıcısı olan mimarlık topluluğunun katılımıyla Kent Düşleri kapsamında İlk fikir yarışmasının temasını, “ Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi Değerlendirme Projesi” olarak belirlemiştir.

Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi’nin bazı bölümleri 1920’li yıllarda askeri depo olarak yapılmış, 1925 yılında bu depolar Cezaevine dönüştürülmüştür. Cezaevi işlevi son bulana dek  81 yıllık süreçte yapı ülke tarihini de yakından ilgilendiren olaylara, gazetecilerin yazarların,politikacıların ve aydınların yaşam kesitlerine  tanıklık etmiştir. Bu nedenle Cezaevini ve bulunduğu alanı kapsayan yarışma kent belleği oluşturulması ve demokrasi geleneğinin yaratılması açısından  özel bir önem taşımaktadır.

Yarışma, her mimarlık öğrencisinin yaşadığı kente dair kullanılmayan boş alanların ve yapıların  nasıl yeniden değerlendirileceğine, kente ve kentlilerin kullanımına ve hizmetine nasıl sunulacağına ve gündelik hayatımızda nasıl yer alacağına ilişkin, ideallerinin, hayallerinin fiziksel, sosyal  ve kültürel ortama yansıtılmasının yaratacağı düşünce zenginliğinden yola çıkılarak kamuoyu yaratılması hedefiyle hazırlanmıştır.

Yarışma, mimarlık öğrencilerinin kent yaşamına ait öngörülerinin; toplumla paylaşılması ve fikirlerinin uygulanabileceği ortamların yaratılması, kamu alanlarının gelişimi, sürdürülebilir tasarım ve yapı tekniklerinin kullanılmasına öncülük yapacak şekilde değerlendirilmesi, mimarlığın toplumsallaşması,  kent içerisindeki tarihi mekânların işlevlerinin tartışılarak korunması ve yeniden kullanılması duyarlılığının teşvik edilmesini de amaçlamaktadır.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Barosu, kentlerimizin kimliksizlik, bellek yoksunluğu, estetik kaygılardan uzak plansız önermeler ile yaşamakta oldukları kültürel yokluk gerçeğiyle, sorunlara başka bir bakış açısıyla önermeler sunmayı, geliştirmeyi ve bu sorunları  kentin aktörleri ile iletişim içerisinde çözmeyi hedeflemektedir.

Bu nedenle; bu yarışma aynı zamanda kent yaşamına ve geleceğine dair oldukça sınırlı olan düşüncelerin çoğalmasını ve yaygınlaşmasını, kentlilerin, uzmanların, yerel yöneticilerin, demokratik kitle örgütlerinin, sivil inisiyatiflerin, yerel yöneticilerin ve kamu yönetimde görev alan idarecilerin bir araya geldikleri kolektif bir süreç içerisinde çözüm önermelerinin tartışılmasını, yaşadığımız hayatı ve mekanları sorgulayacak platformlar oluşturulmasını da hedeflemektedir.

Yarışma, ulusal ve tek kademeli olmak üzere mimarlık lisans ve yüksek lisans öğrencileri arasında iki kategoride gerçekleştirilecektir. Yarışmaya katılan her proje ve fikir kent açısından önemlidir. Bu nedenle bu yarışma sürecinde her önermenin tartışılabilir ve paylaşılabilir kılınmasını sağlayacak tartışma ortamları düzenlenecektir. Yarışmaya katılan her katılımcının aynı zamanda önerdiği  projesini sunacağı, anlatacağı ve tartışacağı bir felsefi altyapıyı da ortamla paylaşması sağlanacaktır.

Ekli şartnamede yarışmanın hedefleri, yarışmaya katılım koşulları, yarışmacılardan beklenenler ve istenenler, yarışmanın ne şekilde gerçekleştirileceği ve ne şekilde sonuçlandırılacağı ile yarışma takvimi ayrıntılı bir şekilde verilmektedir.

Gerçekleşebilir kent düşleri oluşturmak, bu düşlerin toplumla buluşmasını sağlayarak ortak heyecana dönüşmelerini  uygulanabilir kılmak imkânsız değildir.

Tüm mimarlık öğrencilerini bu heyecana katılmaya , KENT DÜŞLERİ KURMAYA  ve ideallerini toplumla paylaşmaya ; tüm kentlileri, yerel yöneticileri, kamu idarecilerini, meslek odalarını, sivil inisiyatifleri bu duyarlılığın yaygınlaşması için birlikteliğe, ortak hareket etmeye davet ediyoruz

TMMOB MİMARLAR ODASI ANKARA ŞUBESİ YÖNETİM KURULU / ANKARA BAROSU YÖNETİM KURULU

DESTEKLEYEN KURULUŞLAR ;
Ankara Tabip Odası, Çağdaş Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği,
Türkiye İnsan Hakları Vakfı

http://ulucanlar.mimarlarodasiankara.org
ulucanlaryarismasi@mimarlarodasiankara.org

 

“KENT DÜŞLERİ” 1

“ULUCANLAR MERKEZ KAPALI CEZAEVİ
DEĞERLENDİRME PROJESİ” 

ULUSAL FİKİR YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

 

A – Yarışmanın Konusu ve Amacı:

Kent Düşleri I Fikir Yarışması kapsamında “Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi Değerlendirme Projesi” Ulusal Fikir  Yarışması TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Barosu tarafından düzenlenmekte olup, bu yarışmada;

  • Ankara kentinde boş olan yapı ve alanlara yönelik alternatif önermelerin fikri boyutta elde edilmesi, söz konusu  alanların kamusal ve kültürel dönüşümünü sağlayarak Ankara’nın yeniden biçimlendirilmesi,
  • Yarışmaya açılacak alanların yeniden kullanılarak değerlendirilmesi için kamu oyu oluşturulması,
  • Mimarlık öğrencilerinin kentin kullanılmayan alanlarına ilişkin fikirler  üretmelerinin teşvik edilmesi
  • Kentin tüm aktörlerinin kente yönelik oluşturulacak fikri projelerde ortak katılımının sağlanması,

amaçlanmaktadır.


B– Yarışmaya Katılma Esasları ve Biçimi:

Yarışma 2 ayrı kategoride (mimarlık lisans ve mimarlık yüksek lisans öğrenimi), ulusal, serbest ve tek kademeli olarak düzenlenmiştir.

Yarışma Türkiye’de mimarlık öğrenimi gören tüm lisans ve yüksek lisans öğrencilerine açıktır. Yarışmaya bir ekip halinde girilmesi durumunda ekip liderinin mimarlık lisans ya da yüksek lisans öğrencisi olması şartıyla diğer meslek tüm üniversite  öğrencilerinin de katılımına açıktır .

Yarışmaya katılım ücretsizdir.

Yarışmaya katılım  için aşağıdaki bilgi ve belgelerin sağlanması gerekmektedir.

  • Kayıt yaptıran yarışmacı adayının adı, soyadı, açık adresi, telefon ve faks numaraları, e-posta adresi; veya yarışmaya bir ekip olarak girilmesi durumunda, ekip liderinin adı, soyadı, açık  adresi, telefon faks numaraları, e-posta adresi bilgileri,
  • Kayıt yaptıran mimarlık bölümü lisans ve yüksek lisans öğrencileri için, okullarından alınacak öğrenci olduklarına ilişkin belge,
  • Kayıt yaptıran mimarlık öğrencilerinin öğrenim gördükleri bölgede faaliyet gösteren TMMOB Mimarlar Odası’na öğrenci üyelik için başvurduklarını gösteren başvuru belgesi, yüksek lisans öğrencilerinin ise Mimarlar Odası’na üye olduklarını belirten belge.
  • Yarışmaya farklı disiplinlerde öğrenim gören öğrencilerden oluşan bir ekiple katılınması durumunda, ekip liderinin Mimarlar Odası öğrenci üyeliğine başvuruda bulunmuş mimarlık öğrencisi ya da Oda’ya üye yüksek lisans öğrencisi olması gerekmektedir.
  • Kayıt için gereken belgeler tamamlanarak proje teslimi sırasında verilecek kimlik zarfı içerisine koyulacaktır
      • Yarışmacı;  web üzerinden kayıt  formunu doldurduktan sonra kendisine verilen mima-ağ şifresi ile  Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sayısal Sistem Dönüşüm Projesi mim-ağ üzerinden yarışma ile ilgili verilere ulaşabilecektir.

(Bkz. Madde D)

C – Yarışma Takvimi :

Yarışmanın ilanı ....................................................................................... 01 Şubat 2007

Yarışmaya ilişkin soruların sorulması (en son tarih)................................ 9 Mart    2007

Web üzerinden son kayıt tarihi ...............................................................  12  Mart 2007

Sorulan soruların  tümünün cevaplarının ilanı…………………………….16  Mart 2007

Projelerin Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne
ulaşması veya teslimi için son tarih......................................................... 13 Nisan 2007
(saat 18.30’a kadar)

Jüri çalışmasının başlaması.................................................................... 16  Nisan 2007

Değerlendirme konferansı ......................................................................  18 Nisan 2007

Kazananların açıklanması........................................................................ 24 Nisan 2007

Projelerin sergilenmesi, kolokyum ve ödül töreni  ..................................  6 Mayıs  2007

1-Soru ve Cevaplar:

Yarışmacılar, yarışma ile ilgili soruları  9 Mart  2007 Cuma günü saat 18:30’a kadar ele geçecek şekilde posta, faks veya e-mail ile ‘sorular’ başlığı altında TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’ne iletebilirler.

Adres: Konur Sokak 4/3 Kızılay/Ankara
Fax: 0 (312) 417 18 04 .
E-mail:ulucanlaryarismasi@mimarlarodasiankara.org

Soruların cevapları; son soru sorma tarihinden itibaren 7 gün içerisinde, tüm yarışmacılara posta,e-mail ve web sitesi aracılığı ile iletilecektir.

2-Projelerin Teslim Günü, Yeri ve Şartları:

  • Proje panoları, CD ROM ve kimlik zarflarının en geç 13 Nisan 2007 Cuma günü saat 18.30’a kadar TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin aşağıdaki adresine ulaşmış olması gerekmektedir:

TMMOB Mimarlar Odası
Konur Sokak 4/3
06650 Yenişehir, ANKARA

D –Yarışmacılara Sağlanan Veriler:

Bu verilere Yarışmanın resmi web sayfası üzerinden mim-ağ şifresi alarak  kayıt yaptıracak olan yarışmacılar almış oldukları mim-ağ şifresi aracılığı ile  ulaşabileceklerdir.

  • Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi’nin dwg formatında hazırlanmış olan vaziyet planı,
  • Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi’nin jpeg formatında iç ve dış mekanlarına ait fotoğrafları
  • TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından  hazırlanan Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi alanında bulunan bazı yapıların tescil edilmesine yönelik Ankara Koruma  Kurulu’na sunulan dosya,
  • TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent Görüntüleme Merkezi Sanal  Sanat Galerisi, Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi sergisine ulaşabilme olanağı.
  • Ankara Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi’nde kalan, gazetecilerin yazarların ve aydınların listesi
  • Yarışma Şartnamesi

E-Yarışmacılardan İstenenler:

1-Sunum:

  • Yarışmaya gönderilen projeler dikey olarak kullanılabilecek en az bir adet  80cm x 200 cm ebadında fotoğraf kağıdı üzeri folyo kaplama  poster şeklinde olacaktır.
  • Sunuşların içeriği, çizim( plan, kesit, v.b.),eskiz,fotoğraf,yazılı açıklama, modelleme,v.b. serbesttir.
  • Sunuşların ölçeği serbesttir ve ele alınan konuya göre, yarışmacıların tercihine bırakılmıştır.
  • Teslim edilen  projeler  ile birlikte önerilerin yayına uygun kalitede dijital formatta (dxf ve/veya jpg dosya türünde)  bir de CD ROM’u verilecektir.

2-Kimlik Zarfı:

Yarışmacılar; projenin teslim edildiği ambalajın içine, proje ile aynı rumuzu taşıyan, kategorisi belirtilmiş ve üzerinde “Kent Düşleri 1” Ulusal Fikir Yarışması “Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi Değerlendirme Projesi  Kimlik Zarfı” yazılı bir zarf koyacaklardır.

  • Yarışmaya katılan kişinin, yarışmaya ekip olarak katılınması durumunda da ekip liderinin ve tüm ekip elemanlarının tam ve açık kimlikleri ve yazışma adresleri iki kopya olarak düz bir kağıda yazılacak, bunlar içini göstermeyen bir zarfa konulacaktır. Buna ek olarak zarfa yarışmaya katılım için gerekli olan belgeler (bkz:Madde B) konulacak ve zarf kapatılacaktır.
  • Yarışmanın gizlilik koşulu kalktıktan sonra, yarışmaya katılan bütün projelerin sergilenmesi amaçlandığından, kimlik zarflarının üzerine, isteğe göre, AÇILABİLİR veya AÇILAMAZ  diye yazılacaktır

AÇILABİLİR kaydı taşıyan zarflar; jüri tarafından açılıp, kimlikleri açıklanacak ve bu işlemler tutanakla belirlenecektir.

3-Ambalaj:

Ambalajların üzerinde; proje ile aynı rumuz ve kategori kodu kullanılıp,
“Kent Düşleri 1” Ulusal Fikir Yarışması
“Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi Değerlendirme  Projesi  /
TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi
Konur Sokak 4/3
         06650 Yenişehir, ANKARA” adresi yazılacaktır.

4-Yarışma Dışı Bırakılma:

Aşağıda belirtilen durumlarda; jüri kararı ile tutanağa geçirilmek koşuluyla, proje yarışmadan çıkarılır.

a-Projenin, CD-ROM’un, ambalajın veya kimlik zarfının herhangi bir yerinde eserin sahibini belirten işaret bulunması
b-Kimlik zarfının veya içeriğinin eksik olması
c-Rumuz veya kategoride eksiklik veya yanlışlık yapılması

F – Gizlilik:  

Yarışmanın tüm aşamalarında katılanların kimliği, gerek projelerin teslimi gerekse değerlendirilmesi sırasında gizli tutulacaktır.

  • Yarışmaya teslim edilen tüm belgelerde (panolar, kimlik zarfı, CD ROM, proje ambalajı) KİMLİKLER GİZLİ olacaktır.
  • Mimarlık lisans öğrencileri kategori (S),yüksek lisans öğrencilerinin kategorisi (A) olarak belirtilecektir.
  • Her paftada ait olduğu kategorinin kodu ve bir de RUMUZ olacaktır. Rumuz, 2 cm. yüksekliğinde iki harf ve dört sayıdan oluşacak ve teslim edilen bütün belgelerin( her paftanın,CD-ROM’un,kimlik zarflarının, ambalajın) sol üst köşesine yazılacaktır.
  • Projelerin tesliminden sonra raportörler tarafından teslim alınan bütün belgelerin üzerindeki rumuzlar raportörler tarafından kapatılacak ve  rumuzun yerine bir sıra numarası konulacaktır. Jüri projeleri sadece bu sıra numarası ile tanıyacaktır.

G- JÜRİ ÜYELERİ VE RAPORTÖRLERİN  İSİM VE KİMLİKLERİ:

           
1-DANIŞMAN JÜRİ ÜYELERİ

  • Nimet Özgönül / TMMOB  Mimarlar Odası  Ankara Şube Başkanı-ODTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon ABD Öğretim Üyesi, Dr.
  • Eyüp Muhçu / TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Şube Başkanı, Mimar
  • Bülend Tuna / TMMOB  Mimarlar Odası  Genel Başkanı, Mimar
  • Mehmet Soğancı / TMMOB Genel Başkanı,Makine Mühendisi
  • Yaşar Çatak / Ankara Barosu, Avukat
  • Muhsin Eren / Ankara Barosu, Avukat
  • Nuray Bayraktar / Gazi Üniversitesi Müh.Mim.Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd.Doç.Dr.
  • Ali Ulusoy / Mimar
  • Feray Salman / İnsan Hakları Derneği MYK Üyesi, Şehir Plancısı
  • Elvan Olkun / Çağdaş Hukukçular Derneği MYK Üyesi, Avukat
  • Ercan Yavuz /Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri ,Doktor

2-ASIL JÜRİ ÜYELERİ

  • Yavuz Önen / Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı – Mimar
  • Güven Arif Sargın / TMMOBMimarlar Odası Ankara Şube 2.Başkanı-ODTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi, Doç.Dr.
  • Emre Madran / TMMOB Mimarlar Odası MYK Üyesi – ODTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon ABD Öğretim Üyesi, Doç. Dr
  • Tuncay Alemdaroğlu / Yenimahalle Eski Belediye Başkanı,Ankara Barosu, Avukat
  • Mustafa Aslan Aslaner / Y.Mimar
  • Han Tümertekin / Mimar
  • Erdal Sorgucu / Mimar
  • Boran Ekinci / Mimar
  • Ayhan Çelik / Mimar
  • Gürbüz Çapan / Esenyurt Eski Belediye Başkanı , Doktor
  • Celal Başlangıç / Gazeteci

           
3-YEDEK JÜRİ ÜYELERİ
1. H.Ayşen Bayazıt / Mimar
2. Esin Boyacıoğlu / Gazi Üniversitesi Müh.Mim.Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd.Doç.Dr
3. Berin Gür / ODTÜ  Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi, Yrd.Doç.Dr.
4. Namık Erkal / ODTÜ  Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi, Dr.
5. Fazıl Güleken /Ankara Barosu, Avukat

 (Jüri,  danışman jüri üyeleri ve yedek jüri üyeleri ile birlikte toplanır .Asıl jüri üyelerinden en az 7 kişinin katılımı  ile çalışmasını tamamlar. Herhangi bir nedenle asıl jüri üye sayısının 7’nin altına düşmesi durumunda sırayla yedek jüri üyeleri çağrılarak gerekli sayı tamamlanır.)

4-RAPORTÖRLER

1.  Özge Şahin / Mimar
2.  Işık Uçman Kılcıoğlu / Mimar
3.  Esin Soydemir / Mimar

 
H – Ödüller

Jüri tarafından 2 ayrı kategoride ( Lisans ve Yüksek Lisans Öğrencileri) aşağıdaki ödüller verilecektir:

1.Ödül                                 5000 YTL  
2.Ödül                                 4000 YTL
3.Ödül                                 3000 YTL         

  •  Konferans biçiminde  sunuş yapılması için seçilen  en az 7 projeden jüri üyelerinin belirleyeceği  en az 3 projeye 1000 YTL tutarında özel ödüller verilecekitr.  

Lisans öğrencilerine                                     Yükseklisans öğrencilerine
Özel Ödül                                                         Özel Ödül                              
TİHV Özel Ödülü                                               Özel Ödül                              
ÇHD Özel Ödülü                                               TMMOB Özel Ödülü

  • Tüm yarışma katılımcılarına ayrıca TMMOB Mimarlar Odası ve Ankara Barosu yayınlarından oluşan bir kitap seti verilecektir.
  • Jüri bu ödüllerin dışında, teşvik amaçlı projelere ödül verebilir. Bu ödüllerin sayısı ve ödül miktarı  yarışmayı düzenleyen ve destekleyen kuruluşlarla birlikte  belirlenecektir.
  • Bu süreç içerisinde çeşitli desteklerle birlikte özel ödüllerin sayısı  arttırılabilir.

I-Konferans

Jüri tarafından 2 ayrı  kategoride ilk 3 ödül belirlendikten sonra belirlenen en az 7 projenin , sunuşu  gerçekleştirilecektir. Sunuşlar isteyen herkesin katılımına açık bir ortamda yapılacaktır. Özel ödüller için son değerlendirme danışman jüri üyeleri asıl jüri üyeleri ve yedek jüri üyeleri tarafından yapılacaktır.

J – Sonuçların Açıklanması ve Halka Açık Sergi

  • Kent Düşleri “Ulucanlar Merkez Kapalı Cezaevi Değerlendirme Projesi” Ulusal Fikir Yarışması  sonuçları Ankara’da düzenlenecek bir basın toplantısı ile açıklanacak, sergi ve ödül töreni kamuoyuna mümkün olduğu kadar yaygın olarak duyurulacaktır.
  • Ödül kazanan , özel ödül grubuna giren ve yarışmaya katılan  tüm  yarışmacıların  ödül töreninde Ankara’da toplanması sağlanacak ve tüm projeler sanal ortamda  mim-ağ üzerinden yayınlanacaktır

K – Telif Hakkı ve Projelerin Geri Verilmesi

  • Tüm projelerin telif hakkı müelliflere ait olacak ancak yarışmayı düzenleyen TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve Ankara Barosu, müellifin veya müelliflerin isimlerini belirtmek koşulu ile birlikte yayınlama hakkına sahip olacaktır. 
  • Yarışmaya yollanan projeler, katılımcılara geri verilmeyecektir.
  • Yarışmaya katılanlar bu koşulları kabul ederler.