TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, 2003 yılından itibaren her yıl düzenlediği, mimarlığın toplumla buluşmasının önemli bir aracı haline gelen Mimarlık Şenliği’nin 2008 yılındaki temasını 2009 yılında gerçekleşecek yerel yönetim seçimlerine yönelik kentlilik bilinci oluşturmak üzere; “Yerel Yönetimler ve Kentli Hakları” olarak belirleyerek, gerçekleştireceği etkinlikleri “Kendi Hakkım, Kentli Hakkım” başlığı altında ele almaktadır.

Mimarlik şenliği 2008 programı için : http://www.mimarlarodasiankara.org/dosya/mimarlik2008.pdf

“Dünya Konut ve Mimarlık Günü” Basın Toplantısı ve Sergi Açılışı


TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin organize ettiği Mimarlık Şenliği 2008, 06 Ekim 2008 günü 5. katta düzenlenen basın toplantısı ile başladı.

Basın toplantısı Yönetim Kurulu Başkanı Nimet Özgönül, 2, Başkan Ali Hakkan, Sayman Üye Tezcan Karakuş Candan ve Sekreter Üye Y. Yeşim Uysal ile basın mensuplarının katılımı ile gerçekleştirildi.



Sergi "Kentli Hakları"


Avrupa Kentsel Şartı ve Kentli Hakları Deklarasyonundan oluşan Gezici Sergi ilk gün Konur Sokak da sergilenmiştir, 7 Ekim 2008 Çankaya Belediyesi’nde 8 Ekim’de Kuğulu Park’ta, 9 Ekim’de Etimesgut Belediyesi’nde, 10 Ekim tarihinde Keçiören Belediyesi’nde sergilenecektir.



Panel “Konut Sorunu”


TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Mimarlık Şenliği 2008 kapsamında, “Konut Sorunu” temalı paneli gerçekleştirmiştir. ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Planlama Bölümü Öğretim Üyesi AliTürel’in oturum başkanlığını yürüttüğü etkinlikte, Cengiz Bektaş ( Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurulu Üyesi, Mimar, Yazar) , Murat Balamir (ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi) , Şengül Öymen Gür (KTÜ Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi) ve Cevat Geray (AÜ Siyasal Bilimler Fakültesi, Kent ve Çevrebilim ABD Emekli Öğretim Üyesi) da konuşmacı olarak yer almıştır.

Konut sorununu farklı açılardan değerlendiren konuşmacılar, Toplu Konut İdaresi uygulamalarının konut sorunu ile yakından ilişkili olduğu ve TOKİ’nin sahip olduğu güçlü yapıya karşın, yürüttüğü politikaların yanlışlığı ve yetersizliği konusunda aynı görüşü paylaşmışlardır.



Atölye Çalışmaları


Mimarlık Şenliği 2008 kapsamında ‘Ankara Kent Düşleri Atölyeleri ’ ilk geniş katılımlı toplantılarını 25 Eylül 2008 tarihinde gerçekleştirmiştir. Ankara'da Kent Demokrasisi, Ankara'da Kamusal Alanlar, Ankara'da Sanat ve Kültür, Ankara'da Gündelik Hayat, Ankara'da Mimarlık, Ankara'da Kent Objeleri başlıklarıyla 6 Ekim 2008 tarihinde çalışmalarına başlayan atölyeler sonuç ürünlerini (metin,sunum,sergi,afiş vb.) 13 Ekim 2008 tarihinde Ankara Palas’ta 14.00 – 16.30 saatleri arasında sunacaklardır.

 


Kokteyl




Gezici Sergi "Kentli Hakları"

10.00 - 17.00 Gezici Sergi “Kentli Hakları’’
Yer: Çankaya Belediyesi Avlusu, Kolej-Ankara



Film Gösterimi Ankara'nın Başkent Oluşu


Mimarlık Şenliği 2008 kapsamında “Ankara’nın Başkent Oluşu” adlı belgesel film 07 Ekim 2008 Salı günü saat 18.30’da Şenliğin sponsor kurumlarından olan Büyülü Fener Sineması’nda gösterildi.

13 Ekim 1923 tarihinde Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti olarak ilan edilen Ankara, aradan geçen 85 yıl sonrasında yavaş yavaş başkent kimliğinden uzaklaştırılmakta. Ankara’nın başkent oluşunun 85. yılını kutlamak ve hala başkent olan Ankara’nın içinin boşaltılmasının karşısında durmak amacıyla yapımcılığını ve yönetmenliğini Mehmet Ali Özpolat’ın üstlendiği 1985 yılında yapılmış “Ankara’nın Başkent Oluşu” adlı film gösterildi. Film, geçmiş belge ve görsellerle birlikte 1985 yılı Ankara görüntülerinin harmanlanması ve uzmanların görüşlerinin de eklenmesi ile kotarılmıştır. 20 dakikalık belgesel sırasında yönetmen bizi, Ankara’nın başkent oluşu ile ilgili serüveni en başından itibaren, izleyici filmden koparmadan anlatma başarısını göstermiştir. Özellikle kullanılan tarihi belgeler ve görseller belgesel için ciddi bir araştırma yapıldığını gösteriyor.


Gezici Sergi "Kentli Hakları"


10.00-17.00 Gezici Sergi “ Kentli Hakları ’’
Yer: Kuğulu Park, Kavaklıdere-Ankara




“Halk Günü”


ONUR KILIÇ
*İnsanların birbirleri üzerinde baskı kurmadığı,
*Yoksulların kent merkezine 10 yılda bir gelmediği
*Kültür ve sanatın şehir mekezinde motif olarak kullanılmadığı,bütün ihtiyaçlarımızın karşılandığı bir kent






AYTAÇ KARADAYI
İnsanların düzelmesi lazım, BÖYLE GELMİŞ BÖYLE GİDER


YASİN ODABAŞI
BURAK ALBAYRAK

*Sosyal yaşamın çok olduğu bir kent
*Eğitim düzeyinin yüksek olduğu,
*Eğitimcilerin iyi olduğu
*Ankarayı sevmiyorum ,gezilecek yer yok
*İstanbul’ın hizmetleri güzel,istanbul’da her yer şehir merkezi


SAVAŞ ÖZER
*Kentleşmeyi düşünmüyorum,düzenin her türlü değişmesinin sebebi kentleşme
*Sosyal bir hayat olabilir


NAZLI ÖZER
*Kent ile kentlilik karıştırılıyor
*Ankara kentli kimliğinden uzaklaştı
*Yazarlar yok,sosyal mekanlar yok
*Kitap fuarı yapılmıyor, hiç sorgulandımı
*Batıkentte oturuyorum, çocuklarının vakit geçirecekleri alanlar yok,parklar yok


MAHMUT ESER
*Bir önceki neslimizle bağlantımızın olabilmesi için mimari yapıların korunması lazım



Mimarlık Haftası Etkinlik Programı TRT-1 Radyo Programında Canlı Yayında Tartışıldı...

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Ali Hakkan TRT-1 Radyosu tarafından canlı olarak yayınlanan “Gecenin İçinden” programına katılmıştır.

Mimarlık Şenliği 2008 etkinlikleri ile bu etkinliğin en önemli teması olan kentli haklarına yönelik bilgilerin paylaşıldığı programda, Avrupa Kentsel Şartı ilkelerinin ana başlıklarına değinilmiş ve bu çerçevede, kentimizde uygulanan yanlış politikalar somut örneklemelerle aktarılmıştır. Yeni seçilecek yerel yöneticilerden bu sorunların çözümüne yönelik beklentilerimiz dile getirilmiş, çözüm yolları tartışılmıştır.



Panel “Türkiye'de Yerel Yönetimlerin Dünü, Bugünü”


Mimarlık Şenliği 2008 kapsamında düzenlenen panellerden ikincisi 8 Ekim 2008 tarihinde Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ‘Türkiye’de Yerel Yönetimlerin Dünü, Bugünü’ başlığı altında gerçekleştirilmiştir.

Mülkiyeliler Birliği Başkanı Ali Çolak’ın oturum başkanlığını yaptığı panele, Hasan Hüseyin Can(İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı),Can Hamamcı(Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi, Emekli Öğretim Üyesi),Birgül Ayman Güler(AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü, Öğretim Üyesi) ve İsmail Tümay(Çanakkale Yerel Gündem 21 Genel Sekreteri)da panelist olarak katılmıştır.



Gezici Sergi “Kentli Hakları“


10.00 –17.00 Gezici Sergi “Kentli Hakları“
Yer: Etimesgut Belediyesi Avlusu, Etimesgut-Ankara


Film Gösterimi ”Dünyanın Sokakları”


70’li yılları anımsayanlar bilir, sıcak akşamların vazgeçilmez tutkusu açık hava sineması idi. Tüm aile ve komşular hep birlikte doluşurdu açık hava sinemasına. Bir sosyalleşme ve eğlence alanıydı. Geçmişin bu güzel anılarını TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin Mimarlık Şenliği 2008 kapsamında 09 Ekim 2008 tarihinde Mamak Açık Hava Sineması’nda yapmış olduğu film gösterimi çağrıştırdı. Gösterimin yapıldığı açık hava sineması, tıpkı 70’li yılların sinemaları gibiydi: Toprak zemin üzerinde tek sıra tahta koltuklar, kiremit bir çatı altında projeksiyon odası, beyaza boyanmış duvarlar, ortalıkta koşuşturan küçük çocuklar… Bu mekanın bir diğer özelliği ise aynı zamanda Mamak Barınma Hakkı Bürosu olarak da kullanılmasıdır.

Yönetmenliğini Metin Yeğin’in yapmış olduğu “Neo-Liberalizme Karşı Dünyanın Sokakları” adlı belgesel filmin bir bölümü Şenlik kapsamında bu güzel mekanda gösterildi. Kişinin en temel haklarından biri olan barınma hakkı konusunda direnen insanlara destek olmak amacıyla, dünyanın farklı köşelerinde direnen insan öykülerinin yer aldığı belgesel Mamak halkı ve diğer izleyicilere sunuldu. Direnişlerin toprağı olarak anılan Latin Amerika ülkelerinden Brezilya, Arjantin, Bolivya, Uruguay’da yanı sıra Galler, Fransa gibi Avrupa ülkelerinde ve Güney Kore’de direnen insanların öykülerini anlatıyor Metin Yeğin. Her bir ülkede yoksul kesim, egemen güçlerin kendi haklarını gaspı karşısında örgütlü bir direnç gösteriyor. Metin Yeğin de elinde kamerası direnen halkların arasında, direnç öyküleri oluşturuyor. Filmin bir diğer özelliği ise tek kişilik bir ekip tarafından, yani bizzat Metin Yeğin’in kendisi tarafından oluşturulmuş olmasıdır. Brezilya’da topraksızların direniş öyküsü ile başlayıp, Fransa’da direnen çiftçilerin öyküsü ile devam ediyor belgesel. Ardından Arjantin sokaklarında direnen halkla birlikte oluyoruz. Arjantin’den bu kez Güney Kore’ye geçip, günlerce sokaklarda direniş gösterip haklarını alan Güney Koreli çiftçilere konuk oluyoruz. Yeniden Latin Amerika’ya Uruguay’a ve Bolivya’ya dönüyor ve farklı öykülere tanıklık ediyoruz. Son olarak ise Galler’deki madenleri işgal eden madencilerin konuğu oluyoruz. Metin Yeğin’in kamerası sanki direnen insanlar arasında, onlardan biri gibi aktif, hareketli. Kamera kah onlarla yürür, kah onlarla birlikte direnir. Hareketli kamera kullanması, izleyenleri sürekli sanki kendileri de oradaymış gibi bir hisse kapılmasına neden oluyor. Burada Yeğin’in içten sinema dilinin de etkisi çok büyük. Sadece gördüklerini kamera aracılığı ile aktarmıyor Yeğin, gerekli olan yerde direnen insanların öykülerini kendi ağızlarından anlattırarak izleyenlere konu ile ilgili her türlü bilgiyi vermeyi de başarıyor. Röportaj şeklinde gerçekleşen bu bilgilendirme sırasında konuşmacıların mutlaka Türkiye ile bağlantı kurmaları da belgeselde dikkat çeken bir diğer unsur.

Film sonrasında barınma hakkı konusunda direnen Mamak halkı ile bir araya gelen Metin Yeğin, önce kendi deneyimlerinden yola çıkarak hep birlik olarak direnmenin ne kadar önemli olduğunu anlatmıştır. Belgeselinden de örneklerle anlattıklarını destekleyen Yeğin, bu noktada Mamak halkının birlik olmasının önemli olduğunu ve haklarını alana kadar da yine hep birlikte direnmeleri gerektiğini anlattı. Ayrıca şu anda yaşadıkları ortamın “ Kentsel Dönüşüm” adı altında onlara sunulan yaşamlardan daha kötü olmadığını, site şeklindeki binalara taşınınca yaşamın Mamak halkı için daha zor olacağını anlattı. Daha sonra Mamak halkının sorularını yanıtlayan Yeğin, Mamak halkına haklı direnişlerinde yanlarında olduğunu belirtti.



Gezici Sergi "Kentli Hakları"

10.00 –17.00 Gezici Sergi “Kentli Hakları“
Yer: Keçiören Belediyesi Avlusu, Keçiören – Ankara



Konser Sibel Köse Band

Caz severler, Yüksel Caddesi’nde Sibel köse ile caz’a doydu.Geniş katılımın sağlandığı konserde hoş anlar yaşandı.



Çocuklar Nasıl Bir Kent İstiyor?

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, temasını “Yerel Yönetimler ve Kentli Hakları” olarak belirlediği, “Kendi Hakkım Kentli Hakkım” başlığı altında ele aldığı Mimarlık Şenliği 2008 kapsamında, 11 Ekim 2008 tarihinde “Kentin Aktörleri Forumları”nın ilk ayağı olan “Çocuklar Nasıl Bir Kent İstiyor?” forumunu gerçekleştirmiştir.



Belediye Başkanları Neyi Nasıl Yaptı?

11 Ekim 2008 tarihinde Tübitak Mustafa İnan Konferans Salonu’nda düzenlenen ‘Kentin Aktörleri Forumları’ndan ikincisi Belediye Başkanlarının katılımıyla gerçekleştirilmek üzere planlanmış olmasına rağmen, katılacağını bildiren belediyelerin vazgeçmesi üzerine, oturum başkanı Nimet Özgönül tarafından yapılan konuşma ile dinleyicilere açılmıştır. Sadece Etimesgut Belediyesi Başkan Yardımcısı Celalettin Alkan’ın katıldığı forum, konuklardan gelen öneri üzerine bir başka format ile devam etmiştir.



Toplumsal Hareketler Forumu – 2 “Kentsel Dönüşüm”

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi 2009 yılında düzenlenecek olan Mimarlığın Sosyal Forumu için bir altlık oluşturmayı da amaçlayan “Mimarlık Şenliği” kapsamında, 12 Ekim 2008 tarihinde ”Kentsel Dönüşüm” konulu forumu gerçekleştirmiştir. Forum, insanlığın karşı karşıya kaldığı doğa ve emek yıkımına karşı Türkiye’nin dört bir yanında mücadele veren yerel inisiyatiflerin aktörlerinin katılımı ile 20 - 21 Ekim 2007 tarihlerinde düzenlenen, ülkenin ve dünyanın geleceği açısından umut verici sonuçların elde edildiği “Toplumsal Hareketler Forumu”nun 2. bölümü olarak kurgulanmıştır.